Kenyerest díjazták a Sundance-en

2006.01.30. 14:31
Kenyeres Bálint rövidfilmje Amerika legnagyobb függetlenfilm-fesztiváljáról, a Sundance-ről különdíjjal, a franciaországi Angersből az ARTE díjával tért haza, tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió.
Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotását a 25. Sundance Filmfesztivál rövidfilmzsűrije különdíjjal ismerte el. Az 1981-ben Robert Redford által alapított fesztivál nemcsak a nagy amerikai stúdióktól független filmgyártás mustrája, de a nagyvilág független producereinek is elsőszámú szakmai rendezvénye.

Kenyeres Bálint személyesen vett részt a Before Dawn sundance-es bemutatóján. A fesztivál történetében először hívtak meg a Magyar Filmunió által benevezett alkotást.

És egy ARTE-díj is

Ezzel egyidőben Európában is újabb díjat kapott az egysnittes alkotás: a francia Angers-ban Premiers Plans címmel megrendezett fiatal filmesek fesztiválján került a nyertesek közé a Kenyeres-film. A Before Dawn az ARTE kulturális televízió díját nyerte el a 18. Angers-i Fesztiválon. A hétvégi elismeréseket a Before Dawn 17. Trieszti Filmfesztiválon elnyert elismerő oklevele előzte meg csütörtök este.

A Before Dawnt 2005-ben közel negyven filmfesztivál hívta meg programjába. Kenyeres Bálint Belo Horizonteban, Szent Pétervárott, Szarajevóban, Leeds-ben, Cottbusban, Madridban, és legutóbb Bukarestben nyert rangos díjakat. A film operatőrét, Erdély Mátyást Kenyeres filmjének fényképezéséért a Filmszemlén, Belo Horizonte-ben, és Bukarestben jutalmazták a legjobb operatőr díjával.