16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

'Sátán szeret téged'

2004.05.23. 18:55
Május elején három hónapos próbaüzembe kezdett Nagy-Britannia illetve a világ első virtuális temploma. Az Együgyűek Temploma nevű szolgáltatás segítségével a hívők interneten keresztül három dimenzióban ájtatoskodhatnak és avatárjaik gombnyomásra rikoltozhatják, hogy halleluja.
A brit metodisták és az anglikán egyház anyagi támogatása mellett "a keresztény nyugtalanság magazinja" a Ship of Fools (Együgyűek Hajója) szakmunkájával létrehozott digitális templom röviddel megnyitása után napi öt-tízezer hívőt fogad, ami viszonylag sok.

Ebben persze közrejátszhat az is, hogy a Ship of Fools a kortárs igehirdetésen belül a keménymag progressziót képviseli. Legutóbbi vallásos online játékuk, a virtuális Noé bárkáján rendezett kiszavazóshow, ugyancsak nagy érdeklődést kavart.

Zavargás

belső nézet
Áhitatos avatar
A felhasználót képviselő három dimenziós figura hallelujázás mellett egyébként különféle ájtatos cselekvések végrehajtására alkalmas: tud térdelni, keresztet vetni, zsoltárt énekelni, a többiekkel beszélgetni.

Az Együgyűek Temploma egyelőre nem fogad kiskorúakat, de nyitva áll azok előtt, akik a végeken tengetik vallásos életüket, viszont szeretnének hozzájuk hasonló emberek tömegében elkeveredni és esetleg rövid szöveges üzenet segítségével az adakozni (például a virtuális tető befoltozására, nem vicc).

Meglepő módon a portok megnyitását követően az történt, amire mindeki számított: a virtuális templomot az első nap elárasztották az internet démonai, az emberek. Különösen sokan léptek be Sátán néven, tömegesen özönlötték el az oltárt istentisztelet idején és azt kiabálták, hogy "Sátán szeret téged".

Problémát okozott nekünk a templomjárók egy kisebb csoportja, ez bármely chat-szobában megtörténik. Minket a személyes zaklatással zavar, azt komolyan vesszük - mondta az incidensről az oldal felelős szerkesztője Stephen Goddard, aki hozzá tette, hogy igyekeznek fokozni a biztonságot.

Templomi kidobók

A biztonság érdekében a következő változtatások során eltörölték a "kiáltás" funkciót, amellyel minden résztvevő számára lehetett üzenni, lezárták az oltárt, továbbá kitettek egy feliratot, amelyben arra kérik a betérőket, hogy viselkedjenek tisztelettudóan. Ezeken kívül mindig több őr is figyeli a hívőket, hogy helytelen viselkedés esetén azonnal el lehessen távolítani őket.

Tesztünk során sajnos nem sikerült érdemi zavart keltenünk, mivel amíg nem a gyülekezet tagja a júzer, karaktere átlátszó és bajuszos férfiak ülnek az ölébe. Az elrontott, ezért olvashatatlan menürendszer segítségével sikerült pár véletlenszerű gesztust végrehajtanunk.

A 3D prezentáció ellenben úgy letöltésileg, mint működés közben megfelelően fürge. Kezelése egyszerű és nem is néz ki nagyon bénán. Nagyon tetszettek a templom oldalában elhelyezett kortárs keresztény ikonok, amelyeket kattintásra felpattanó ablakban lehet nézegethetni és igazán érdekesek. Pokoli élet után menyország a halál. Dicsértessék.  • Hírek
  • Bankszámla