George Lucas elvesztette a rohamosztagos-pert

2011.07.28. 10:26

Andrew Ainsworth angol kelléktervező, az eredeti rohamosztagos sisakok (valamint a TIE-pilóták és a felkelők sisakjainak) atyja megnyerte a szerezői jogi háborút George Lucas ellen: törvényesen készítette el és tette pénzzé a 77-es Csillagok háborújában látott sisakok replikáit, nem kell 20 millió dollárt fizetnie a rendezőnek, írja a BBC. A brit legfelsőbb bíróság 5 éves huzavona után hozott ítéletet.

George Lucas a Sith-ek bosszúja londoni premierjén
George Lucas a Sith-ek bosszúja londoni premierjén

George Lucas visszavág

"A Birodalom visszavágott" - mondta félig viccesen Ainsworth, aki egy fél évtizedet és 700 000 fontot pazarolt el eddig arra a perre, amiben Lucas nemcsak csatasorba állította cége, a Lucasfilm komplett jogi osztályát, de olyan jelmez- és kellékgyártásban veteránnak számító nagyágyú rendezők segítségét kérte, mint Steven Spielberg, James Cameron és Peter Jackson.

Ainsworth 1976-ban 27 évesen, friss diplomás formatervezőként készítette el az első rohamosztagos sisakot, majd Lucas kérésére további 50-et. 2002-ben az egyiket felajánlotta a patinás Christie's aukciósháznak, hogy próbálják meg eladni a rendszeresen megtartott filmereklyés árveréseik egyikén. Legnagyobb meglepetésére a tétel 60 ezer fontért (18,5 millió forintért) kelt el. Az alkotó így emlékszik vissza az aukciót követő időszakra: "Állandóan csörgött a telefonom. Több hardcore rajongó is ugyanolyan sisakot akart, mint a győztes, ezért előszedtem a régi öntőformákat, megtisztogattam, és legyártottam néhány új rohamosztagos fejet."

A Lucasfilm viszont 2004-ben 20 millió dolláros keresetet nyújtott be Ainsworth ellen az Egyesült Államokban: a sztárrendező jogászai szerint a kellékgyáros nem rendelkezett a sisakok, mint saját szellemi alkotások jogával, sem a Star Wars-ereklyék árusítási jogával. A kaliforniai bíróság 2008-ban Lucast hozta ki győztesnek (akkor mi is megírtuk: a kellékes 13 millió eurós bírságot kapott), de mivel Ainsworth-nek nem volt sem vagyona sem bevétele Amerikában, az ügyével a brit bíróságoknak is foglalkoznia kellett.

Ainsworth a tárgyalások alatt végig azzal védekezett, hogy a kultikus sisak nem művészeti alkotás volt, hanem gyári öntvény, így azokra George Lucas Star Wars-univerzumhoz kötődő szerzői jogai csak a sisakok elkészítését követő 15 évben vonatkoznak, utána Ainsworth szabadon sáfárkodhat a saját termékével. A Lucasfilm viszont arról akarta meggyőzni a brit legfelsőbb bíróságot, hogy az eredeti öntőforma egy Star Wars-szobor, ezért Lucas egész életében (plusz a halálától számított 70 évig) rendelkezik a hozzá kapcsolódó jogokkal.

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban

Ainsworth és a TIE-pilóták sisakjai 76-ban (forrás: BBC)
Ainsworth és a TIE-pilóták sisakjai 76-ban (forrás: BBC)

Ainsworth-nek 1976-ban egy brit bábos haverja, Nick Pemberton szólt, hogy mintadarabot kellene gyártani agyagból egy sci-fi hangulatú sisaknak, amiről egy fura, szakállas amerikai rendező (ez volt a Nagy-Britanniában akkor még jóformán ismeretlen Lucas) hablatyolt a hertfordshire-i Elstree stúdióban. Pemberton először maga kezdett dolgozni a sisakon az eredeti Star Wars-látványvilágért felelős művészzseni, Ralph McQuarrie tervei alapján, de mivel nem értett elég jól a formázható műanyagokhoz, továbbadta a melót Ainsworth-nek egy epés "Hívj meg egy italra, ha bármit is kapsz érte!" kommentárral.

Ainsworth 2 nap alatt megcsinálta a kért sisakot, majd elvitte Lucasnak, aki meg is rendelt még 50 ugyanolyat, és felkérte a rohamosztagosok páncéljának elkészítésére is. A 27 éves dizájner akkor 20 fontot kapott sisakonként, és 285 fontot páncélonként (bár a szerződésük megléte is kétséges), valamint meghívót további nagyköltségvetésű sci-fik stábjába (később a Supermanen, az Alienen és a Flash Gordonon is dolgozhatott). Ainsworth sisakjaiért ma 500-1000 fontot adnak a fanatikus rajongók.

Az Erő a britekkel van

Lucas szerint a brit ítélet "kinyitotta Pandora szelencéjét", mivel ezután az élelmesebb kellékgyárosok majd saját maguknak fogják követelni az általuk készített jelmezekhez kötődő szerzői és egyéb jogokat. A Lucasfilm szóvivője hivatalos nyilatkozatban akadt ki: "Bízunk benne, hogy a jól ismert figuráinkra, kellékeinkre, jelmezeinkre és egyéb vizuális vagyontárgyainkra kiterjed a védelem Nagy-Britanniában. Nem lenne jó, ha Angliáról elterjedne, hogy a hamisítók biztonságos paradicsoma lett."

A Lucasfilm szerint ugyanis az eset könnyen elrettentheti Nagy-Britanniától a filmkészítőket, akik a szerzői jogi visszaélésektől rettegve lehet, hogy a továbbiakban már nem brit kellék- és jelmezgyárosokra bízzák majd az iparosmunkát (a hertfordshire-i Elstree stúdióban forgatták többek között a Star Wars-szériát és az Indiana Jones-trilógiát, a szintén itt található Leavesden stúdióban pedig James Bond- és Harry Potter-filmek készültek).

Ainsworth-nek egyébként kimondottan jót tett a Lucas rohamosztagos-pere körüli médiafelhajtás: "A tárgyalások ideje alatt 2000 további sisakot készítettem és adtam el a világ minden tájára a Star Wars-rajongóknak." (George Lucas vagyonát 2009-ben 3,5 millárd dollárra becsülték.)