Bodoky Tamás Pulitzer-emlékdíjas

2010.03.21. 13:09 Módosítva: 2010.03.21. 13:37
Bodoky Tamás, az Index főmunkatársa a Gőbölyös Soma és a Minőségi Újságírásért Díj után a Pulitzer-emlékdíjat is megkapta tényfeltáró cikksorozataiért.

Tényfeltáró újságírói munkájáért Bodoky Tamás, az Index főmunkatársa és Varró Szilvia, a Magyar Narancs újságírója kapta az idén huszadik alkalommal átadott Pulitzer-emlékdíjat. Sajtótörténet kategóriában az OSA Archívumnak ítélték az elismerést.

Varró Szilvia, a Magyar Narancs újságírója a méltatás szerint bár határozott világnézetű ember, megállapításait tényekre alapozza, és kész szembemenni a többségi nézetekkel, legyen szó szociális ügyekről, a roma kisebbség diszkriminációjáról vagy a szélsőségesek térhódításáról.

Kiemelkedő jelentőségű dokumentációs tevékenységéért kapta a Joseph Pulitzer-emlékdíjat az OSA Archívum. A Közép-európai Egyetem sajtóarchívuma a közelmúlt dokumentumait, hanganyagait és filmrészleteit őrzi és hozza a nyilvánosságra a Szabad Európa Rádió műsoraitól az állambiztonsági szolgálatok operatív jelentéséig.

Bodoky Tamás, Varró Szilvia és Rév István
Bodoky Tamás, Varró Szilvia és Rév István

A zsűri Bodoky Tamás következetes kitartását és konokságát díjazta, amit például a pécsi vízműtársaságról, illetve Kocsis István BKV-vezérigazgató korábbi működéséről és kapcsolati hálójáról szóló cikksorozata megírásakor mutatott.

Bodoky munkáját nemrég a Minőségi Újságírásért Díjjal is elismerték, amit a a Balatonring építése kapcsán a figyelem középpontjába került, az ország tizedik leggazdagabb emberének tartott Grupo Milton-elnök portréjáért kapott.

l03

A 2006 őszi tüntetések és zavargások során történt rendőri túlkapásokról szóló cikksorozatáért 2008-ban Gőbölyös Soma Díjban, 2009-ben pedig Szabadság Díjban részesült. Az MVM-től offshore cégekhez került milliárdokról szóló cikksorozatáért már 2009-ben is elnyerte a Minőségi Újságírásért Díjat. A 2006-os rendőri brutalitásról szóló cikksorozata könyvben is megjelent Túlkapások (Elektromédia Kiadó, 2008) címmel.