Árpád
-2 °C
4 °C

Antirasszista szkinhedek és hungaristák az interneten

2004.09.02. 20:49
A hungaristák az interneten tartják a kapcsolatot híveikkel, és a fórumokon gyakran csapnak össze az antirasszista szkinhedekkel. A társadalomból erkölcsi, jogi vagy valamilyen egyéb szempontból kiszoruló, marginális csoportok online megjelenését összegző cikksorozatunk második részében a magyar szkinhedmozgalom netes jelenlétét mutatjuk be.
A magyar szkinhedközösség széles spektrumon képviselteti magát az interneten. Már a mozgalom kiindulópontjának tekinthető zenei vonalon is rendkívül erőteljes az online jelenlét: a szkinhedzenekarok többségének van weboldala, amelyeket a dalszövegek, a koncertinformációk és fotók mellett több helyen ideológiai szakirodalommal is feltöltenek a tulajdonosok.

Oktatás

Az online okítás amúgy is erőssége a közösségnek, vannak oldalak, amelyek több tucat tanulmányt, esszét, újságcikket, sőt könyvet gyűjtenek össze a lelkes, tanulni vágyó szkinhedek számára. Ilyen például a Whiteteam.hu is, amelynek nyitóoldalán, amennyiben túltesszük magunkat az 'Oldal tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállalok!' tulajdonosi figyelmeztetésen, majd a belépés és távozás gombok közül az előbbi mellett döntünk, a dokumentumok pont alatt könyvekre, cikkekre, tanulmányokra és kottákra lelhetünk.

Olvasgathatjuk a Mein Kampfot, különféle Szálasi-műveket, és megismerhetjük 'A zsidó világszövetség veszedelme az emberiségre' című Chaldeus Simon-művet.

Vér, becsület, internet

Klikk a képre!
A szervezetek, csoportok életében is fontos szerepet tölt be a net, a saját megfogalmazásában szkinhed és hazafias érzelmű fiatalokat tömörítő Vér és Becsület számára rendkívül fontos az online megjelenés a szélesebb közönség elérésére.

Domokos Endre János, a Vér és Becsület egyesület ügyvivője az Indexnek elmondta, szervezetük számára a netes jelenlét az egyedüli mindenhol és mindenki számára elérhető fórumot jelenti, amely viszonylag kis anyagi ráfordítással létrehozható. Levelezőlistájuk nincs, újságra pedig nem lenne pénzük, ezért a net adta lehetőségeket a weboldalon keresztül használják ki. Programajánlók, jogszabályok, jogi esetek, cikkek, versek, képgaléria és fórumok szerepelnek az oldalon, de itt értesítik például az érdeklődőket akkor is, ha elmarad egy koncert vagy egy rendezvény. "Az idei 'Tégy a magyargyűlölet ellen!' fesztivál kapcsán is betámadott bennünket a Nemzetbiztonsági Hivatal, becsicskáztatta Verőce polgármesterét, így érvényes bérleti szerződésünk ellenére új helyszínt kellett keresnünk, úgyhogy a honlapon értesítettük az embereket az időpont- és helyszínváltozásról" - fogalmazta meg a weboldal egyik célját Domokos.

Suttogó - üldözött írások gyűjteménye

Domokos szerint szkinhed szempontból a figyelemre méltó weboldalak közé tartozik a Suttogo.hu, amelynek készítői az oldal jellemzésében azt írják, a szájt az üldözött gondolatok szócsöve kíván lenni. Ennek megfelelően a a Whiteteam.hu-hoz hasonlóan hihetetlen mennyiségű szakirodalmat tartalmaz az oldal, amelynek ideológiai hátterét a szájtleírás szerint "Magyarország nemzetvezetője, Szálasi Ferenc és az általa megfogalmazott hungarizmus adja. Ezek az írások nem kívánnak okot adni gyűlölködésre, csupán alternatívát állítanak fel az erőszakos, agymosó tájékoztatással szemben, mind a történelem, mind a jelenkor vitatott kérdéseinek tekintetében."

