Sokkolta a celebeket a 'dilettáns meleg románc'

2004.12.06. 10:57 Módosítva: 2020.04.24. 16:26
"Oliver Stone, a szerelmem már vasárnap Magyarországon van! Mikor találkozunk vele?" - kérdezte Hudák Hajnal kollegám, így elmentünk este együtt a Lurdy-házba a Nagy Sándor, a hódító díszbemutatójára. Pénzfeldobással döntöttük el, hogy fotósunk távollétében ki próbálkozzon meg a vörös szőnyeg mellett a fotózással, és ki megy fel a tunikás ruhatárosokon és fáklyát tartó páncélos jegyszedőkön keresztül a film előtti fogadásra.

Végül is Hajni fotózott, én pedig a kígyóbűvölő lány mellett aszalt ananászhoz és borhoz jutottam. Demszky Gáborral koccintva bennfentesként néztem az újonnan érkezetteket. "Nem, persze kíváncsian várom a népszavazási eredményeket is, de ide is elhajtott a kíváncsiságom, na meg a gyerekeim" - magyarázta nekem Demszky az ittléte okát, miközben Réz Andrást és Kánya Katát vakuzó fotósokat néztük. Hajni lentről szörnyülködve mutatta, hogy a vízilabda válogatottból csak pár játékos jött el.

#alt#
Tekintse meg képeinket!

A polgármester elmondta, hogy valószínűleg egy jó kis ismeretterjesztő filmet látunk az elkövetkező három órában. "Talán ezért nincs itt senki" - válaszoltam, a celebek négyzetméterre eső aránya ugyanis meglepően alacsony volt, az RTL Klub támogatása hiányában sehol egy Tilda vagy egy Ábel Anita, és mivel a film feliratos, szinkronszínészeket sem várhattunk.

Dobó: 'Oliver Stone egy zseni'

Egyszer csak a fáklya alatt elpilledő fotósok új lendületet kaptak, és Hajni is mindenkit félrelökött, hiszen megérkezett Dobó Kata-Andy Vajna párossal Oliver Stone. Előbb beugrottak a McDonalds'ba pár hamburgerért, majd beálltak a fotózáshoz. "Oliver egy zseni" - lelkendezett Dobó Kata később az Indexnek, mihelyt felért a lépcsőn. Bár a Született gyilkosokat az "egyfolytában meghallgatásokra járó" színésznő túl keménynek találta, egy másik Stone-darab, a Doors a kedvenc filmje. A háttérben közben megérkezett Pindroch Csaba és Hernádi Judit, majd fotósokkal a nyomában maga a rendező is, aki délelőtt már interjút adott az Indexnek, így ezúttal nem nyaggattuk.

#alt#
Tekintse meg képeinket!

"Hogy miért zseni? - lépett vissza Dobó, miután Oliver Stone-nal mindenki újból lefotózta. - Mert igazi filmkészítő." "Szerintem is" - csatlakozott hozzánk Vajna, aki mint producer nyolc éve kiszállt az 1989 óta készülő Nagy Sándor-filmből: "feladtam a harcot" - magyarázta. Aztán Dobó Kata vette vissza a szót: "Szomorú voltam, hogy a Nagy Sándor nem csinált több pénzt a tengerentúlon - , aztán nevetve hozzátette -, majd Magyarországon ezt behozza."

A szökés

Miután mindenki bement a terembe, elfoglalta a székeket, és a lépcsőket, Vajna, majd Oliver Stone köszöntötte a nézőket: "remélem, az európai pénzből készült nemzetközi produkció tükrözi a bámulatomat, amit a felfedező, országokat, civilizációkat egyesítő legnagyszerűbb ember iránt érzek" - magyarázta Stone, mindebből Hajni csak annyit hallott meg, hogy "deeply". "Me too" - súgta vissza.

Hutlassa Tamás, a Kontroll producere még film előtt figyelmeztetett minket, hogy a rendezővel és a film hosszúságával szemben kételyei vannak, de mi nem ezért osontunk ki tíz perc múlva, hanem Vajnát és Stone-t követtük, akik pár perc után megszöktek. Az előtérben viszont már csak egy Alexander-szobrot találtunk, ami ráadásul inkább Alexander apjára hasonlított, de a kidobók legnagyobb megrökönyödésére Hajni melegen üdvözölte, így hamar felszólítottak minket a távozásra. Nagy nehezen visszajutottunk a filmre, hogy három óra után a véleményükről faggassuk a nézőket. (Az Index véleményét itt olvashatják.)

'Rémálom' a Lurdy-házban

"Ekkora fost még nem láttam, amióta kétágú vagyok - mondta az elsőként megkérdezett Réz András. - Ez egy rossz, dilettáns meleg románc. Egy átlagos történelemtanár sokkal intelligensebben, mélyebben mesélte volna el ezt a történetet. El van cseszve a forgatókönyv, és a színészek is, rendezés pedig nincs."

#alt#
Tekintse meg képeinket!

Horváth György, Mokép vezérigazgatója hivatalból nem mondhatta el a véleményét, így 17 éves fiát faggattuk, akit a vizuális látvány minősége mellett a történet zavart: "Nekem szájbarágós volt az eleje, és a vége. A közepe nem, az csak elősegítette ezt."

"Nem, nem, neeem - mondta Hernádi Judit Hajni kezét szorongatva - nem nyilatkozom, önelemző fázisban vagyok." "Rémálom volt - mondta Kánya Kata. - Nem csak hogy hosszú, de borzalmas színészekkel, rendezés nélkül készült. Várkonyi Zoltán századennyi technikával százszor jobb történelmi filmeket csinált annak idején." Hajni is kiábrándult, főleg, mert Oliver Stone-nal elmaradt a személyes találkozás, így ahogy Szabó Zoli kollégánk szokta tenni mozi után, hazamentünk.