Épül Európa legmagasabb felhőkarcolója

2005.07.26. 12:23
Már épül Moszkvában a Federation Tower, Európa majdani legmagasabb épülete. Az építtető szerint a híre eladja az épületet, amelynek magasabb tornya 340 méteres magasságban karcolgatja a felhőket.

A Federation Tower névre hallgató épület antennával együtt 440 méter magas lesz, és két toronyból áll majd. A vitorlaformájú épület építési költsége eléri az 530 millió dollárt, és 346 ezer négyzetméternyi kibérelhető, vagy megvásárolható területet ad majd a moszkvaiaknak.

Még Frankfurt az első


Klikk a felhőkarcolóra!

A nagyobbik torony 85 emeletes lesz, de az alacsonyabbik is 57 emelet magasba nyúlik majd. A két épületrész a középső, 430 méter magas tőrszerű toronyhoz kapcsolódik, így adódik a vitorla és árboc forma. A Federation Tower elkészültéig a Commerzbank 260 méteres frankfurti épülete lesz a legmagasabb Európában.

Az üvegburkolatú Federation Tower szállodának, irodáknak, és luxusapartmanoknak ad majd otthont a Moszkva folyó partjánál, az orosz főváros nyugati részén. A várakozások szerint a felhőkarcoló köré egy új városközpont szerveződik, az üvegbe és vasba öntött büszkeség Moszkva válasza a Wall Streetre vagy London Cityjére.

A Napi Gazdaság cikke szerint a felhőkarcoló bizonyos részeit egy kínai állami vállalat építheti. A cég novemberben kezd el dolgozni a tornyon, és ott lesz a 2007 októberi várható befejezésnél is. Az 58 millió dollár értékű szerződést hétfőn írták alá.

Nincs kép, amit zavarna

A Federation Tower tervezéséért a német Peter Schweger és az orosz Szergej Csoban a felelős. A szentpétervári születésű Csoban a Moscow Timesnak elmondta, az épület szerinte nem alakítja át Moszkva hangulatát, hiszen az orosz főváros sosem a jelképekről szólt. Moszkvában nincs Eiffel-torony, de hiányzik az egységes hangulat is, amit esetleg egy új épület megbonthatna. Csoban szerint a város olyan, mintha önálló épületek kiállítása lenne, és hiányoznak az egymásba illeszkedő hangulatos utcák, amik megtalálhatók a nyugat-európai városokban.

Az építtetők a modern technikának hála olyan tornyot terveztek, ami ellenállna egy, a szeptember 11-i merénylethez hasonló terrortámadásnak, írta meg a CNN. Az építtető Mirax Group igazgatója, Szergej Polonszkij szerint a pilléreknek csapódó repülőgép egyszerűen kettészakad majd, olyan erős lesz a szerkezet. „Mindegy, hogy hány gép csapódik be, az épület állva marad” – mondta.

Mindenesetre egyelőre még csak épül a Federation Tower. A B torony két emelet magas, és kínai valamint török vendégmunkások serénykednek rajta. Polonszkij szerint nem kétséges, hogy a befektetés megtérül-e: „egy ilyen torony úgy vonzza a vásárlókat, mint a méz a méheket, hirdetés nélkül is eladunk mindent”, mondta.

Rekorderek
Antennákkal együtt a világ legmagasabb épülete továbbra is a chicagói Sears Tower, 529 méterrel. Ha levesszük az antennákat, a tajvani Taipei 101 a győztes, 508 méterrel, ami a malajziai, 452 méteres Petronas Towerst taszította le a trónról. Ez utóbbi még mindig bajnok az ikertornyok kategóriájában, a WTC is csak 417 méter magas volt. Az új világkereskedelmi központ, a Freedom Tower várhatóan 2010-re készül el, és 415 méter magas lesz tornyok nélkül, akárcsak a WTC kettes tornya. De már készül az Egyesült Arab Emirátusokban a Burj Dubai, ami mellett az összes toronyház apró viskónak tűnik majd: a tervek szerint 2008-ban adják át, és 705 méter magas lesz.


  • Tippek
  • Bankszámla