Koltai nem akart tipikus Morricone-dallamokat a Sorstalanságba

2005.01.13. 16:54
A mától kapható filmzenében dominál a cimbalom, de azért a Gyűrűk Ura pánsípművésze is játszik az albumon.
Mától kapható a boltokban a Sorstalanság filmzenéje, amelyet Ennio Morricone komponált, és amelynek egyik dalát a Dead Can Dance alapító énekesnője, az ausztrál Lisa Gerrard énekli. Az olasz zeneszerző, akit már ötször jelöltek Oscar-díjra, és olyan filmek zenéjét írta, mint A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat, A Profi és a Kill Bill maga vezényelte a zenekart. Az albumot a Magyar Rádió hatos stúdiójában rögzítették.

Tiszta gyermekdal

"Morricone, aki már korábban olvasta Kertész Imre regényét rögtön igent mondott a felkérésre" - mondta el Koltai Lajos az album megjelenése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. Koltai négy éve már együtt dolgozott a most hetvenhat éves zeneszerzővel a Maléna forgatásán.

"Először Ennio Morricone lakásán beszéltünk a film zenéjéről, a mester azt mondta, hogy addig nem kezd el komponálni, amíg nem lát képeket a filmből, pár óra múlva mégis a zongora elé ült és lejátszott egy témát, ami végül be is került a filmbe" - idézte fel a filmzene születésének körülményeit Koltai, aki szerint a Sorstalanság kísérőzenéje olyan tiszta és egyszerűek, mint egy gyerekdal, nem nyomja el a film képeit, hanem alázattal szolgálja azokat.

"Olyan filmzenét szerettem volna, amit haza lehet vinni. Nem szerettem volna, ha az a Morricone szólalt volna meg, akit mindenki ismer, hiszen mindenki a Volt egyszer egy vadnyugat zenéjét ismeri tőle, és például a Misszió című film fantasztikus dallamaira kevesen emlékeznek" - tette hozzá a Sorstalanság rendezője.

Dead Can Dance és Gyűrűk Ura

A Sorstalanság filmzenéjében nagy szerepet kap a cimbalom, hogy ezzel is hangsúlyozzák, a Holokauszt ugyan egész Európát érinti, de Kertész Imre története mégis magyar. Ezenkívül több téma pánsípon csendül fel a filmben, amit az az Ulrich Herkenhoff játszott fel, akinek játéka a Gyűrűk Ura betétdalaiban is hallható.

A Sorstalanság szöveg nélküli betétdalát, ami a Magány himnusza címet viseli, az ausztrál Lisa Gerrard énekli. Koltai Lajos először az énekesnő egy már megjelent számát szerette volna a film egyik legutolsó jelenetéhez, de Morricone végül új számot komponált az énekesnőnek, sőt arra is rávette, hogy Európába utazzon.