Egy dubaji felhőkarcoló megelőzte a világ legmagasabb épületét

2007.07.22. 10:30
A gízai nagypiramis után először újra a Közel-Keleten áll a világ legmagasabb épülete. A Dubajban épülő 160 emeletes felhőkarcoló már három méterrel rávert a korábbi rekorderre, az 509 méteres Tajpej 101-re, és a készítők szerint 700 méter alatt meg sem állnak.

A Dubaj központjában egymilliárd dollárból épülő felhőkarcoló jelenleg 512 méternél tart, és ezzel már most megelőzte a világ eddigi legmagasabb épületét, jelenti az AP. A korábbi címtartó, a tajvani Tajpej 101 három évvel ezelőtt 509 méteres magassággal szerezte meg a címet.


Most 512 méternél tartanak

A Burdzs Dubajt 2008-ban fejezik be, és a megbízó, az állami tulajdonú Emaar Properties szerint 700 méter alatt nem állnak meg. A pontos tervezett magasságot nem hozzák nyilvánosságra, de a hozzáférhető adatok alapján egyesek szerint a 800 métert is meghaladhatja az épület, merészebb becslések 1000 méter felé teszik a végleges magasságot. A 160 emeletesre tervezett felhőkarcolóban ötvenhat lift szállítja majd a látogatókat, a luxuslakások mellet úszómedencék, üzletek, és Giorgio Armani első hotele is itt nyílik meg.

Négyezer indiai dolgozik rajta

A Burdzs Dubajt amerikai építészek és mérnökök tervezték, a megvalósításon dolgozó négyezer munkás többsége indiai. Őket a Dubajban uralkodó hőségben is folyamatosan dolgoztatják, emiatt emberi jogi szervezetek többször tiltakoztak. Egyik olvasónk hőségjelentése szerint a felhőkarcolók építkezésein a hőmérséklet ebben az időben a hatvan fokot is meghaladja.

A dubaji óriástoronnyal újra a közel-kelet büszkélkedhet a világ legmagasabb épületével. Időszámításunk előtt 2500-tól egészen 1889-ig a gízai nagypiramis tartotta a csúcsot, de a 19. században felhúzott Eiffel-torony 154 méterrel rávert Kheopsz fáraó síremlékére.

Korábbi legek

A korábbi rekorderek közé tartozik a 381 méter magas Empire State Building, amit a 420 méteres sanghaji Csin Mao nyomott le, majd a chicagói Sears Tower vette át a vezetést 442 méteres magassággal, amíg a 452 méteres malajziai Petronas Tower meg nem előzte.