A Passiónál is véresebb

2006.12.04. 11:56
Mel Gibson új filmjét az első kritikák a véres akcióért, a lélegzetelállító tájképekért és brutális szépségéért éltették, írja a BBC. Az indiánok is Mel Gibson oldalára álltak, akinek szüksége is van a támogatásra, miután nyári, zsidózós elszólása miatt ellene fordult a közvélemény.
Az Apocalypto főhőse Jaguármancs, aki egy szál ágyékkötőben nyomja végig a filmet. A testét rituális tetoválások és vágások borítják, de fülékszert és állpiercinget is visel, ezért a testékszer-fetisiszták is megtalálhatják a számításukat a filmben. A rengeteg öldöklés és a feliratok viszont visszariaszthatják az érzékenyebb nézőket. Kérdés, hogy a Passió rajongói mit tudnak majd kezdeni Mel Gibson újabb nagy dobásával.

A Hollywood Reporter elsőrangú epikus műnek nevezte az Apocalyptót, ami a maja civilizáció bukását dolgozza fel ősi maja nyelven, bár a kritikus kétségbe vonta a végletekig vitt brutalitás szükségességét. Viszont kijelentette, "a pasas tudja, hogy kell egy filmmel megdobogtatni a közönség szívét." A film véres jeleneteivel minden kritika kiemelten foglalkozott, közöttük a teljes részletességgel bemutatott emberáldozattal, amiben az áldozat mellkasából kiemelt dobogó szívet is mutatják. A Variety szerint a vérontást viszont "egyáltalán nem vitték túlzásba, és az a film témájához illeszkedik."

Az indiánokat már meggyőzte


A filmben nem szerepel Gibson, de a trailerben igen

Amerikai indián vezetők Gibsont éltetik, amiért indián színészeket szerepeltetett a maja civilizáció bukását feldolgozó filmjében, olvasható az AP híradásában. A filmesek Közép-Amerikai városokból szedték össze a színészgárdát, csak két amerikai és három kanadai színészt alkalmaztak.

"Nagyon fontos felhívni arra a figyelmet, hogy Gibson minden követ megmozgatott, hogy indián színészeket szerepeltessen a filmjében - mondta Bill Anoatubby, a csikaszó indiánok kormányzója - Ez nem csak azért fontos, mert hitelesebbé teszti a filmet, de az őslakos indián színészeket is arra ösztönzi, hogy szerephez próbáljanak jutni az amerikai filmiparban."

Gibson pénteken teltház előtt mutatta be a filmet a csikaszóknak, a jegyeket 55 dolláros áron adták, a bevételt amerikai indián egészségügyi és jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel. A vetítésen a film főszereplője, Rudy Youngblood indián énekes, naptáncos és művész is részt vett, akinek ez az első filmszerepe.