Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Négyszáz tonna Harry Pottert szállítanak ki szombaton

2005.07.15. 14:38
Szombaton jelenik meg a Harry Potter-sorozat hatodik kötete, a könyvre az Amazon internetes áruház másfél millió előrendelést vett fel, és a brit királyi postának csak a hazai címekre 550 ezer kötet kiszállítását kell megkezdenie ezen a napon. A legnagyobb brit lap- és könyvterjesztő cég, a WH Smith törölte a megjelenésnapi bulit, amelyet a londoni King's Cross metró- és vasútállomáson lévő boltjába tervezett, ugyanis ezen az állomáson gyülekeztek a július 7-ei londoni merényletsorozat elkövetői.

Csaknem félezer tonna új Harry Potter-kötet kiszállítását kezdi meg szombaton a brit királyi posta a megrendelők címére, a hatodik Potter-epizód megjelenésének ceremóniáiba is beleszólt azonban a múlt heti londoni merényletsorozat.

Törölték a bulit

A sorozat hatodik kötete, a Harry Potter és a félvér herceg brit idő szerint pontban éjfél után egy perccel kerül forgalomba, és a most már rituálészerű hagyományoknak megfelelően több ezer brit könyvesbolt tart nyitva hajnalig, várva a varázslótanoncnak öltözött Potter-rajongókat, akik nem tudnak várni reggelig.

A legnagyobb brit lap- és könyvterjesztő cég, a WH Smith azonban törölte azt a bulit, amelyet a londoni King's Cross metró- és vasútállomáson lévő boltjába tervezett. Harry és barátai erről a vasútállomásról utaznak minden évben a varázslóiskolába; a vörös gőzmozdony húzta misztikus vonat a King's Cross 9 3/4-ik peronjáról indul, amelyet csak a varázserővel bírók láthatnak és közelíthetnek meg, szemből nekirohanva a 9-es és 10-es peron közti falnak. A Harry Potter-filmek e jeleneteit valójában a King's Cross négyes peronján forgatták.

Ugyanezen az állomáson gyülekeztek azonban a július 7-ei londoni merényletsorozat elkövetői, és az innen kiinduló egyik metrószerelvényen robban a négy bomba közül a legpusztítóbb. Nem végleges becslések szerint a King's Cross és a Russell Square közötti alagútban, a Piccadilly Line földalattijában halt meg az összes eddig ismert áldozat csaknem fele, legalább huszonhat ember.

A WH Smith, amely már az előző, ötödik Potter-epizód megjelentési buliját is King's Cross-i boltjában tartotta, közölte: "érzéketlenségnek" tartaná, ha itt az idén is hasonló ceremóniát rendeznének.

Másfélmillió előrendelés

Sok Potter-rajongó azonban sehova nem megy, hanem az éjféli tülekedés helyett a kényelmesebb megoldást választva előre feladta rendelését. Az Amazon internetes áruház másfél millió előrendelést vett fel az angolszász világból az új epizódra, és a brit királyi postának csak a hazai címekre 550 ezer kötet kiszállítását kell megkezdenie szombaton. Ez mintegy 400 tonnányi Harry Pottert jelent.

A legjobban azonban valószínűleg azok járnak, akik a hétvégi bevásárlással kötik össze az új Potter beszerzését, a nagy szupermarketek ugyanis már jó előre szinte hisztérikusan kínálnak egymás alá. A Bloomsbury kiadó által 16,99 fontban (6 ezer forint) megállapított, ajánlott kiskereskedelmi ár helyett a Kwik Save diszkontlánc 4,99 fontért fogja adni a kötetek darabját - ez a cég saját állítása szerint a legolcsóbb Harry Potter lesz az országban, de a Tesco is 7,97 fontért, az Asda pedig 8,96 fontért tervezi forgalmazni az új könyvet.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.