Fekete tinédzser az új Pókember

2011.08.03. 11:45

Szerdától már a félig fekete, félig latino Miles Morales ugrál Pókember-pizsamában az Ultimate Falloutban folytatódó Ultimate Comics Spider-Man képregénysorozatban. Morales a júniusban elhunyt Peter Parker helyett húzta fel a pókruhát, hogy New Yorkban továbbra is legyen egy tinédzserkorú, vicces bűnüldöző.

the-new-ultimate-spider-man-is-inspired-by-donald-6236-131229471

Az új karaktert a 2000-ben debütáló, újragondolt Ultimate Spider-Man képregénysorozat alkotója, Brian Michael Bendis találta ki, aki így nyilatkozott az új hősről: "Fiatalabb, mint Peter, teljesen más környezetből származik, és a világot is másképp látja." Axel Alonso, a Pókember-képregényket kiadó Marvel főszerkesztője így indokolta az új hős színre lépését: "Pókember fekete karakterré változtatása nem reklámfogás volt, csupán egyenes következménye annak, hogy a képregény műfaj is lépést akar tartani a modern társadalommal. Tudatos lépés volt, a Marvelnél büszkék vagyunk arra, hogy a való világra reflektálunk, annak minden sokféleségében."

ultimate-fallout

Fontos persze ismét megjegyezni, hogy az Ultimate Spider-Man sorozat nem a Marvel hivatalos Pókember-fősodora. Míg a nálunk Csodálatos Pókember (majd egy időben Hihetetlen Pókember)  címen futó Amazing Spider-Man széria már 1963 óta töretlen népszerűségnek örvend, a 2000-ben elindított Ultimate Spider-Man (ami nálunk, hogy teljes legyen a zűrzavar, Csodálatos Pókember címmel jelent meg) afféle reboot volt, hogy az ezredforduló szuperhősfilm-dömpingjének hatására képregényeket vásároló, iPhone-függő tinik ne röhögjék körbe Peter Parker 60-as években hordott ruháit, frizuráját, és mobiltelefon nélküli, sivár életét. Az Ultimate szériában Peter Parker egyetem helyett még gimibe jár, és a Hírharsona szerkesztőségébe sem csóró fotósként ugrik be, hanem mint újságírógyakornok, akinek nincs ideje az iskolai házifeladatokra, mert valami rosszarcú minden délután szétveri New York belvárosát.

Természetesen nem Pókember az első halott szuperhős a képregénytörténelemben. A Marvel kiadó 2007-ben hatalmas sajtófigyelmet generált magának azzal, hogy megölte Amerika kapitányt (aki később azért feltámadt), korábban pedig 1980-ban ölték meg az egyik X-Men-tagot, Jean Greyt (ez a történet nálunk is kijött A Főnix halála címmel). A konkurens DC kiadó 1989-ben megszavaztatta az olvasókkal, hogy Jim Starlin író megölje-e Batman sidekickjét, Robint: a népakarat igen szoros végeredménnyel ugyan, de végül Jason Todd pajszer általi agyonverését és felrobbantását követelte ki (a Halál a családban-történet magyarul is megjelent 1990-ben). 92-ben pedig a Denevérember melletti másik húzókaraktert, Supermant nyírta ki átmenetileg a DC (ezt a részt is olvashattuk magyarul).