Harry Pottert üldözi a pápa

2005.07.14. 18:16
Harry Potter nincs ínyére XVI. Benedek pápának a Corriere della Sera dokumentumai szerint: a legnagyobb példányszámú olasz napilap Joseph Ratzinger levelezéseiből közölt összeállítást csütörtöki számában, nem sokkal a Potter-sorozat legújabb kötetének megjelenése előtt.

XVI. Benedek két évvel ezelőtt kelt leveléből idéz a milánói napilap, amelyben az akkor még Joseph Ratzinger bíboros, a hittani kongregáció prefektusa azt írja, hogy J. K. Rowling könyvei "alattomos csábítás", olyan családi kalandtörténet, amely "megrontja a fiatalokat". A csaknem két éve, 2003. március 7-én kelt - egy német irodalomkritikushoz intézett - levél kapcsán a Corriere della Sera emlékeztet arra, hogy Ratzinger akkor a hittani kongregáció élén állt, amely az embertelen és véres emlékű inkvizíciót irányító, azóta már megszűnt Szent Hivatal utódja.

A milánói lap szerint most az ifjú Harry Potter a katolikus egyház új réme. Bár Rowling regényeit a könyvesboltok nem tették még cenzori tilalmi listára, mint Dan Brown bestsellerét, a Da Vinci-kódot, arra sem tettek ígéretet, hogy előbb vagy utóbb nem vetik ezt a könyvet jelképesen máglyára - írta a Corriere della Sera, amely szerint Pottert képtelenség boszorkányként üldözni, még a mágia ellenére is.

Ratzinger még akkor ellenezte a mesét, amikor csak bíboros volt, de a bajor pápa valószínűleg nem változtatott nézetein a pápaválasztás óta sem - vélekedett az olasz napilap.

Alattomos Harry

A La Repubblica csütörtöki kiadásában már három olyan nyilvánosságra került Ratzinger-levélről írt, amelyben a bajor pápa még bíborosként élesen kirohant a Potter-könyvek ellen, nem fukarkodva az "alattomos, kísértő, lélekpusztító hatású" jelzőkkel. A La Repubblica szerint a Potter-sorozat olaszországi kiadójának elég kényes a helyzete, miután a katolikus egyház feje Harry és a mágia tántoríthatatlan ellenfele.

A lap szerint a lelkekért folyik az ádáz küzdelem és a mélyen katolikus hívőknek tekintett olaszok csaknem harminc százaléka életében egyszer vagy többször már fordult segítségért asztrológushoz és mágushoz, az olasz fiataloknak pedig csak 15 százaléka jár a vasárnapi misére; ez magyarázhatja az egyházi riadalmat - hangsúlyozta a La Repubblica. A csütörtöki cikk szerint a katolikusok a katekizmus most kiadott rövidített változatával kívánják ellensúlyozni a Potter-hatást.