Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiadják Esterházy Péter naplóját

2002.05.17. 10:00
Csütörtök délelőtt kis magyar irodalmi szenzáció színhelye volt a budapesti Centrál Kávéház: bemutatták Esterházy Péter író legújabb, Javított kiadás című könyvét, amelyben apja III/III-as múltjáról vall.
A könyvbemutatón az író távolmaradása miatt a Magvető Kiadó igazgatója, Morcsányi Géza ismertette az új irodalmi alkotás keletkezésének különleges körülményeit. A Javított kiadás című könyv az alcím tanúsága szerint Esterházy legutóbbi, nagy sikerű, több nyelvre lefordított regényének, a Harmonia Caelestisnek a melléklete, és az előző mű óta napvilágra került, az író számára sorsfordító dokumentumok alapján született.

Esterházy Péter
A Harmonia Caelestisben Esterházy több szereplőre bontva alkotta meg a számára érvényes apa alakját, így állítva emléket édesapjának, Esterházy Mátyásnak. A kézirat leadása után pár nappal azonban azzal a sokkoló ténnyel kellett szembesülnie, hogy édesapja 1957 és 1980 között III/III-as államvédelmi ügynök volt. A Javított kiadás ezt a fájó felfedezést meséli el napló formában, végigkísérve az írót a 2000. január 30-a és 2002. áprilisa közötti időszakon, amit nagyrészt az édesapja által készített titkosszolgálati jelentések tanulmányozásával töltött.

A könyv érdekessége, hogy a mai magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakja, a Termelési-regény és a kis Magyar Pornográfia írója, aki eddigi életművében az elbeszélők és szereplők megsokszorozásával, illetve az elbeszélőmódban rejlő lehetőségek kiaknázásával foglalkozott, ezúttal egy nem fikciós művel lépett a világ elé, amelyben életét és gondolatait osztja meg az olvasókkal. A műben egymás mellé kerülnek, egymást értelmezik az író mindennapjainak történései, a nagyvilág eseményei, például a szeptember 11-ei tragédia, és az Esterházy Mátyás által készített jelentésekből összeollózott idézetek.

Esterházy Péter új művének célja, hogy újra elgondolkozzunk arról, hol és hogyan élünk, illetve éltünk. "Én a felejtés ellen dolgozom. Nem azt akarom, hogy elfelejtsék a Papi ügyét, hanem hogy megjegyezzék. Bocsánatot se akarok" - írja Esterházy Péter új könyvében.