Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kínában lesz a világ legmagasabb épülete

2004.11.15. 15:17
A kantoni Kuangcsouban legalább 580 méter magas televíziós tornyot akarnak építtetni. A Gyöngy-folyó partjára tervezett, 180 millió dollárba kerülő épület legalább harminc méterrel lesz magasabb, mint a jelenlegi rekorder. A tervek szerint a világ legmagasabb tornya legkésőbb 2008-ra megnyitja kapuit a látogatók előtt.
A világ legmagasabb tornya, ami egyben a világ legmagasabb ember által épített objektuma is lesz, a kantoni Kuangcsouban épül majd, a dél-kínai tartomány ugyanis a hétfői bejelentés szerint legalább 580 méter magas televíziós tornyot szándékozik építtetni a Gyöngy-folyó partján.

A rekordokat számontartók alapvetően két kategóriára osztják az épületeket: a világ legmagasabb tornyainak listáját egyelőre az 553 méteres torontói CN-torony vezeti, míg a világ legmagasabb felhőkarcolói közül az 509 méter magas Taipei 101 emelkedik a többi fölé. Azonban mindkét kategóriát lekörözi majd az a TV-torony aminek építése a kínai tervek szerint decemberben kezdődik.

2008-ra készül el


Klikk a képre!
A Guangdong News szerint kezdeti tizenhárom pályázóból már csak három cég van versenyben a kivitelezésért, a berlini Leon Wohlhage Wernik iroda, a brit ARUP Qualification és a francia Architecture-Studio tervei nyerték meg leginkább az illetékesek tetszését. A crienglish.com múlt heti híradása szerint a torony végleges dizájnját már elfogadták, és hamarosan a városi kormányzat elé kerül végső jóváhagyásra.

A tervek még nem készültek el egészen, de annyit már tudni lehet, hogy az új 580-600 méter magas televíziós torony 84 880 négyzetméteres területén bárok és teraszok is lesznek, közölték a projekt kínai felelősei. A tervek szerint a világ legmagasabb tornya legkésőbb 2008-ra megnyitja kapuit a látogatók előtt. A költségek átszámítva mintegy 180 millió dollárt (35 milliárd forint) tesznek majd ki.

Játszótér építészeknek

A világ legmagasabb épületei (összesített lista):
CN Torony, Toronto: 553m
Osztankino Torony, Moszkva: 537m
Taipei 101, Tajpej: 509m
Oriental Pearl Torony, Sanghaj: 468m
Petronas, Kuala Lumpur: 452m
Sears Torony, Chicago: 442m
Jin Mao, Sanghaj: 421m
A torony lakóövezetben épül majd, ezért rengeteg házat már le is romboltak az építés megkezdése előtti időszakban. A Városépítési Bizottság korábban megegyezésre jutott a térségben lakó körülbelül kétszáz családdal, akik kárpótlást és áttelepülési segítséget kapnak kisajátított lakhelyeikért cserébe, írja a Crienglish.com. A Guangdong TV, a város tévéállomása a befejezés után azonnal beköltözik majd a toronyba, elhagyva korábbi fellegvárát. Az "öreg tévétorony" sorsa még bizonytalan, ha nem tudják megfelelően hasznosítani, bontásra is ítélhetik - az AFP értesülése szerint ez utóbbi a valószínű.

Kínában a pénzügyi visszásságok és a szűkös források ellenére építészeti forradalom zajlik, jegyzi meg a BBC a hírrel kapcsolatban. Némileg ellentmondásos azonban, hogy míg nagynevű külföldi építészek sorra nyerik a kiemelt projekteket, az olimpiára készülő Pekingben a költségek visszaszorítására való hivatkozással fognak vissza értékes építészeti terveket. Egyes elemzők szerint a kínai építészeti boom kiváló "játszótérré" teszi az országot a világ építészelitje számára, teszi hozzá a BBC.