Piroska
-1 °C
5 °C

Európai Las Vegas nyílhat Bezenyén

2003.11.14. 12:05
Kétszáz méter magas toronyház, kaszinók, ezerágyas szállodák, igazi amerikai hangulat - jellemezte az Indexnek a készülő Euro Vegas Szabadidőközpont terveit Bezenye polgármestere. Már évek óta folynak egyeztetések a nyugati határszélen építendő komlexumról, de ez most került kézzelfogható közelségbe - állítják egybehangzóan a térség polgármesterei, akik azért elismerik, még bizonytalan a beruházás sorsa.
Európa egyik legnagyobb szabadidőközpontja épülhet 1,2 milliárd dollárros befektetéssel Mosonmagyaróvár térségében, Hegyeshalom és Bezenye határában. Egy amerikai, osztrák és magyar befektetőkből álló befektetői csoport komoly előkészületeket tett annak érdekében, hogy egy-két éven belül megkezdődjön az építkezés.

Nem csokornyakkendős

Bár a rendezési tervet csak jövő márciusban alakítják ki, annyi már most tudható, hogy a 350 hektáros területen három, egyenként ezerágyas szállodát, termálfürdőt, konferenciaközpontot és bevásárlóközpontot építenének - mondta az Index kérdésére Schmatovich Mátyás, Bezenye polgármestere.

A komlexum fő profilja azonban a szerencsejáték lesz. "Nem a szmokingos, csokornyakkendős változat, hanem a Las Vegas-i félkarú rablók lesznek túlsúlyban", magyarázta a község első embere. "Minden utcasarkon lesz valami érdekesség. Igazi amerikai hangulatot teremtünk a központban."

Szokatlan magasságok

A konkrét tervekről a polgármester sem tudott semmi biztosat, annyi azonban biztosnak tűnik, hogy "szokatlan magasságokba meredeznek majd az épületek". A legmagasabb építmény kétszáz méteres lesz. (Összehasonlításként: egy tízemeletes ház sem magasabb 35 méternél, így messze ez lehet Magyaroszág legmagasabb épülete, ha valóban megépül.)

A térség önkormányzatai örömmel támogatják Euro Vegas megépítését. Stipkovics Pál, Mosonmagyaróvár polgármestere szerint óriási lehetőség lenne ez a környéken élők számára. "Csak az első ütemben több mint négyezer munkahely létesül, és ez csak bővül a jövőben" - magyarázta az Indexnek. A 350 hektáros terület nagyon szerencsés helyen fekszik, autópálya és fővasútvonal halad el mellette. Nemcsak Magyarországról, hanem egész Európából várnak vendégeket.

Euro Vegas Bezenye

Igen erősek a befektetői szándékok is, komoly pénzügyi előkészületeket tettek már - állította kérdésünkre Stipkovics Pál. A bezenyei polgármester is bízik a befektetés megvalósulásában. Mint mondta, 6-700 millió forintot már befektetett az amerikai-osztrák-magyar üzletemberekből alakult társaság - a központot elsősorban amerikai tőkéből építenék. Schmatovich Mátyás állítása szerint az összeget például az autópályalejáró és környéke kiépítésére fordították. A szerencsejáték koncesszióról még nem tárgyaltak az állammal, de a későbbiekben erre is sor kerül.

A befektetőkről egyébként csak annyi tudni, hogy az Egyesült Államokban több szabadidőközpontot üzemeltetnek, köztük Las Vegasban is. Érdeklődők korábban is voltak: mint azt az Index is megírta, két éve Michael Jackson apja Joe Jackson is érdeklődött a befektetés iránt, még a Pénzügyminisztériummal is tárgyalt. "A befektetői csoport előszerződést kötött Joe Jacksonnal, azonban ez később kútba esett" - mondta a bezenyei polgármester. Stipkovics Pál egy osztrák ingatlanbefektetőt, Hans Asamert említette, mint a terület többségi tulajdonosát. Korábbi sajtóhírek szerint, tőle akarta megvenni Joe Jackson a földet.

"Nemrég egyébként egy vegyes vállalat alakult, melynek feladata a program előkészítése. A társaság felelős a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséért, illerve az engedélyezési eljárások elindításáért", nyilatkozta az Indexnek Stipkovics Pál.

Az "Euro Vegas" csak egy munkanév, korántsem biztos, hogy ez lesz a végleges változat. "Bezenye község szeretne megjelenni a névben, így elképzelhető, hogy Euro Vegas Bezenye lesz a szabadidőközpont neve" - mondta Schmatovich Mátyás.