A Domokos által ajánlott másik jóféle szkinhedszájt a Hungarian Hatecore Webzine, amely tulajdonképpen egy hír- és fórumgyűjtemény, az oldalon keresztül megtudhatjuk például azt is, hogy melyik német bolt webshopjában lehet jutányos áron hozzájutni a szkinhedruházathoz.

Domokos ügyvivő az Indexnek azt is elmagyarázta, hogy a szkinhedmozgalom leginkább szubkultúraként jellemezhető, amely nem feltétlenül hordoz politikai tartalmat. "A szkinhedeket leginkább a rövid haj, a férfias megjelenés, valamint a kemény, zömmel hazafias szövegvilágú zene jellemzi, amelyhez eltérő ideológiai tartalom társul. A határrevízió puszta áhítozásától a nemzeti értékek, hagyományok megjelenítésén át mindezek nemzetiszocialista tartalommal való kitöltéséig széles a skála. A hungarista és a hitleri nemzetiszocialista között olyan jellegű a különbség, mint például a kereszténydemokrata és mondjuk a liberális demokrata között. Rokon, de nem azonos ideológiákról van szó. Ennek egyik jellegzetes példája, hogy a német típusú nemzetiszocializmusban létezik fajelmélet, vérmítosz, a hungarizmusban viszont (annak keresztény kötődéséből adódóan) nem, de más példákat is említhetnék" - fogalmazott.

Antirasszista szkinhedek a neten

A sokak által kevéssé ismert antirasszista szkinhedcsoport is több weboldallal képviselteti magát az interneten (övék például a skinhead.hu domain is). Többek között egyik célkitűzésük, hogy a szkinhedmozgalom kialakulásának történelmét (lásd keretes írásunkat) minél szélesebb réteggel megismertessék, és megmutassák, hogy a szkinhed alapvetően nem rasszista, sőt, a feketékkel jó barátságban áll.

A Vér és Becsület ügyvivője önellentmondásnak érzi az antirasszista szkinhedeket, szerinte "fából vaskarika, olyan, mint a liberális náci. Különben is, nagy spanban vannak a fekákkal, ami nekünk nem passzol." Az Index kérdésére, hogy mi a véleménye a közös mozgalmi-történelmi gyökerekről (lásd keretes írásunkat), Domokos így fogalmazott: "hát, Ádám és Évától még a Sharonnal is kapcsolatban vagyunk."

Bár az ügyvivő szerint nincs virtuális összetűzés a két csoport között, az antirasszista szkinhedközösség legnépszerűbb együttese, a Böiler egyik tagja, Riegler János szerint nagyon is jellemző az online vita.

Riegler szerint a két legnagyobb antirasszista szkinhedszájt, a Skinhead.hu és a Marsh.hu oldalát rendszeresen látogatják a "másik oldal" tagjai és rendszerint fenyegetőzésbe torkollik részükről a beszélgetés. "Mi vagyunk az igazi szkinhedek, egy olyan mozgalom, ami félig Jamaikából származik, eleve nem is lehet náci. Ez az egész egy elbitorolt dolog" - mondta az Indexnek a zenész, majd hozzátette: Budapesttel szemben inkább vidéken virágzik az antirasszista szkinhedmozgalom, a legnagyobb csoportok Tokajon, Tiszafüreden és Jánossomorján szerveződnek.

A Skinhead.hu alapvetően zenei szájt, és a Marsh.hu-hoz hasonlóan készítői már a nyitószövegben elhatárolódnak mindenféle politikai ideológiától, és erre kérik látogatóikat is. A Marsh.hu-n megtalálhatjuk a szkinhedek történelmét, a rasszizmus elleni szkinhedmozgalomról szóló tanulmányokat és a szkinhedek családfáját mutató ábrát is.

