Miért divat a Lonsdale zavargáskor?

2006.09.21. 11:16
Hogyan lett a brit gróf nevével fémjelzett bokszmárkából szélsőjobbos viselet? Felvesz-e egy rendes náci olyan pólót, amiben feketék fociznak, vagy melegek parádéznak?

Nyilván Önöknek is feltűnt, hogy milyen sok zavargó fiatal visel Lonsdale feliratú tréningfelsőket kőhajigálás, verekedés, rendőr elől futás közben, de vajon mi az oka, hogy ez a márka lett ennek a speciális utcai sportnak a szinte hivatalos viselete?


A Lonsdale márkát 1960-ban alapították Londonban, abban az évben, amikor a Dr. Martens bakancsot is elkezdték gyártani (április elsején, innen az alapmodell 1460-as száma, de ez most mellékszál). A cég eredetileg bokszfelszerelést gyártott (nem véletlenül hasonlít tehát a logója például az amerikai előd, az Everlast, illetve egyéb bokszolós márkák jelére, Everlast ruhákat egyébként szintén fel lehet fedezni a huligánokon).


Haj nélkül Lonsdale-ben

A cég a nevét Hugh Cecil Lowthertől, Lonsdale ötödik grófjától kölcsönözte, aki arról nevezetes, hogy ő szervezte az első kesztyűs bokszmeccseket Angliában úgy egy évszázada. Ő volt brit sportszövetség, a Nemzeti Sport Klub elnöke is, 1891-es megalapításától. Díjat is létehozott: minden bokszoló, aki háromszor megvédte bajnoki címét, elnyerte a Lonsdale-övet. Lonsdale-felszerelésben bokszolt például Muhammad Ali, Lennox Lewis vagy Mike Tyson.

Divatsikerek és szkinhedek


Paul Weller

A márka divatsikerei akkor kezdődtek, amikor Paul Weller, a Jam frontembere betévedt a cég Beak streeti boltjába, és vásárolt pár pólót, melyekben később szívesen mutatkozott, így a Lonsdale a ringen kívül is népszerű lett. A cég ezért utcai ruhákat is elkezdett gyártani, mely kedvelt viselete lett a fiataloknak, elsősorban a szkinhedeknek, nyilván nem függetlenül attól, hogy a cég eredetileg bokszruházatot gyártott. A szkinhed szubkultúrában ugyanis az erőszaknak - ha az idegengyűlöletnek eleinte nem is - eredetileg is nagy szerepe volt.

(A szélsőjobb és a szkinhedek részben téves azonosítása, mely Európa egyes területein, így nálunk is általánosnak mondható, annak köszönhető, hogy a szélsőséges brit Nemzeti Front a hetvenes években szkinhedek közül toborozta az embereit, és bár ettől még ugyanúgy megmaradtak a politikamentes szkinhedcsoportok is, de a médiának természetesen sokkal érdekesebbek voltak a randalírozó szélsőjobboldaliak, a közvélemény így elsősorban őket ismerte meg. A szubkultúra külföldi továbbgyűrűzései is leginkább ezzel a képpel azonosultak, Magyarországon sem történt másként. Ma a legtöbb országban léteznek szélsőjobbos, politikamentes, sőt baloldali (akár anarchista) szkinhedcsoportok is, meg még számos egyéb (kedvelt extrém példa a londoni meleg feketék csoportja). A huligánok, azaz a radikális futballszurkolók világa egy (részben) másik történet, ezzel kapcsolatban külön cikkel kedveskedünk Önöknek.)


Lonsdale-ben az MTV lépcsőjén

Hülye véletlen

A Lonsdale összekapcsolását a szélsőjobbal egy egészen hülye véletlen is segítette, nevezetesen az, hogy ha megfelelően vesszük föl a pólót/pulóvert a bomberdzseki alá, akkor csak az NSDA betűk látszanak ki, amit a német szélsőjobbos szkinhedek (és az innen táplálkozó, német közvetítéssel terjedő mozgalmak) örömmel ki is használtak, mivel ezek a betűk megegyeznek Hitler nemzetiszolcialista pártja nevének a rövidítésével (NSDAP), persze mínusz a pártot jelentő P (a rövidítés így azt is jelentheti, hogy "nemzetiszocialista német munkás"). A németországi szélsőjobbos márka, a Consdaple a névválasztáskor azonban már ügyelt arra, hogy a szó közepén a teljes rövidítés megtalálható legyen.


Lonsdale-ben a Szabadság téren

Számos kifejezetten szélsőjobbos márka is létezik egyébként, Németországban a Consdaple mellett ilyen például a Thor Steinar. Azért is volt szükség "rendes" náci márkák megteremtésére, mert a Lonsdale, szabadulni akarván a bélyegtől, melegfelvonulásokat és színesbőrű focicsapatokat kezdett támogatni Németországban. Emiatt a szélsőjobboldaliak között itthon is elkezdték páran bojkottálni a márkát, de egyelőre a legtöbben nem törődnek az egésszel. (A magyar Lonsdale-helyettesítő például a Warrior.) Az utóbbi időben, valószínűleg amiatt, hogy Dj Sterbinszkyt szponzorálja a márka, a magyar diszkólátogató közönség körében is népszerű lett a Lonsdale, kérdés persze, hogy mennyire ismerik az előtörténetét, illetve érdekli-e ez őket egyáltalán. Nem tudni, mindez mennyire tudatos a magyar forgalmazók részéről, de a márka rehabilitálását segítheti.


Lonsdale-ben könnygázban

A kampánnyal azonban nem lesz könnyű dolga a márkának, belegondolva, hogy Németországban és Hollandiában például csak Lonsdale-fiataloknak, Lonsdalereknek hívják a szélsőjobbosokat, és Hollandiában több szórakozóhelyről is kitiltották az ilyen ruházatot viselő vendégeket. Angliában vagy az Egyesült Államokban nincs ilyen probléma - Angliában szinte népviselet -, ráadásul állítólag Madonna, Mickey Rourke vagy Angelina Jolie is szívesen viseli a márkát.


Lonsdale-ben Skodával a háttérben

Lonsdale-ben a bíróság előtt