Idén nem lesz Pécsen koncertközpont

2010.05.06. 14:17
A pécsi Európa Kulturális Fővárosa rendezvény egyik legnagyobb beruházásának költsége 290 millió forinttal emelkedik egy rosszul elvégzett talajvizsgálat miatt, és az átadás is újra csúszik, most 49 nappal.

Már nem valószínű, hogy az idén lesz kulturális rendezvény a pécsi konferencia- és koncertközpontban, mivel a kivitelező Magyar Építő Zrt. újabb 49 napot kapott rá, hogy befejezze az építkezést. Már januárban nyilvánvaló volt, hogy nem készül el időre a központ, akkor viszont még úgy tervezték, hogy októberben hangversenyt tarthatnak benne. Márciusban december eleji műszaki átadásban reménykedtek, szerdán viszont kiderült, erre esély sincs. A kivitelező 136 nappal szerette volna meghosszabbítani az átadási határidőt, a közgyűlés viszont "csak" 49 napba ment bele.

Az Új Dunántúli Napló értesülései szerint mintegy 290 millió forint többletköltséget is kapott a kivitelező, miután az építkezés kezdetekor kiderült, hogy a tervektől eltérő alapozásra, víztelenítési munkálatokra és kábelkiváltásra is költenie kell. Az első hírek szerint nem volt talajmechanikai vizsgálat a tervezés előtt, majd kiderült, 2006-ban és 2008-ban is volt ilyen munka, ám csak három illetve nyolc feltáró fúrást kért az akkori önkormányzat. A szakemberek szerint viszont további kiegészítésekre is szükség lett volna, mivel a talaj adottságai miatt a síkalapozás helyett sok száz cölöpöt kellett leverni.

A kivitelező a többletfeladatok költségét eredetileg mintegy 430 millió forintra becsülte, a közgyűlés ebből szakértők bevonása után 237 millió forintot szavazott meg, aminek több mint felét az épület be nem épített orgonájára szánt összegből egyenlítheti ki, a fennmaradó rész előteremtéséről május 13-án döntenek. Mivel azonban a meghosszabbított munkaidőnek is van pénzbeli értéke és tavaly óta kamat is ketyeg, az önkormányzatnak összesen 289 milliót kell fizetnie a koncertközpont kivitelezőjének - írja a napilap.

A koncertközpont bokrétaavató ünnepsége március végén volt, ekkor érte el a kivitelező a "különleges építészeti formákat egyesítő" épület legmagasabb pontját. A létesítménynek több mint 11 ezer négyzetméternyi hasznos alapterülete lesz, köztük a 999 férőhelyes hangversenyterem. A terem nagysága és beosztása módosítható lesz, hogy bálokra vagy fogadásokra is alkalmas legyen. A nagytermen kívül több kisebb, de több száz főt befogadó próbaterem, szekcionálható konferenciaterem is lesz az épületben. A teljes beruházás összege 6 milliárd forint.