Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Családi titkokról írt könyvet Esterházy Péter

2002.05.17. 16:00
Még meg sem jelent, máris irodalmi szenzáció Esterházy Péter új könyve, amelyben a Kossuth-díjas író édesapja ügynök múltját tárja az olvasók elé. A könyv nagy meglepetést okozott, hiszen a benne foglaltakról az elmúlt időkig még az Esterházy család sem tudott.
Esterházy Péter legutóbbi nagysikerű regényében, a Harmonia Caelestisben az általa évtizedekig csiszolt elbeszélőmód segítségével olyan irodalmi apa alakot teremtett, amelyet több szereplő képében is piedesztálra emelt. Ennek ismeretében komoly érzelmi és szakmai sokkot okozhatott, amikor a könyv kéziratának véglegesítése után néhány nappal a Történeti Hivatal munkatársai átnyújtották neki azokat az ügynöki jelentéseket, amiket 1957. és 1980. között édesapja, Esterházy Mátyás írt környezetéről a III/III-as ügyosztály számára.

Az események után néhány nappal Esterházy hozzálátott új művéhez, a Javított Kiadáshoz, ami a Harmonia Caelestis mellékleteként megpróbálja a könyvben szereplő apa alakját összeegyeztetni a besúgó jelentéseket író édesapa új arcával.

Ügynökregény

A Javított Kiadás napló formában, a 2000. január 30-a és 2002. áprilisa közötti időszakot feldolgozva mutatja be eltitkolt valósággal szembesülő író vívódását. A szövegben barna színnel szedve jelennek meg azok az idézetek, amelyeket Esterházy édesapja jelentéseiből másolt be. Ezekhez kapcsolja gondolatait, érzéseit, élete és a nagyvilág eseményeit, illetve a Harmonia Caelestisből átvett, új jelentéstartalommal felruházott részleteket.

Az új könyv mély értelmezése, elemzése még korai lenne, de annyi már most is elmondható, hogy a Javított kiadás csak árnyalja a Harmonia Caelestisben kiteljesedő apaképet, de semmiképp nem tagadja meg azt. Esterházy világszemlélete sem változott meg gyökeresen. Ahogy az 1991-es Hrabal könyve című műve óta minden alkotásában, a Javított Kiadásban is nagy hangsúlyt kap az író életszeretete, amely legszebben talán a tavaly szeptember 11-ei eseményeket kommentáló bejegyzésében jelenik meg.

Esterházy regénye azon kevés munkák egyike, amely szembe néz a kommunista rendszer egyik pusztító jelenségével, a besúgóhálózat család- és barátságromboló erejével. Ezzel megelőzi Tarr Sándor, saját ügynöki múltjáról íródó regényét, ami várhatóan a jövő év első felében jelenik majd meg, ugyancsak a Magvető gondozásában.