Benedek
-5 °C
5 °C

A világ legmagasabb toronyháza épülhet fel a WTC helyén

2003.02.05. 11:45
Ellenszegülve a terrorista fenyegetéseknek a világ legmagasabb épületét építik fel a szeptember 11-i terrortámadásban megsemmisült World Trade Center helyén. A pályázat döntőjébe jutott két terv egyike 507,5 méter magas, a másik 541 méteres toronyház építését javasolja.
A világ legmagasabb toronyháza épülhet fel a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban megsemmisült World Trade Center helyén - írja a BBC. A terület hasznosításáról döntő bizottság kedden hirdette ki, melyik két pályázatot választották ki a decemberben nyilvánosságra hozott kilenc elképzelés közül.

Üzenet a terroristáknak

Mindkét terv - a berlini Zsidó Múzeumot is jegyző Libeskind tervezőiroda 541 méter magas spirálja, illetve a két neves New York-i építész, Rafael Vinoly és Frederic Schwartz vezette nemzetközi Think Team 507,5 méteres acéltornya - magasabb a világ jelenlegi legmagasabb épületénél, a 452 méteres Kuala Lumpur-i Petronas-ikertornyoknál.

A Think Team az első tervek ötlettelensége miatt megismételt decemberi pályázaton három tervvel indult. A WTC helyének hasznosítása egyébként komoly vitákat váltott ki, az áldozatok képviselői közül sokan úgy gondolták, hogy mivel a terület tömegsír, nem épülhetne rá semmi. Mások - köztük a hasznosítási pályázat döntnökei is - azonban úgy gondolták, hogy a világ legmagasabb toronyházainak felépítésével kifejezhetnék a terrorizmussal szembeni kiállásukat.

Az áldozatok emlékművéről később döntenek

Kegyeleti okokból azonban mindkét terv visszafogottan bánik a kereskedelmi célokra hasznosítható területekkel, valamint mindkét terv részét képezi a 2792 áldozat emlékműve is. Ennek terveiről később, egy külön pályázaton döntenek. A két versenyben maradt pályamű közül az Alsó-Manhattani Fejlesztési Tanács és a terület tulajdonosa, a New York/New Jersey Kikötői Hatóság választja ki a megvalósulásra kerülőt - írja a BBC.