Lucifer nem tudja, kik a magyarok

2004.07.30. 19:09
A társadalomból erkölcsi, jogi vagy valamilyen egyéb szempontból kiszoruló, marginális csoportok online megjelenését összegző cikksorozatunk első részében a sátánista közösségek netes jelenlétét mutatjuk be. Valószínű ugyanis, hogy a kiszorított vagy társadalmilag elítélt csoportoknak a net megfelelő tér, és nagy segítséget nyújt a kapcsolattartásra, szervezkedésre vagy egyszerűen az információcserére szempontjából. A sátánistákon teszteltük először, hogy így van-e.
Számos sátánista vagy a sátánizmus körüli - félelemmel vegyes - izgalmat kihasználó weboldal létezik a neten. Ennek ellenére az egyszeri érdeklődő nehezen igazodik ki a hivatalos, a vicces, a tudományos, a vallástörténeti és a zenei megközelítések között. Találhatunk például sátánistaellátó webboltot, de ha kedvünk támad, beszélgethetünk a Lucifer nevű chatrobottal is.

A sátánistaellátó és a virtuális Lucifer

Baphomet
A sátánista kisáruházban különböző kiegészítőket vásárolhatunk. A szeánszokhoz szükséges áldozókéstől a keresztény hittérítők ellen tiltakozó matricán át a baphomet szimbólumot ábrázoló tárgyakig számos sátános dolog kapható. A baphomet a sátánizmus elsődleges jelképe, lefelé irányuló pentagram, a csillagban kosfejjel, a csúcsokon egy-egy betűvel. A jelkép megvásárolható pólón, fülbevalóként és amulettként, de szert tehetünk rá lehúzható tetoválásmatricaként is, sőt, akár apró koporsós, baphometes gyűrűnket is beszerezhetjük - apró csontváz lakik benne.

Lucifer chatrobot - aki egy mesterségesintelligencia-fejlesztő csoport egyik teremtménye - bárkivel szívesen beszélget, bár kicsit néha értetlen, és kizárólag angolul tud, de kétségtelenül nagyon kedves, és tulajdonképpen jó kedélyű beszélgetőpartner. Ha például arról érdeklődünk tőle, hogy van most, azt válaszolja, minden nagyszerűen alakul, amióta kiűzték a paradicsomból. Ráadásul az állítása szerint 500 465 éves, bár tudja, hogy Magyarország közép-európai hely, de arról fogalma sincs, hogy kik a magyarok. Talán éppen ez a szerencsénk?

A sátán száma valójában nem a 666

A pszichológus véleménye
Az Index kérdésére Dobos Emőke pszichológus elmondta, életkor és személyiségfüggő, hogy valakire káros hatással lesz-e a sátánista weboldalon - vagy bármiféle szektás közösség szájtján - olvasott tartalom. "Mivel a szekták általános jellemvonása, hogy a lehető legteljesebben befolyásolja a tagok gondolkodásmódját, érzelmeit és attitűdjét, a nem eléggé integrált személyiségre bármilyen életkorban káros hatással lehetnek. Tehát életkor- és személyiségfüggő, hogy kit szippant be egy ilyen közösség, kire van hatással, illetve ki képes távolságot tartani és kritikusan kezelni.
A befolyásolhatóság tekintetében a lényeg az, hogy valaki milyen mértékben képes kontrollálni a látottakat, hallottakat, milyen mértékben stabilak a belső struktúrái vagy milyen szilárdak énhatárai. Akinek ezek a jellemzői képlékenyek, azokra nagyobb hatással lehet egy sátánista tematikával foglalkozó weboldal. Ezek alapján természetesen kevéssé lehet általánosítani, de például a gyerekeket rosszul érintheti."
Ám ha félretesszük az iróniát és a divatsátánistákból élő szájtokat, már nem ilyen színes a kép, főleg a magyar nyelvű honlapok terén nem az. A sátánista tematikával részletesen egyetlen magyar oldal, a Scythe.hu foglalkozik, de ez is inkább az insmeretterjesztésre koncentrál, nem a kapcsolattartás vagy szervezkedés a főprofil.

