György
14 °C
24 °C

Jacko papa visszalép?

2001.06.28. 12:32
Ötmilliárd shillinget sem sajnálva hatalmas kaszinócentrumot építene Magyarországon Michael Jackson apja, de egyre kétségesebb, hogy egyáltalán megtérülne-e befektetés. Ezt támasztja alá az is, hogy hivatalos kaszinókoncesszió engedélyt még nem kértek a Pénzügyminisztériumtól. A "Crystal City" egy szakértő szerint csak akkor lehet nyereséges, ha a tulajdonosoknak sikerül adókedvezményt kilobbizniuk az államtól.
A Pénzügyminisztériumban (PM) a legutóbbi "tapogatózáson" túl semmi egyéb nem történt, így hivatalos koncesszióengedélyezési kérelem sem érkezett az amerikai befektetőktől - tájékoztatták az Indexet a PM-ben.

Napi tízezer vendég kell a megtérüléshez

A Jackson család feje, Joe Jackson mindössze elképzeléseit ismertette a PM-mel, az előzetes tervek közül az Index annyit tudott meg, hogy a befektetés csak akkor lenne kifizetődő, ha a Hegyeshalom melletti iparterületen épülő kaszinót naponta legalább tízezren látogatnák. Ezt elérni - egy a magyarországi kaszinóviszonyokat jól ismerő szakértő szerint - viszont majdhogynem lehetetlen, így sokkal valószínűbb, hogy az épülő Nemzeti Színház környékén hamarabb lesz kaszinó, mint Hegyeshalomban.

Lesz-e adókedvezmény?

Sokkal érdekesebb, vajon a Jackson-lobbi elég erős-e ahhoz, hogy adókedvezményeket csikarjon ki a magyar államtól. Csak összehasonlításképpen: a budapesti Las Vegas és a Tropicana kaszinók évente 500 milliós koncessziós díjat fizetnek, emellett pedig 33 százalékos játékadóval, és ezen felül a nyereségadóval hizlalják a költségvetés kasszáját. A kaszinóengedélyezésben érintett hivatalos állami szervek azonban időszerűtlennek és korainak tartják az esetleges adókedvezmény vizsgálatát, hiszen nem is ismerik Joe Jackson és a társbefektető, Royal Distribution pontos terveit.

Mi Gorenjéért mentünk, ők rulettezni jönnének

Szakértők szerint az is fontos, hogy a befektetők mennyit áldoznának a helyi infrastruktúra kiépítésére. A határ és az autópálya közelsége előnyt jelent, de szükség lenne egy a szlovák határhoz vezető gyorsforgalmi útra is. Ami viszont mindenképp a befektetés mellett szól, hogy az "aranyháromszögben" kevés a konkurens kaszinó: Magyarországon csak a soproni, míg Bécsben is csak két - szakmai szemmel egyáltalán nem nagyra tartott - játékbarlang erősíti a versenyt. Kelet-Ausztria pedig maga a fehér folt, így biztosan lehetne számítani osztrák betérőkre is.

A vendéglátás finanszírozhatná a kaszinózás költségeit

A kaszinóműködtetéssel járó költségek valóban magasak - mondta az Indexnek egy vendéglátóipari szakértő -, de könnyen meglehet, hogy Jacksonék úgy kalkulálnak: a vendéglátás bevételei fedezni fogják a szerencsejáték-üzletbe ölt pénzt. A popmenedzser is úgy nyilatkozott korábban, hogy a Crystal City néven futó komplexumban a kaszinó mellett szabadidőparkot és első körben három, egyenként ezer férőhelyes szállodát építenének.