Megnyitották a világ legmagasabb épületét

2003.11.14. 15:03
Az új kínai felhőkarcoló 56 métert ver a Kuala Lumpur-i Petronas ikertornyaira, elfoglalva - egyelőre nem hivatalosan - a ranglista vezető helyét. Többen aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az épülettől alig kétszáz méterre húzódik egy tektonikai törésvonal, a tervezők azonban nem féltik művüket.
Irodák, bevásárlóközpontok és egy csillagvizsgáló is helyet kap a közönség előtt pénteken megnyitott, "Taipei 101" névre keresztelt épületmonstrumban. Az 508 méter magas és 1,7 milliárd dollárba kerülő felhőkarcoló tulajdonosai az irodák több mint felét még az év végéig bérbe szeretnék adni - írja a BBC. Az épület egyébként 56 méterrel magasabb, mint az eddig leghatalmasabbbnak számító Kuala Lumpur-i Petronas tornyok.

Nem is a "legmagasabb"

Tekintse meg képeinket!
Egyesek azonban vitatják, hogy az új épület a legmagasabb volna a világon. A múlt hónapban például a chicagói székhelyű Magas Épületek és Városi Szokások Tanácsa kijelentette, a tajvani irodaház még nem felel meg minden kritériumnak, hogy a világ legmagasabb épületének nevezhessék. Ron Klemencic, a tanács elnöke szerint az erre a címre pályázó épületet teljesen használatba kell venni.

Óvatos becslések szerint, akár százezer fővel is megnőhet város napi forgalma az épület megnyitása után. A tajpeji hatóságok gyakorlatozásokkal készültek a nyitás után várható forgalmi dugókra, míg a lakosságot arra kérték, inkább tömegközlekedési eszközökkel közelítsék meg az új épületet, mely várhatóan 2004 végére készül el teljes egészében. Nem sokáig birtokolhatja majd azonban az ekkor megszerzett "legmagasabb" titulust, kínai tervek szerint ugyanis 2007-ben befejezik a sanghaji World Financial Centre épületét, mely átveszi majd a vezetést.

Biztos nem lesz rengés

Többen aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az épülettől alig kétszáz méterre húzódik egy tektonikai törésvonal, és egy esetleges földrengés károkat okoz majd a felhőkarcolóban. A tervezők azonban nem tartanak attól, hogy a 45 ezer éve inaktív törésvonal belátható időn belül rengéseket okozna a térségben.