Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem jöttek be a WTC-utód tervek New Yorkban

2002.07.22. 14:42
Valószínűleg csak később döntenek a Világkereskedelmi Központ épületeinek újjáépítéséről, mert a New York-i lakosoknak nem tetszenek a zsűri által kiválasztott tervek.
A szeptember 11-én lerombolt Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak újjáépítésére kiírt pályázat határidejét várhatóan meghosszabbítják. Az ok: a döntőbe jutott hat elképzelés egyike sem igazán tetszik a New York-i lakosoknak. A városházán tartott szombati bemutatón megjelent négyezer ember többsége úgy véli, hogy a leendő épületeket túlzottan alárendelték a gazdasági érdekeknek. A terveket korábban építészek is erősen kritizálták. A Washington Post szerint a tervek olyanok, mintha "egy átlagos amerikai városképet helyeznénk korunk egyik legjelentősebb és a legszimbolikusabb helyére."

Csak átlagos tervek

Eredetileg a hat tervből hármat már szeptemberre ki kellett volna választani, hogy decemberben végleges döntés születhessen a beruházásról. A terület fejlesztéséért felelős társaság szóvivője szerint a hétvégi bemutató hasznos volt, mert így megtudták, hogy mit szeretnének a manhattaniek. A társaság és a kikötői hatóságok közötti megállapodás ugyanis előírja az intenzív kereskedelmi fejlesztést, ám a mostani reakciók hallatán a kikötői hatóság szóvivője szerint szóba jöhet a jelenlegi szerződés felülvizsgálata is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!