Csak Rihanna miatt nézhető a Csatahajó

2012.04.19. 12:34
Csuja Imre hangjával végre a magyar mozikba is visszatér Torrente, a tahó, szexmániás spanyol nyomozó. Rihannából és Zac Efronból amerikai katona, Robert de Niróból taxisofőr lett, a hazai filmgyártás pedig egy szkeccsfilmmel képviselteti magát a héten. Premierek.

Csatahajó

A Hasbro nevű játékipari óriásnál úgy döntöttek, a Transformerek és a G.I. Joe-figurák dollármilliókat kaszáló mozifilmjei után ideje blockbustert forgatni az egyik legismertebb társasból, a Torpedóból is, amire Dévényi Tibi bácsi egy komplett betelefonálós tévéműsort épített a 80-as években. A sztorin tényleg nem változtattak semmit: a jól ismert, 10x10-es mezőn kicsi és nagy hajókra lövöldözés ezúttal úgy néz ki, hogy Liam Neeson, Rihanna, meg a többi derék amerikai tengerészgyalogos egy láthatatlan búra alatt vaktában lövi a radaron nem látszódó idegen űrhajókat, azok meg néha visszabombáznak. A Variety szerint a Csatahajó "túl hosszú és csapnivalóan megírt film", a Hollywood Reporter kritikusa pedig így dühöngött: "a lenyűgöző látványeffektek és csatajelenetek mellé rengeteg filmes klisét és borzasztó párbeszédeket kapunk". A film tényleg csak két dolog miatt jó, ez pedig idegen űrhajók és a dögös Rihanna látványa. (IMDb: 6,5 pont, Rottentomatoes: 48 százalék, Index-ítélet: 4/10)

Torrente 4

Két hét csúszás után végre tényleg bemutatja a hazai forgalmazó Csuja Imre magyar hangjával a 2011-es Torrente 4-et, amiben a spanyol rendezőcézár, Santiago Segura újra beöltözött kedvenc szexmániás, tapló, alkesz, korrupt, rasszista zsarunknak, hogy negyedszerre is fejest ugorjon a csöcsök, a kokain és a bűn világába. A pisztolyos recskabajnok ezúttal akkora hülyeségeket csinál, hogy azt már nem úszhatja meg börtön nélkül, de itt sem adja fel: kedvenc Stallone-filmje, a nálunk forgatott Menekülés a győzelembe mintájára sittes-smasszer örökrangadót szervez, hogy megszökhessen, és ráadásul olyan ászok segítik, mint Cesc Fabregas. A negyedik részről még a tekintélyes Variety is elismerően írt: "a film humora az első 30 perc után egyre gyengébb, szerencsére akad a vége felé is vicces jelenet, például amikor Torrente kezében a metrójegy is halálos fegyverré válik". Torrente-rajongóknak jó hír: Santiago Segura április 28-án Magyarországra jön! (IMDb: -, Rottentomatoes: -)

Szerencsecsillag

A High School Musical tiniidol sztárja, Zac Efron bevállalta a hollywoodi férfiszínészek kötelező katonaszerepét: a héten Scott Hicks 2011-es iraki veterános romantikus drámájában láthatjuk. Will Fetters forgatókönyve igazi kliséhalom: Amerikai premier: a fiatal tengerészgyalogos csak azért nem halt meg iraki rakétatámadásban, mert épp lehajolt egy lány fotójáért, ezért hazatérése után egy észak-karolinai farmra utazik, hogy köszönetet mondjon a szerencsehozó szingli anyukának (Taylor Schilling). Akibe természetesen beleszeret, de ezt csak az anyja nézi jó szemmel, a kötelezően kötekedő baromként viselkedő apuka (Jay R. Ferguson) inkább ütne. A Hollywood Reporter szerint "a filmben nincs megtervezett drámai és vizuális csúcspont, egyszerűen csak különböző kameraállásból felvett jelenetek követik egymást". (IMDb: -, Rottentomatoes: 40 százalék)

Mocsokváros utcáin

Robert De Niro újra taxisofőr lett. Bár ezúttal irokéz frizurás szociopata helyett egy börtönviselt írót alakít, aki a szabadulása után egyre többet iszik és egyre lejjebb csúszik, ám egy hirtelen ötlettől vezérelve 18 év után felkeresi a fiát (Paul Dano), akiből időközben szintén íróféleség lett, így a Mocsokváros utcáin Taxisofőr 2 helyett csövesek között játszódó apa-fia történetbe csap át. A filmről sosem látott egyetértésben írnak a kritikusok: De Niro jó, minden más csapnivaló. Nem csoda, hogy eddig csak 540 ezer dolláros bevételt termelt. (IMDb: 6,9 pont, Rottentomatoes: 54 százalék)

Magyarország 2011

A Magyarország 2011 Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Mészáros Márta, Forgács Péter, Siroki László, Pálfi György, Fliegauf Benedek, Salamon András és Jancsó Miklós kisfilmjeiből készült. Tarr Béla szerint a filmet az a tehetetlenségérzés szülte, hogy mi minden nem készülhetett el az elmúlt időszakban. A vetítést követő fogadáson azzal poénkodtak, hogy ha ez a magyar film, tényleg nem érdemes támogatni, így Orbán Viktornak igaza van, hogy nem folyatja a dellát a rendszerbe. Kritikusunk gyűlölte a filmet, februárban így akadt ki miatta: "ha 1848-ban Petőfi ilyen ügyetlenül írja meg a Nemzeti dalt, akkor a Nemzeti Múzeumnál hangosan kiröhögték volna". (IMDb: 4,3 pont, Rottentomatoes: -, Index-ítélet: 1/10)