Potter kinyírja Johnny Deppet?

2005.07.13. 11:32
Az E! Online híre szerint új fenyegetés miatt szorong Hollywood: J.K. Rowling várva várt hatodik Potter-könyve éppen azon a héten kerül a boltokba, amikor a mozik bemutatják Johnny Depp legújabb filmjét, a Roald Dahl regényéből készült Charlie és a csokigyárat.
Sokan úgy gondolják, a Warner Bros. joggal retteg a Harry Potter és a félvér herceg-től, ami július 16-án, szombat hajnalban, éjfél után egy perccel önti el az amerikai könyvesboltokat. Mivel a hatodik J.K. Rowling-könyvet minden eddiginél nagyobb várakozás előzi meg, előfordulhat, hogy a Potter-rajongók egész hétvégén a könyvet bújják majd, ahelyett, hogy moziba mennének.

Pedig Amerikában július 15-én lesz a premierje a Tim Burton-féle Roald Dahl-klasszikusnak, a Johnny Depp főszereplésével készült Charlie és a csokigyárnak (Charlie and the Chocolate Factory) és az E! Online cikkszerzője, Josh Grossberg hangsúlyozza: a filmszakma nem kis része attól tart, hogy a 672-oldalas Potter-könyv körüli felhajtás ezen a hétvégén elszívja a potenciális nézőket a mozitól.

Valóban komoly a készülődés az amerikai könyvpiacon: a Harry Potter és a félvér herceg-et a Scholastic, Rowling tengerentúli kiadója rekordmennyiségben, 10,3 millió példányban dobja piacra szombat hajnalban és a könyvesboltok országszerte éjféli varázsló-partikat szerveznek a megjelenés alkalmából. Mind Rowling könyve, mind Tim Burton szürreális mesefilmje a családosokra hajt; mindkét kampány a gyerekeket és szüleiket célozza meg.

Nincs akkora baj

A hisztérikus felvetésekre higgadtan reagált Paul Dergarabedian, a mozibevételeket mérő Exhibitor Relations elnöke.

Willy Wonka (Johnny Depp)
Willy Wonka (Johnny Depp)

"Érdekes gondolat két különböző médium, a könyv és a mozi hatását összemérni; ez is azt mutatja, mekkora vásárlóerővel rendelkeznek a Potter-könyvek. Ugyanakkor azok, akik meg akarják nézni a Charlie és a csokigyárat, megtehetik a könyv mellett is, a hétvégén rengeteg idejük lesz mindkettőre" - véli Dergarabedian.

A szakember szerint a Burton-filmnek komoly bázisa van azok között a felnőttek között, akik gyerekként olvasták Dahl meséjét vagy látták azt a nagysikerű filmváltozatot, amit 1971-ben készítettek Gene Wilderrel a főszerepben. Dergarabedian arra számít, hogy ezek a nézők most elviszik gyerekeiket a remake-re is.

Gitesh Pandya, a BoxOfficeGuru.com szerkesztője a Charlie és a csokigyár legnagyobb erényének és vonzerejének a népszerű Johnny Depp-Tim Burton párost tartja, hiszen eddigi közös munkáikat is nagy érdeklődés övezte: sikerrel ment a mozikban az Ollókezű Edward és Az Álmosvölgy legendája is.

Jacko Wonka

Az Oscar-jelölt Depp Burton nélkül is Hollywood egyik legkedveltebb emberének számít; az IMDb saját felmérése szerint a világ legnagyobb mozis adatbázisában 2004-ben a negyvenkét éves színész oldalát kattintották a legtöbben.

Depp nemrégiben azzal is a filmes lapok címoldalára került, hogy egyes kritikusok szerint Willy Wonka karakterét Michael Jackson ijesztő, különc figurájáról mintázta. A színész kissé ingerülten cáfolta a híreszteléseket, de hozzátette: "persze mindenki azt képzel oda, akit akar".

Nálunk nem lesz csata

Egy biztos: a hazai mozisokat nem fenyegeti Rowling legújabb kötete, hiszen míg a Charlie és a csokigyár itthon augusztus 8-án kerül a mozikba, a Harry Potter és a félvér herceg-et a Potter-sorozat magyar kiadója, az Animus Könyvkiadó csak 2006 első negyedévében jelenteti meg.