Családi titkokról írt könyvet Esterházy Péter

2002.05.17. 16:00
Még meg sem jelent, máris irodalmi szenzáció Esterházy Péter új könyve, amelyben a Kossuth-díjas író édesapja ügynök múltját tárja az olvasók elé. A könyv nagy meglepetést okozott, hiszen a benne foglaltakról az elmúlt időkig még az Esterházy család sem tudott.
Esterházy Péter legutóbbi nagysikerű regényében, a Harmonia Caelestisben az általa évtizedekig csiszolt elbeszélőmód segítségével olyan irodalmi apa alakot teremtett, amelyet több szereplő képében is piedesztálra emelt. Ennek ismeretében komoly érzelmi és szakmai sokkot okozhatott, amikor a könyv kéziratának véglegesítése után néhány nappal a Történeti Hivatal munkatársai átnyújtották neki azokat az ügynöki jelentéseket, amiket 1957. és 1980. között édesapja, Esterházy Mátyás írt környezetéről a III/III-as ügyosztály számára.

Az események után néhány nappal Esterházy hozzálátott új művéhez, a Javított Kiadáshoz, ami a Harmonia Caelestis mellékleteként megpróbálja a könyvben szereplő apa alakját összeegyeztetni a besúgó jelentéseket író édesapa új arcával.

Ügynökregény

A Javított Kiadás napló formában, a 2000. január 30-a és 2002. áprilisa közötti időszakot feldolgozva mutatja be eltitkolt valósággal szembesülő író vívódását. A szövegben barna színnel szedve jelennek meg azok az idézetek, amelyeket Esterházy édesapja jelentéseiből másolt be. Ezekhez kapcsolja gondolatait, érzéseit, élete és a nagyvilág eseményeit, illetve a Harmonia Caelestisből átvett, új jelentéstartalommal felruházott részleteket.

Az új könyv mély értelmezése, elemzése még korai lenne, de annyi már most is elmondható, hogy a Javított kiadás csak árnyalja a Harmonia Caelestisben kiteljesedő apaképet, de semmiképp nem tagadja meg azt. Esterházy világszemlélete sem változott meg gyökeresen. Ahogy az 1991-es Hrabal könyve című műve óta minden alkotásában, a Javított Kiadásban is nagy hangsúlyt kap az író életszeretete, amely legszebben talán a tavaly szeptember 11-ei eseményeket kommentáló bejegyzésében jelenik meg.

Esterházy regénye azon kevés munkák egyike, amely szembe néz a kommunista rendszer egyik pusztító jelenségével, a besúgóhálózat család- és barátságromboló erejével. Ezzel megelőzi Tarr Sándor, saját ügynöki múltjáról íródó regényét, ami várhatóan a jövő év első felében jelenik majd meg, ugyancsak a Magvető gondozásában.