Borat miatt zaklatja Busht Kazahsztán

2006.09.14. 14:35
Kazahsztánt már a tavalyi MTVC Music Awards is kiborította, hiszen Sacha Cohen Boratként folyamatosan az országot cikizte. A Borat amerikai kalandjait bemutató film premierje miatt viszont már Bushhoz szaladt az ország humortalan elnöke.

Komoly diplomáciai válságot robbantott ki Sacha Baron Cohen brit komikus, azaz Ali G, vagy ha úgy tetszik, Borat, a kazahsztáni tévébemondó, írja a Daily Mail. Új filmje, a Borat amerikai kalandjairól szóló alkotás hatására a dühöngő Nurszultán Nazarbajev kazah államfő kihallgatást kért George W. Bush amerikai elnöktől.

Kazahsztán, a vidám antiszemiták országa

Boratként Cohen sajátos Kazahsztán-képet alakított ki. Új filmje nyitóképsorában például hosszú, szexuálisan túlfűtött csókkal búcsúzik nővérétől, majd lóvontatta autójával útnak indul Amerikába. Korábban, az Ali G sorozat egyik epizódjában Borat vidám antiszemita dalok éneklésével mutatta be a kazahsztáni kultúrát, de a legnagyobb botrányt eddig a 2005-ös MTV European Music Awardson nyújtott produkciója okozta Kazahsztánban.

A műsor vezetésére konkrétan Boratot kérte fel az MTV. Cohen hozta a formáját, a nőket és a zsidókat gyalázta a kazah nép nevében. A műsor után Jerzan Asikbajev kazah külügyi szóvivő perrel fenyegetőzött. "Véleményünk szerint Cohen úr viselkedése a díjkiosztón teljes mértékben elfogadhatatlan. Rosszhiszemű kitalációkat terjesztett, amik teljes mértékben összeegyeztethetetlene Kazahsztán népének etikus és civilizált viselkedésével" - jelentette ki.

"Pereljék be a zsidóját!"

Cohen Boratként reagált a kazah támadásra. "Asikbajev úr felvetéseire válaszolva szeretném hangsúlyozni, hogy semmi közöm Cohen úrhoz. Teljes mértékben támogatom, hogy bepereljék a zsidóját."

Az üzenetben Borat, ha lehet, még mélyebbre tiporta Kazahsztánt. "A 2003-as Tulejakiv-reformok óta Kazahsztán pont annyira civilizált, mint a világ többi része. A nők most már a buszok belsejében is utazhatnak, a homoszexuálisoknak nem kell többé kék kalapot viselniük és a szexuális beleegyezés korhatárát is felemelték nyolc évre" - állította.

Nem tréfál

A kazah kormány már akkor is két PR-céget bérelt fel a kazah országimázs javítására. De most, Borat filmjének novemberi amerikai bemutatója előtt már-már az őrület jeleit mutatják. Nurszultán Nazarbajev elnök személyesen George W. Bushsal akar tárgyalni a kérdésről, az ország kormánya pedig hatalmas reklámkampányba kezd az Egyesült Államokban.

Nazarbajev személyesen erősítette meg, hogy országa "oktató jellegű" reklámfilmeket fog sugározni amerikai tévéadókon, és újsághirdetési helyeket is vásároltak, hogy bemutathasság az "igazi Kazahsztánt".

A Daily Mail érdeklődésére a washingtoni kazah nagykövetség szóvivője kizárta, hogy Nazarbajev akár csak egy picit is tréfásnak találja Cohen filmjét. "Nem beszélhetek az elnök, csak a kormány nevében, de abban biztos vagyok, hogy Nazarbajev elnök és Bush nem fognak viccelődni a filmen" - mondta Vasziljenko szóvivő.

Húzzon el más doménre

Egyébként Cohen - aki a film bemutatójának távoli időpontja miatt egyelőre nem kívánta kommentálni a fejleményeket - nem csak a hivatalos Kazahsztánt háborította fel. Keményvonalas Borat-ellenesek kérésére a kazah telekommunikációs cégek szövetsége letiltotta Borat kazah címen bejegyzett borat.kz című honlapját. "Azért tettük, hogy ne tudjon rosszakat mondani országunkról a .kz domén alatt. Húzzon el valami más doménre" - nyilatkozta a Daily Mailnek Nurlan Iszin, a szövetség elnöke.