Bruce Wayne meghal az új Batmanben?

2012.05.11. 10:42
Vigyázat, spoilerveszély!

Sajnos itthon csak július 26-án, egy héttel az amerikai premier után láthatjuk A sötét lovag: Felemelkedést, pedig jó lenne minél hamarabb megtudni, hogy Christopher Nolan, aki több Batman-filmet már nem hajlandó forgatni, bevállalja-e záródarabban a köpenyes igazságosztó halálát. A rajongók szerint ugyanis az új főgonosz, a börtönlázadást kirobbantó, izomhegy Bane (Tom Hardy) egy gerinctöréssel kivégzi a hőst, ám hogy Gotham ne maradjon álarcos védelmező nélkül, a korrupcióra nemet mondó kevés rendőrök egyike, John Blake (Joseph Gordon-Levitt) felveszi denevérruhát és leveri a rosszfiúkat.

A fanok találgatásaira a trailerek is ráerősítenek Alfréd elkeseredett monológjával ("Megesküdtem, hogy meg foglak védeni. És nem tettem.") vagy az olyan mondatokkal, mint "A Sötét lovag legendája hihetetlen véget ér". Gordon felügyelő kórházi jelenetére is érdemes odafigyelni ("-Batmannek vissza kell térnie. - És mi van, ha már nem is él? - Élnie kell!") mert ez is azt az elméletet erősíti, hogy nem a védelmező szuperhős személye a fontos, hanem az, hogy ha a kétségbe esett rendőrök begyújtják a Batman-reflektort, akkor mindig jöjjön egy fekete köpenyes nindzsa, aki rendet tesz Gorham bűntől fuldokló utcáin, függetlenül attól, ki van a maszk alatt.

Egy ilyen sztori ráadásul egyáltalán nem lenne ördögtől való: az eredeti DC-kérpegényekben is többször előfordult, hogy Bruce Wayne helyett más volt a denevérálarc alatt. Jonathan Nolan, Christopher Nolan és David S. Goyer filmforgatókönyve is a 93-as Knightfall és a 94-es Knightquest alapján készült, ezekben pedig Bane és Batman összecsapása után nem a törött gerincű Bruce Wayne volt a Batman-maskara alatt, hanem a szemet szemért-elvet valló, brutális Jean-Paul Valley, aki Azrael álnéven, egy saját fejlesztésű testpáncélban üldözte a bűnt Gotham utcáin.

Batman halálával ráadásul Ra's al-Ghul feltámasztása és Liam Neeson állítólagos jelenete is érthető lenne. Christopher Nolan megöli ugyan Bruce Wayne-t, székbe szögezős fordulattal lezárva ezzel a saját trilógiáját, de a stáblista után a Warner megnyugtatására még elsüthet egy olyan jelenetet, amiben Batman halhatatlan mestere a Lázár-vermek egyikéhez, az örök élet forrásához viszi a halott hőst, hogy később a stúdió újabb, Nolanék nélküli filmjeiben is harcolhasson.