Varangyok, anarchia és a robotok diadala

2005.05.12. 12:05
Vidám anarchista zúzásnak induló estén fog kemény robotikus rendet vágni az elektro irányzat erősembere, az amerikai Exzakt. Larry McCormick előtt a brit punkhagyományok leghívebb követője, Cursor Miner töri apró darabokra az uralkodó rendet, hogy utat nyisson a gyilkos robotoknak. Radioactive Man után az év második kihagyhatatlan partija az Electrobass Pimpektől.

Exzakt kütyüvel
Exzakt kütyüvel
Fürészhangok, szétpörgő dobok, négynegyedes szeletelelés, váratlan törések - péntek este igazi elektrofeszt lesz a Süss Fel Napban. Az este első sztárvendége a Magyarországon már világhírű, de már Nyugaton is nagyokat dobó Cursor Miner, azaz Robert Tubb lesz. Tubb, bár még messze nem számít befutott sztárnak, máris Red Snapper és Luke Vibert kiadójánál jelenetetett meg albumot, és az Index egyik elektronikuszenei guruja, a Homár-főszerkesztő Jackyll szerint tavaly ő nyújtotta az egyetlen vállalható teljesítményt a breakszcénában.

Tavalyi fellépésén a Kultiplexben aránytalanul kevesen mulattak hatalmasat a ritmustalan recsegésekből, torzított hangokból, pármásodperces sample-ökből valahogy újra és újra összeálló harmóniákon. Tubb nem viccel, zenéje az egyszerű négynegyedes brit prolirocktól a skán át a legkeményebb elektróig mindent magába fogad, és vissza is böfög az eltorzított mikrofonba.

A mintegy másfél órás móka és kacagás végeztével az Electrobass Pimps szervezőcsapat kiváló ízlésének köszönhetően igazi nyomasztó élményben lehet részünk. Az Exzakt néven dídzséző Larry McCormick az elektroszcéna pillanatnyilag talán legnagyobb alakja, kiadójával nagyon sokat tett a stílus amerikai terjesztéséért.

Világuralomról ábrándozik
Világuralomról ábrándozik
A szcéna európai nagyjai közül Anthony Rotherrel szinte elválaszthatatlanok, de dolgozott már együtt Carl Finlow-val, The Hackerrel, Hyde-dal, Dynamix II-vel is. Zenéit többek között Tipper, Dexorcist, Alpha 606 is remixelte.

Zenéje nem az a Monty Pythonos ötletkavalkád, amit Cursor Miner játszik majd. Exzakt feszes, pontos, kegyetlen, sötét, ám mégis érzelmes hangzása a végső elkeseredés és a teljes kiürülés utáni boldog megnyugvás között számtalan érzelmi állapotban tudja kisütni az idegeket. Jövőképe azért alapvetően sötét, a buli első felének anarchista zúzdája után kemény rend lesz vágva a fejekben.

A pénteki buli nemhogy kihagyhatatlan, de kötelező. Május 13, péntek, Süss Fel Nap, 1800 HUF.

Fémstrici
Fémstrici

A két sztár előtt Morgontz sötétebb elektrói és Marvin táncolos-tudatvesztős törtjei alapozzák meg a hangulatot, a levezetésről az egyre jobb lemezeket egyre jobban pakoló Isu agresszív elektrói gondoskodnak. A vizuális aláfestést az erősen Index-közeli Jolly Boots of Doom biztosítja.