Spielberg kéri, hogy ne bámuljam

2005.07.04. 13:50
A Budapesten készülő, előre vitákat kiváltó izraeli terrorkommandós Spielberg-film statisztaválogatásán vett részt az Index. Bár csak egy-két magyar színész kaphat szerepet, a 3000 statisztát és háttérszereplőt olcsó magyar munkaerő adja ki. Akinek szerencséje volt, az az 1972-es müncheni olimpiai terrorcselekményt is közvetítheti vagy a James Bondként beharangozott Daniel Craig kocsiját vezetheti a filmben, feltéve, ha nem bámulja a film Oscar-díjas rendezőjét.
Egy hete, a Lionel Richie-koncerten nyomták kezünkbe a szórólapot: "Az 1972-es olimpiai játékokról nagyszabású hollywoodi játékfilm készül, amelynek budapesti forgatásához statisztákat, háttérszereplőket keresünk."

Hétvégén elmentem a válogatásra, ahol végül "arab lány"-nak választottak, mert olyan "perzsás" vagyok. "Lehet, hogy bikiniben vérző fejjel futsz ki majd egy égő házból". "Nem, Eric Banával kell smárolnia" - találgattak a háttérszereposztásra kígyózó sorban várakozó statisztatársak. A Trója Hektoraként ismertté vált Bana a filmben palesztin terroristák után nyomozó Moszad-ügynököt alakít majd, de igazuk van - gondoltam, új fordulatként miért is ne lehetne arab barátnője.

A BM is beszállna?

De kezdjük a nap elején: a III. kerületi Tímár utcai SZDSZ-székházba invitált a hirdetés, ahol már az ajtóban kezembe nyomtak egy űrlapot, hogy töltsem ki az adataimat, például, hogy milyen fajta kutyám van, és hogy szakképzett tűzoltó vagyok-e. Innen a soron következő csoportos eligazításra kellett mennem, amit egy Világszám! feliratú pólós férfi tartott (és azért Koltai Róbert bukott filmjére utalni egy új film kezdetekor rossz referencia és mint ilyen nem kis bátorságra vall).

"A téma elég kényes - kezdte a férfi rutinosan a tájékoztatást, miután leültették a száz fős csoportunkat. - A müncheni olimpia tragédiájáról szól a film. Nagyon komoly biztonsági ellenőrzés lesz - folytatta, - olyan, amilyen még nem volt Magyarországon. Kezdetnek leellenőrzik a Belügyminisztériumban a statisztákat, háttérszereplőket egyenként, hogy volt-e a múltjukban fekete folt." Itt egy hosszú hajú srác fölállt, "akkor köszönöm, ennyi volt" - viccelődött. A vezető megvárta, amíg visszaül és a szomszédainak elmagyarázza: "tudjátok, a szeptemberi merénylet", majd folytatta: "a magyar állampolgároknak elég, ha beírják a személyi igazolványszámot."

Pótlékok

Kiderült, hogy a munka 12 órás elfoglaltság lesz reggeltől estig, napi 4000 forintnyi bérért. A film Párizsban, Münchenben, Rómában, Amszterdamban játszódik, de Budapesten készül, így a magyar fővárosban építik fel a különböző nagyvárosok díszleteit. Azért is lesz 3000 statisztára szükség, mert mindenki csak egyetlen városban szerepelhet.

Ha valaki normális napibért szeretne keresni, azt nyelvtudással teheti meg: "amilyen várost eljátszanak, a háttérben olyan nyelven kell diskurálni, pótlékért". De segít a béremelésben az is, ha a statiszta "szakképzett pincér, tűzoltó vagy sofőr". A tűzoltáskor nem kell mentésben résztvenni, csak a "háttérben mászkálni". A jogosítványnál többféle típusra is szükség lehet, Rómában például hatvan korabeli robogó közül lehet választani. "Sok pénzt" fizet a produkció, ha valakinek 1972-es nyugati gyártmányú kocsija van. Egyedül a biciklitudásért nem jár pluszpénz, de aki bejelöli, az Amszterdamban tekerhet.

És a kinézetről is kaptunk eligazítást. "Mivel akkoriban nem volt felnyírt haj, növesszék meg hátul azok, akiknek fel van nyírva, ha nem akarnak 40 fokban parókát viselni, és pajeszt is növesszenek a férfiak, ha csak nem akarnak műpajeszt. És igen, szombaton is kell dolgozni - válaszolta a pajesz-téma miatt közbevetett kérdésre -, csak hétfőn van szabadnap."

'Spielberggel ne dumcsizzunk!'

