Meghalt Halász Péter

2006.03.10. 12:11
Magyar idő szerint hajnali két óra körül New Yorkban meghalt Halász Péter - tudta meg az Index a színészhez közel álló körökből. A világhírű rendező egy hónappal ezelőtt rendezte meg saját ravatalozását, miután megtudta, hogy májrákja van.

Kora hajnalban elhunyt Halász Péter, a lakásszínházával világhírűvé lett, New Yorkban kultikus figuraként számon tartott színész-rendező. Utolsó perceiben két idősebb lánya, Galus és Cora, valamint két kisgyermekének két anyja állt ágyánál, mondta Novák Erik, aki Halász budapesti, még életében tartott ravatal-performanszát szervezte.

A hamvasztás kényelmesebb


Élve feküdt a koporsóba - galéria
A művész halálos betegsége akkor került reflektorfénybe, amikor - életműve folytatásaként és lezárásaként - a múlt hónapban megrendezte saját ravatalát a Műcsarnokban. A májrákban szenvedő művész miután a performanszon elbúcsúzott barátaitól visszautazott Amerikába.

A színházi ember úgy tűnik nem csak bonmot-nak szánta élő ravatalán azt a kijelentését, hogy "a hamvasztás kényelmesebb". Eredeti szándékától elállva ugyanis ravatal helyett valóban hamvasztják őt New Yorkban.

A színész-rendező 1962-69 között az Egyetemi Színpadon számos kisebb és nagyobb szerepet játszott Ruszt József rendezô alatt, majd megalakította a Kassák Stúdiót. 1972 után társulata Koós Anna Dohány utcai lakásában folytatja elôdásait. Ebben az időben harminc különféle darab készült, de a szobaszínházat a hatóságok betiltották.

Kétlaki életet élt

1976-ban a társulat Párizsba, majd egy évvel később immár Squat Theatre néven New Yorkba költözött. Halász a rendszerváltás után jött vissza Magyarországra, első hazai szereplése 1990-ben volt. Számos filmben játszott, köztük a Szirtes András rendezte Sade márki életében, melyért 1993-ban a filmszemlén elnyerte a legjobb férfi alakítás díját. Élete utolsó évtizedében kétlaki életet élt, ingázva az Egyesült Államok és Budapest között.

Halász Péter utolsó filmjét, az idei szemlén legjobb kísérleti film díját elnyert alkotását, a Herminamező-Szellemjárást március 23-án mutatják be a Művész moziban. A film az 1956-os forradalomnak emléket állító komikus, groteszk alkotás, amelyben a herminamezői Nyomorékok Otthonának lakói szállnak szembe a bevonuló orosz tnkokkal.