Elkezdődött a netes oldalak regisztrációja

2011.02.09. 16:11 Módosítva: 2011.02.09. 16:12
Postán kell elküldeni a kitöltött bejelentési lapot, amit az NMHH honlapjáról lehet letölteni. A határidő június 30., bár lehet, hogy addigra már nem is kell majd regisztrálni a hírportálokat és internetes lapokat.

Szerdától a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapjáról letölthető az a formanyomtatvány, amellyel az online sajtótermékek a nyilvántartásba vételüket kérelmezhetik.

Kiricsi Karola, a hatóság médiatanácsának szóvivője szerdán sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az internetes sajtóorgánumoknak június végéig kell beadniuk regisztrációs kérelmüket, a két legnagyobb hírportál, az Index és az Origó azonban már megtette ezt.

Az Index felvetésére, hogy az Európai Bizottság a regisztrációs szabályok túlterjeszkedő alkalmazásával kapcsolatban is hangot adott a médiatörvénnyel szembeni aggályainak, így elképzelhető, hogy a jogszabály e pontja rövidesen módosulni fog, Kiricsi Karola úgy felelt: az NMHH-nak jogalkalmazóként a hatályos törvényszöveg alapján kell eljárnia. A múlt héten az Európai Bizottság kifogásaira küldött válaszlevelet kommentálva Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs felelős államtitkár azt mondta, hogy ugyan az online portálok, médiatermékek regisztrálási kötelezettsége a kormány álláspontja szerint nem sérti az uniós szabályozást, de hajlandóak tárgyalni arról, hogy az interneten ezt másfajta módszerrel oldják meg, például a szerkesztőség vezetését feltüntető, állandóan karbantartott impresszummal. Úgy tudjuk, hogy a múlt héten Brüsszelben folytatott egyeztetésen a magyar fél nem védte meg a jelenlegi regisztrációs szabályozást, hanem felajánlotta, hogy a regisztárció helyett beérik az imrepsszummal is. Az esetleges módosításokat pedig akár már pár héten belül elfogadhatja a parlament, vagyis lehetséges, hogy a jelenlegi regisztráció végül felesleges lesz.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a bejelentési lap mellett letölthető tájékoztató segít annak eldöntésében, hogy mégis mely internetes oldalaknak kell regisztrálni. Az útmutatóban azonban csak a szabályozás szövegének átírata szerepel, miszerint annak kell regisztrálnia, aki olyan oldalt üzemeltet, "amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelynek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget visel, és amelynek elsődleges célja szövegből, illetve képekből álló tartalmaknak a nyilvánossághoz való eljuttatása tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából valamely elektronikus hírközlő hálózaton keresztül". Az azonban nem derül ki a dokumentumokból, hogy például regisztrálni kell-e azokat a blogokat, amelyeken megjelenik hirdetés, és erről korábban a médiatanács álláspontja sem volt egyértelmű, egy háttérbeszélgetésen azt mondták, hogy a pontos kritériumokat még az elkövetkező hónapokban kell kidolgozni.

A bejelentő lapokat az NMHH oldaláról doc formátumban lehet letölteni, a netes lapok tulajdonosainak ezután el kell menniük a postára, és fel kell adniuk a kitöltött nyomtatványokat az NMHH szegedi irodájának címére. A regisztráció jelenleg ingyenes.