Kiadják Esterházy Péter naplóját

2002.05.17. 10:00
Csütörtök délelőtt kis magyar irodalmi szenzáció színhelye volt a budapesti Centrál Kávéház: bemutatták Esterházy Péter író legújabb, Javított kiadás című könyvét, amelyben apja III/III-as múltjáról vall.
A könyvbemutatón az író távolmaradása miatt a Magvető Kiadó igazgatója, Morcsányi Géza ismertette az új irodalmi alkotás keletkezésének különleges körülményeit. A Javított kiadás című könyv az alcím tanúsága szerint Esterházy legutóbbi, nagy sikerű, több nyelvre lefordított regényének, a Harmonia Caelestisnek a melléklete, és az előző mű óta napvilágra került, az író számára sorsfordító dokumentumok alapján született.

Esterházy Péter
A Harmonia Caelestisben Esterházy több szereplőre bontva alkotta meg a számára érvényes apa alakját, így állítva emléket édesapjának, Esterházy Mátyásnak. A kézirat leadása után pár nappal azonban azzal a sokkoló ténnyel kellett szembesülnie, hogy édesapja 1957 és 1980 között III/III-as államvédelmi ügynök volt. A Javított kiadás ezt a fájó felfedezést meséli el napló formában, végigkísérve az írót a 2000. január 30-a és 2002. áprilisa közötti időszakon, amit nagyrészt az édesapja által készített titkosszolgálati jelentések tanulmányozásával töltött.

A könyv érdekessége, hogy a mai magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakja, a Termelési-regény és a kis Magyar Pornográfia írója, aki eddigi életművében az elbeszélők és szereplők megsokszorozásával, illetve az elbeszélőmódban rejlő lehetőségek kiaknázásával foglalkozott, ezúttal egy nem fikciós művel lépett a világ elé, amelyben életét és gondolatait osztja meg az olvasókkal. A műben egymás mellé kerülnek, egymást értelmezik az író mindennapjainak történései, a nagyvilág eseményei, például a szeptember 11-ei tragédia, és az Esterházy Mátyás által készített jelentésekből összeollózott idézetek.

Esterházy Péter új művének célja, hogy újra elgondolkozzunk arról, hol és hogyan élünk, illetve éltünk. "Én a felejtés ellen dolgozom. Nem azt akarom, hogy elfelejtsék a Papi ügyét, hanem hogy megjegyezzék. Bocsánatot se akarok" - írja Esterházy Péter új könyvében.