Edina
-3 °C
9 °C

Vakond leleplezi Putyint

2003.10.08. 14:48
Női szemszögből leplezi le a gaz Putyint a frankfurti könyvvásár orosz botránykötete. Egy másik, a csecsen konfliktusról értekező orosz írónőt a szervezők Moszkva nyomására tartották távol.
A Kreml vakondokjának meséi címmel jelent meg az 55. frankfurti könyvvásár egyik szenzációja, az orosz Jelena Tregubova könyve, amely a késői Jelcin- és korai Putyin-éra kulisszatitkait tárja az olvasó elé - számolt be a grani.ru orosz internetes hírmagazin szerdán.

"Ma, amikor Vlagyimir Putyin elnökről Oroszországban már csak úgy szokás írni, akárcsak egy megboldogultról (vagy jót, vagy semmit), elhatároztam, hogy a nyilvánosság elé tárom azokat az anyagokat, amelyekhez vakondok módjára végzett kutatásaim során jutottam" - írja könyvéről a szerző, aki az utóbbi években több neves orosz lapot tudósított a kremlbeli eseményekről.

Nők a sajtószabadságért

Tregubova megkísérli feltárni egyebek között azt a jelenséget, hogy a fiatal és erős orosz elit, a médiamágnások és maguk az újságírók miért mentek olyan könnyen bele a sajtószabadság megszüntetésébe. Megvilágítja, hogy a kezdeti nagyratörő reformtervek után Oroszország hogyan jutott el egy önkényuralmi berendezkedés kialakulásának küszöbére.

A könyvet kiadó Ad Marginem igazgatója, Alekszandr Ivanov elmondta: mindenekelőtt azért jelentették meg a kötetet, mert a témában eddig napvilágot látott kiadványokkal szemben ez női szemmel láttatja a Kremlt. A könyvet különösen értékessé teszik szerinte a hatalom csúcsán levő politikusok gesztusaira, beszédmódjára és öltözködésére vonatkozó aprólékos megfigyelések. Ivanov szerint az újságírónő könyve azért is számíthat sikerre, mert a világon az olvasók 70 százaléka nő.

Nők a csecsenekért

A frankfurti könyvvásáron egy másik neves orosz újságírónő, Anna Politkovszkaja körül botrány pattant ki. A csecsenföldi eseményekkel évek óta foglalkozó, s tevékenységéért több nemzetközi díjat nyert tudósítónak a vásár szervezői állítólag megtiltották, hogy pódiumbeszélgetést vezessen az észak-kaukázusi konfliktusról. Megfigyelők szerint a németek azért döntöttek így, mert nem akarták, hogy a könyves esemény - amelyet esetleg Putyin is meglátogat - politikai vitafórummá változzon.

A vásáron a "Második csecsen" (háború) és a "Csecsenföld - Oroszország szégyene" című könyvével is jelen levő Politkovszkaja távoltartása érdekében állítólag Moszkva is nyomást gyakorolt. A könyvvásár szervezői a botrány nyomán azt állították, hogy az újságírónő anyagi okok miatt nem tud Frankfurtba utazni. Ezt Politkovszkaja cáfolta, majd közölték vele, hogy valójában politikai okokról van szó.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.