Akiket csak a fizetés érdekelt Hollywoodban

2011.05.15. 20:19

Ha egy neves hollywoodi színész forgat egy minősíthetetlen filmet, az valahol megbocsátható, már csak a nagy számok törvénye alapján is várható, hogy húsz kasszasikerre jut egy iszonyú bukta. Ha viszont valaki zsinórban csak szar filmeket forgat, az már gyanús, mert a józan ész azt diktálná, hogy előbb-utóbb csak beleolvas a forgatókönyvekbe, és megálljt parancsol a lejtmenetnek.

A Cinemablend tíz olyan színészt szedett össze, akik az átlagosnál sokkal rosszabb filmeket produkálnak szériában, és még csak nem is szégyellik magukat azért, mert eszük ágában sincs kiugrani abból a dobozból, amibe Hollywood beszuszakolta őket. A lista tagjai a filmeket csak egy ugródeszkának használják hírnevük növelésére és a fizetésen kívül semmi nem érdekli őket a filmekkel kapcsolatban. Ha lenne egy csepp eszünk, soha többé nem ülnénk be a moziba, ha meglátjuk a nevüket.

Ashton Kutcher

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy 14 olyan filmben szerepeltek, melyek negatív eredményt értek el a Rotten Tomatoes skáláján (A kritikákat gyűjtő site a filmről készült véleményeket osztályozza, a 60 százaléknál rosszabb minősítést adó írást negatív véleménynek veszi, a százalékos arány pedig azt jelzi, hogy mekkora a pozitív kritikák előfordulási aránya a neten. Egyértelmű, nem?) Egyszerűen érthetetlen, miért kap újabb és újabb  szerepeket, azokkal pedig dollármilliókat, amikor minden filmjét rühellik a nézők és a kritikusok is. Minden filmjében ugyanazt a nagyra nőtt kisfiús figurát hozza, akire buknak az idősödő nők (lásd még: Demi Moore), és akit a férfiak nem hívnának sörözni, inkább megütnék.

Átlagos Rotten Tomatoes-eredmény 2000 óta: 25%

Kate Hudson

Amikor a Majdnem híresben Oscar-díj-jelölést érő teljesítményt nyújtott, mindenki azt hitte, ő lesz a következő Audrey Hepburn, hiszen aranyos volt és szerethető, de nem tudott mit kezdeni a sikerrel, pedig az anyja, Goldie Hawn tudott volna mesélni neki a rossz szerepválasztás következményeiről. Sorozatban jöttek a hisztispicsa-szerepek, hol Anne Hathaway elviselhetetlen riválisa volt valami esküvő örvén, hol Matthew McConaughey mellett feszített fürdőruhában, de értékelhető filmet nem forgatott nyolc év alatt.

Átlagos Rotten Tomatoes-eredmény a Majdnem híres óta: 33%

Katherine Heigl

A szexbombának tartott szőkenőt először a tévében utálta meg mindenki, akinek volt szerencsétlensége együtt melózni vele, a Roswelltől a Grace klinikáig. Utóbbit a sajtóban kutyázta folyamatosan, visszavonatta Emmy-jelölését, mert szerinte szar szerepet írtak neki, és addig hisztizett, míg fel nem bontották a szerződését.

A Felkoppintva női főszerepében brillírozott, köszönhetően a kiváló forgatókönyvnek és Judd Apatow rendezésének, amit azzal hálált meg, hogy a sajtóban leköcsögözte a teljes stábot. Az azóta forgatott filmjei mind megbuktak, a karrierista, férfiakkal bánni nem tudó nő szerepébe viszont annyira belejött, hogy elképzelni nem tudjuk, milyen lehet a magánéletben.

Átlagos Rotten Tomatoes-eredmény a Felkoppintva óta óta: 17%

Jason Lee

Amíg Jason Lee a Kevin Smith-filmek egyik főszereplője volt, és kedves lúzereket alakított szívvel-lélekkel, nagyon szerettük volna, hogy igaz színész legyen belőle. A Nevem Earl című sorozat főszerepében is szerethető volt, de amikor elvállalta az Alvin és a mókusokat, akkor valami eltört az emberben. A pénz nagy úr, az addig rendben van, de Lee rákapott az értéktelen, csak a fizetésről szóló projektekre. A Memphis Beat című tévésorozatban azért mintha felvillanna valami a tehetségéből.