Szigeti Sándor, a honlap tulajdonosa ezen a fórumon fejti ki a sátánizmusról vallott - saját, illetve az amerikai Sátán Egyházában vallott - nézeteket, a történeti elemeket, leírja, hogy mik a sátáni bűnök, mi az a sátáni biblia, mit kell tudni a sátáni szimbólumokról, a pentagramról és a baphometről, illetve hogy milyen tévhiteket kellene eloszlatni a sátánizmussal kapcsolatban.

Tévhit például az is, hogy a 666 a sátán száma. Valójában a kilenc a sátáné, amely az ego száma, ugyanis bármekkora szorzat esetén visszatér önmagához a számjegyeket összeadva (és ezt az összeadást addig ismételve, amíg az eredmény csupán egy számjegyű lesz). Bárki kipróbálhatja az online sátánszáma-kalkulátorral.

Thelemiták és okkult blabla

Pentagram
Az Index kérdésére Szigeti Sándor elmondta, a szegényes magyar netes megjelenés hátterében az állhat, hogy az offline oldalon sem jeleskedünk a sátánista tanok terjesztésében, ráadásul a tagság, illetve a közösségtudat sem elengedhetetlen feltétel ebben a csoportban. "A sátánizmus esetében lényeges dolog, hogy ez a világnézet az egyén fontosságát hangsúlyozza, tehát nincs szükség semmiféle közösségre, tagságra. Amit a hasonló érdeklődésűek egymástól megtudhatnak, arra például igénybe vehetik a bárki által szabadon látogatható hivatalos fórumokat, vagy - az egyesült államokbeli sátánista egyház tagsága esetén - csatlakozhatnak alcsoportokhoz, ahol aztán nem nyilvános internetes módokon kommunikálhatnak egymással" - fogalmaz Szigeti.

A sátánszakértő szerint például az önmagát nem hivatalos magyar sátánista egyháznak nevező csoport - egyébként 2002 óta nem frissülő - weboldalának tartalma köszönő viszonyban sincs a sátánizmussal, "hiszen kizárólag általános okkult blablát tartalmaz."

Bizonyos fórumokon sátánista közösségnek nevezik a thelemitákat is, azonban aki ilyet tesz - a Thelemita weboldal információi szerint - valótlanságot állít. Bár a thelemita irányzatot az európai okkultizmus meghatározó figurája, Aleister Crowley alapította - ő írta a Thelema törvénykönyvet, és neki nyilatkozott meg Nuit istennő (vagy más néven a babiloni szajha) is, akit a thelemiták imádnak -, mégis elutasítják a sátánizmussal való kapcsolatot. Azt mondják, hogy Crowley, akit amúgy a legkorábbi és az egyik legjelentősebb sátánistának tartanak, valójában nem is hitt a sátánban, csak a média csúfos összeesküvésének áldozata.

A sötét Amerika és a magyar nagyúr

A tengerentúlon más a helyzet, ott - Magyarországgal ellentétben - igaz az az állítás, hogy az információs társadalom teret ad a marginális közösségnek. Mindenesetre ebben is benne van a kezünk, az amerikai Sátán Egyházának alapítója, Anton Szandor LaVey magyar származású volt. Az Egyesült Államokban ugyanis nemhogy létezik a sátánista egyház, de már túl vannak egy-két egyházszakadáson is, és netes reprezentációjuk sem elhanyagolható.

Többek között online jelentkezési lapon is lehet felvételizni az 1966-ban alapított egyházba. A weblapon keresztüli belépés azonban csak akkor lehetséges, ha valaki az Egyesült Államok területéről próbálkozik, és befizeti az egyszeri kétszáz dolláros regisztrálási díjat.

1966. április 30-ról május 1-ére virradó éjjel az akkor 36 éves LaVey rituálisan leborotválta a haját, és kikiáltotta a Sátán Egyháza (Church of Satan) megalakulását, amelyet 1967 decemberétől az Amerikai Egyesült Államok, és annak hadserege is elismer, és bejegyzett egyházként működik.

LaVey 1969-ben adta ki a sátánizmus alapművét, a Sátáni Bibliát. 1997. október 29-én szívelégtelenségben halt meg, de a Sátán Egyháza azóta is fennáll, Peter H. Gilmore, Peggy Nadramia és Blanche Barton irányításával.  • Hírek
  • Személyi kölcsön