Fekete gyökerek a szkinhedtörténelemben
Az interneten fellelhető szkinhedlegendáriumok szerint a közvélemény által többnyire rasszistának tartott szkinhedszubkultúra létrejöttét ironikus módon éppen a második világháború után százezres nagyságrendben a brit szigetekre áramló karibi bevándorlóknak köszönheti. Ők a fehér munkásfiatalokkal együtt a hatvanas években hozták létre az irányzatot, amely külső stílusjegyeiben ötvözte a jamaikai utcai keményfiúk és a brit munkás- (vagyis gyakran inkább munkanélküli) fiatalok öltözködését, innen átvéve a kopasz fejet és a nadrágtartót, onnan pedig a bakancsot és a rövid dzsekit. A szkinhedeknek - attól eltekintve, hogy gyűlölték a rendszert és a gazdagokat - semmiféle politikai irányultsága nem volt, szívesebben foglalkoztak a sörrel, a zenével és ellenkező nemű társaikkal, illetve azzal, hogy büszkén kiálljanak a közösségért, legyen szó akár a munkásosztályról általában, akár a helyi futballcsapatról. "A dolog arról szólt, hogy valaki legyél a senkik világában" - írja a kezdeti évekről Richard Allen Skinhead Nation című könyvében. Az utcai bandákra általában jellemző erőszakosság azonban tőlük sem állt távol: a fekete és fehér fiatalok kedvelt közös foglalatossága volt az ázsiai, főleg pakisztáni bevándorlók rendszeres bántalmazása, a pakisztáni családok jobb gazdasági és szociális helyzete csípte a bőrfejűek szemét.

Pár év elteltével azonban már a szkinhedszubkultúra is kezdett kettéválni, egyidőben egy új, fekete mozgalom és vallás, a rasztafárianizmus megjelenésével. Az addig közösségformáló erejű ska helyett a fekete fiatalok a "Vissza Afrikába!"-jelszóval fémjelzett, politikailag tudatos reggaet kezdték hallgatni, ami a fehéreket már nem tudta megérinteni. Arról nem is beszélve, hogy a feketék növekvő politikai aktivitása szintén nem tett jót az egykori fehér gyarmatosítók leszármazottaival addig ápolt viszonynak. Mindennek tetejébe ekkoriban már az országos politika szintjén is megjelentek az idegengyűlölő, bevándorló-ellenes hangok. A helyzet egészen odáig fajult, hogy 1972-ben egy elhíresült esetben már fehér szkinhedek verekedtek össze jamaikaiakkal, bár a beszámolók szerint még ennek az atrocitásnak sem volt elsődleges faji motivációja. A fehér bőrű szkinhedek továbbra is meglévő társadalmi elégedetlenségét azonban könnyen a maguk javára tudták fordítani a brit újfasiszta mozgalmak, a British Movement és a National Front, melyek tagjaikat az utcákról és a stadionok lelátóiról, a bőrfejűek köréből kezdték toborozni. Ekkor kezdődtek az egyre nagyobb publicitást kapó rasszista szkinhedtámadások, és a mozgalom rasszista vonulatának terjedése az országhatárokon túlra. A magukat "tradicionálisnak" nevező, politikát elutasító vagy éppenhogy antirasszista szkinhedek azonban már a hetvenes évektől kezdve igyekeztek tenni ez ellen, több-kevesebb sikerrel (ekkor indult például a two-tone, vagyis "két színű", azaz fekete-fehér zenei irányzat, mely nevével a két kultúra újraegyesítésére utal). A rasszista szkinhedek ugyanis erőszakos akcióik miatt több sajtófigyelmet kaptak, és kapnak azóta is, annak ellenére, hogy felmérések szerint számuk nem haladja meg a magukat antirasszistának, baloldalinak vagy politikamentesnek tartó bőrfejűekét. A legismertebb antirasszista irányzat az Egyesült Államokban a nyolcvanas évek közepén megszületett SHARP (Skinheads Against Racial Prejudice, azaz szkinhedek a faji előítéletek ellen), ami jelentős sikereket tudhat magáénak a tengerentúlon, és aminek már itthon is egyre több követője akad.

Szalai Balázs

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?