Átlagos Rotten Tomatoes-eredmény 2005 óta: 34%

Jennifer Lopez

Azzal nem vitatkozunk, hogy tud énekelni és azzal sem, hogy iszonyú kerek, nagy segge van, de ettől még nem kellett volna színésznőnek állnia. A Szeretném, ha szeretnélek (Matthew McConaughey második főbűne), a Gengszterrománc vagy az Anyád napja megbocsáthatatlan, a filmtörténetből nyom nélkül kitörlendő borzalom. Minden filmjében ugyanazt az egy karaktert hozza, instruálni nem nagyon lehet, és ha valaki bénább tud lenni Ben Afflecknél egy filmben, azzal komoly problémák vannak.

Átlagos Rotten Tomatoes-eredmény 2000 óta: 28%

Chris Rock

Hiába számít korunk egyik legviccesebb és legfontosabb standup-komikusának, akire nem lehet nem odafigyelni akkor, amikor egy szál mikrofonnal a kezében rója a színpadot (előadásai alatt szinte csak másodpercekre áll le), a mozivásznon ebből semmi nem jön le. A film társas műfaj, nem érvényesülhet az a karizma, vagányság és szókimondás, amivel Rock a saját előadásaiban lenyűgözi a közönséget. Utolsó jó szerepe a Dogmában volt, azóta viszont mindent elvállal, amiért fizetnek neki.

Átlagos Rotten Tomatoes-eredmény 2000 óta: 33%

Brendan Fraser

Soha nem tartozott a színészóriások közé, kétfajta arckifejezéssel nem is nagyon lehet sikereket elérni. Ha egy rendezőnek totál idiótára van szüksége, máris hívja az ügynökét, és biztos lehet benne, hogy Fraser, ha ideje engedi, be is vállalja a filmet, legyen az egy elbaltázott Tarzan-remake, a Talpig majom, vagy egy Múmia-film, amiben megpróbált kiszakadni a skatulyából, sikertelenül. Minél nagyobb baromságot tesznek elé, annál szívesebben bólint rá.

Átlagos Rotten Tomatoes-eredmény 2004 óta: 29%

Dwayne The Rock Johnson

Pankrátorból ritkán lesz színész, de ha mégis, akkor legalább tarthatná magát ahhoz, amihez ért, és ne akarna romantikus vígjátékot vagy gyerekfilmet forgatni. Fogtündér? Hát nincs ennek az embernek egy ügynöke, aki rászólna, hogy a tüllszoknya és a műanyag szárnyak nem állnak jól a baltaállhoz? Pedig ott volt a nagy lehetőség kapujában, és lehetett volna belőle bona fide akciósztár, Schwarzenegger és Stallone örökébe léphetett volna, ha nem a pénzt tartja fontosnak.

Átlagos Rotten Tomatoes-eredmény 2003 óta: 31%

Matthew McConaughey

2002 óta egyetlen olyan szerepe volt, amiben nem gyűlölte az ember, és az sem főszerep volt (Trópusi vihar). Saját paródiájába ment át, de amúgy is hülyét csinál magából, ha eleget fizetnek érte, és örömmel alakít barnítókrémmel narancsszínűre sminkelt seggfejeket, akiket senki sem tud megkülönböztetni egymástól. Conaughey-nak megvolt az esélye arra, hogy George Clooney, Brad Pitt és Tom Cruise mellé felüljön az A-lista tetejére, de mivel saját magát sem veszi komolyan, mi miért tennénk?

Átlagos Rotten Tomatoes-eredmény 2002 óta: 28%

Eddie Murphy

A nyolcvanas években ő volt az a mozicsillag, akiből bármi lehetett volna. A Beverly Hills-i zsaru, a 48 óra, a Szerepcsere vagy az Amerikába jöttem a kasszasiker mellett bebetonozta a standup-komikusként induló Murphyt Hollywoodba. 2000 óta Murphy egyetlen értékelhető momentumot mondhat magáénak, a Dreamgirls mellékszerepét, amit viszont a Norbithoz, a Bölcsek kövéréhez, Plutó Nash-hez és Oviapuhoz  hasonló baromságok szépen lenulláztak. Minden karaktere pontosan ugyanolyan, az erőltetett viccelődés és az állandó hülye grimaszolás miatt csereszabatos figurákat hoz lassan már húsz éve. Mondjuk, legalább jól megfizetik érte.

Átlagos Rotten Tomatoes-eredmény 2000 óta: 25%