Dr. Horváth Putyi Mészáros Márta ellen

2005.01.07. 14:50
2005. február 1-je és 8-a között rendezik meg Budapesten a 36. Magyar Filmszemlét. A mustra helyszínei - az előző évekhez hasonlóan - a Mammut mozi, a Millenáris Teátrum, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház.
A játékfilmek premiervetítéseit a Millenáris Teátrumban tartják, az ismétléseket a Mammut moziban. A közönség a szemle filmjeit a Mammut moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatja - tájékoztatta az Indexet Tóth Krisztina, a Budapest Film munkatársa.

Tizenegy ősbemutató

A nyitó- és záróünnepség helyszíne a Budapest Kongresszusi Központ lesz. A 36. Magyar Filmszemle nyitófilmje Pejo Róbert Dallas Pashamende című alkotása lesz. A nyitóünnepségen, február 2-án adják át "A Magyar Mozgókép Mestere" művészeti díjakat, valamint az "Életmű-díjakat". A záróünnepségen mutatják be minden idők legdrágább magyar filmjét, a Koltai Lajos-féle Sorstalanságot.

A versenyprogramban 21 játékfilmet vetítenek. A versenyfilmek közül tizet a Szemle megrendezése előtt bemutatnak a magyar mozikban, tizenegy alkotást ősbemutatóként láthat a szakma és a közönség. A versenyművek mellett három játékfilmet vetítenek az információs szekcióban.

Dokumentum, kísérleti, kisjáték, animáció

A dokumentumfilmek versenyébe 42 alkotást válogatott be az előzsűri. A filmeket a Mammut moziban vetítik február 1-3-ig, ezen belül február 1-jén és 2-án csak dokumentumfilmek láthatóak, 3-án - amikor a játék- és kísérleti- és kisjátékfilmek vetítése kezdődik - ismétlések is lesznek.

A kísérleti- és kisjátékfilm versenybe 36 alkotást válogatott be az előzsűri, köztük 26 kisjátékfilmet és 10 kísérleti filmet. Az információs szekcióban további filmeket - televíziós alkotásokat, animációs műveket - vetítenek a Mammut moziban.

A Filmszemle idején a hagyományoknak megfelelően szakmai tanácskozásokat, mozis fórumot, könyvbemutatókat és nemzetközi tanácskozásokat rendeznek, valamint tájékoztatót tart a Nemzeti Filmiroda. A 25 éves Filmvilág folyóirat szervezésében kritikaíró-versenyt is rendeznek. A tavalyi évhez hasonlóan kerül sor az "In Memoriam" vetítéssorozatra, mely a közelmúltban elhunyt filmes alkotók emlékének és munkásságának adózik.

A 36. Magyar Filmszemle

Versenybe nevezett játékfilmek:

Árpa Attila: Argo
Bergendy Péter: Állítsátok meg Terézanyut!
Deák Krisztina: A miskolci boniésklájd
Dyga Zsombor: Kész cirkusz
Gauder Áron: Nyócker
Gárdos Péter: A porcelánbaba
Groó Diana: Csoda Krakkóban
Dr. Horváth Putyi: A halál kilovagolt Perzsiából
Koltai Róbert: Világszám!
Mészáros Márta: A temetetlen halott
Mispál Attila: A fény ösvényei
Oláh J. Gábor: Rap, Revü, Rómeó
Pejo Róbert: Dallas Pashamende
Ragályi Elemér: Csudafilm
Szőke András: Zsiguli
Tímár Péter: Le a fejjel!
Vranik Roland: Fekete kefe
Erdőss Pál: Üvegfal
Pacskovszky József: Ég veled!
Szekeres Csaba: Kinder Garden
Szirtes András: Dear Daughter

Információs nevezések:

Szabó István: Csodálatos Júlia
Szabó László: Az ember, aki nappal aludt
Koltai Lajos: Sorstalanság