Majd felkonferálta a rendezőt: "Gondolom tudják, ki a film rendezője. Sokan azért is vannak itt: Steven Spielberg. A legfontosabb tehát, hogy Spielberggel nem lehet dumcsizni. Külön biztonsági szolgálat veszi majd körül a rendezőt. Nem is sikerülne a közelébe jutni. Ha valaki külön azért vállalja el a munkát, hogy autogramot szerezzen, annak Spielbergről adunk fotót előre legyártott aláírással, de személyesen nem kérhet."

"És még egy dolog - tette hozzá. - A rendező azt kéri, hogy munka közben ne is bámulják! Nemcsak a statisztákra vonatkozik ez, de a stábra is. Ezt lehet nagyképűségnek gondolni, de értsük meg! - zárta le a kéréseket, majd egy kicsit viccelődött is: Azért nem kell becsukott szemmel járni."

Miután a többség engedelmesen nevetgélt, a hátsó szobába küldtek minket. Itt mindenki a lehetőségekről beszélgetett, kicsit javítottunk az adatainkon: hiszen ekkor már tudtuk, hogy kifizetődő, ha olaszul sikerül kiabálni pár mondatot motorozás közben, vagy németül káromkodunk (maximum egy So ein Mist!-et), ha eldől a tűzoltólétra, de legjobban az jár, aki saját 72-es kocsiját vezeti.

Zsömle is jöhet

Húsz perces sorbanállás után következett a fotózás: kék függöny elé kellett állni számokkal a kezünkben (ekkor már a háromezres sorszámon is túlpörögtünk), majd a sor végén egy laza negyvenen túli nő osztotta ki pár pillanat alatt a szerepeket. Hamar kiderült, hogy a következetes ikszelés nem befolyásolja a statiszták filmes jövőjét. "Kibírsz egy hosszabb napot?- kérdezte például egy tízéves kislánytól - Mert akkor jöhetsz." "Te Rómába gyere, az augusztus 11-12. - mondta egy festett vörösnek, majd utána szólt: De aztán ilyen maradjon a hajad." "A kutyádat is hoznád? Rendben. Hogy hívják?" - kérdezte egy tizenévestől, aki erre azt válaszolta: "Nem tudom. Zsömle."

Egy Torres Dani-hasonmásnak egy gyors dicséretet osztott: "Nagyon jó hajad van." Aztán egy magas szőke sráchoz fordult: "Agrármérnök vagy és színész is?" "Az előbbi, de jártam egy színitanodába" - válaszolta. "Német jobban megy, mint a spanyol? Akkor német riporter leszel, az eseményekről kell tudósítanod. A következőt." "Esős jelenet lesz, hogy bírod az esőt? Jól? Aztán nekem ne nyavalyogjatok, hogy eláztok." Mikor egy nagydarab fiú érkezett sorra: "Német leszel, a szakálladat le kéne vágatni. Nagy dráma?"

Mire sorra kerültem, kiderült, hogy valószínűleg a film Tel Aviv-i jelenetében pár arab férfival hallgatnék egy előadást az augusztus 21-ei forgatáson. De aztán arra hivatkozva, hogy nem bontom ki a hosszú hajamat a fotózáshoz ("Eddig és ne tovább!" - poénkodtak rajtam mögöttem), végül is sikerült időben kiszállnom, még egy statisztával azelőtt, hogy a háttérszerepet megkaptam volna. Ami nem is nagy baj: mivel nem beszélek arabul, csak 4000 forint lett volna a napibérem, ráadásul alá kellett volna írnom, hogy nem szivárogtatok információt a filmről a sajtónak. Három statisztával együtt hagytam ott a terepet (egy újdonsült genfi órásmesterrel, olasz vagy szintén arab barátnőjével és egy szőkésbarna német lánnyal, aki inkább angol szeretett volna lenni), a nő viccesen utánunk kiáltott: "Aztán nehogy a Blikkben olvassam ezeket viszont!" Ezen mindannyian jót nevettünk.

A "kosztümös" filmhez a Marionett Kft. a hétvégén véget ért ötnapos válogatáson közel 3000 magyar statisztát és háttérszereplőt választott ki, akiket három héten belül még a ruhapróba előtt értesítenek a forgatás pontos napjáról és a további részletekről. A szereplők között az Index információi szerint csak egy-két magyar színész lehet. A film címe egyelőre "Címtelen", George Jonas 1984-es Vengeance (Bosszú) című regénye alapján készül. A budapesti forgatás augusztus 1-től szeptember 14-ig tart. A film operatőre Spielberg egyik kedvenc kollégája, a kétszeres Oscar-díjas lengyel Janusz Kaminski lesz, a finanszírozócég a Universal Studio. A hivatalos bemutatót 2005 karácsonyára tervezik.