Háborúban állnak a szakszervezetek a közmédiás kirúgások miatt

2011.11.24. 15:48
Hat közmédiás szakszervezet az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül adott ki közös nyilatkozatot arról, hogy előkészítetlennek tartják a csoportos létszámleépítést, amelynek végrehajtása meglátásuk szerint embertelen módon zajlik. Két szakszervezet munkaügyi bírósághoz is fordult.

A Duna Televízió Dolgozói Szakszervezete, a Duna Televízió Üzemi Szakszervezete, a Független Rádiós Szakszervezet, az MTI Sajtószakszervezet, a Rádiós Műszakiak Szakszervezete és a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete közös nyilatkozatban tiltakozott „az MTVA-nál folyó létszámleépítés előkészítetlen, embertelen és káros végrehajtása miatt” az MTI OS-hez eljuttatott nyilatkozatukban.

Két szakszervezet bírósághoz fordult

A szakszervezetek problémának látják azt is, hogy az MTVA és a Központi Üzemi Tanács által a csoportos létszámleépítésről kötött megállapodást nem véleményezhették, holott kértek konzultációs időpontot az MTVA vezérigazgatójától, Böröcz Istvántól. A lehetőség megtagadása miatt kifogással éltek, mely véleményük szerint az előzetes értesítések átadásának azonnali felfüggesztésével kellett volna járnia, ez azonban szintén nem történt meg.

A szakszervezetek közül a Duna Televízió Üzemi Szakszervezete és a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete ezután Munkaügyi Bíróság előtt támadta meg az alap eljárását. A többi szakszervezet viszont úgy vélte, hogy mivel ez a folyamat hátrányos helyzetbe hozhatná a dolgozók egy részét - különösen a korengedményes nyugdíjra jogosultakat - nem fordult bírósághoz, hanem a közös nyilatkozat útján tiltakozott.

"Mindenki kiborult"

A hétfőn aláírt nyilatkozatot a szakszervezetek kérték, hogy az MTVA tegye fel a közmédia belső levelezésére, az intranetre, ez azonban Nagy Navarro Balázs, a TFFSZ alelnöke szerint nem történt meg. Mint Nagy Navarro az Indexnek elmondta, az alap kommunikációs igazgatója, Szabó László megtagadta ezt a kérést, pedig ezt csak akkor tehette volna meg, ha a szakszervezetek jogellenes cselekvésre szólították volna fel a dolgozókat a levélben.

Az ügyről megkérdeztük Szabó Lászlót, aki azt mondta, hogy "az MTVA belső hálózati portálján minden szakszervezetnek külön oldala van, amire azt raknak fel, amit akarnak". A dologhoz hozzátartozik, hogy úgy tudjuk, az eredeti kérés az volt, hogy az intranet főoldalára kerüljön ki a nyilatkozat. Szabó a hírek szerint azzal indokolta a kérés megtagadását, hogy meglátása szerint a nyilatkozat olyan elemeket tartalmaz, melyek közzététele jogi következményeket vonhat maga után.

Információink szerint a nyilatkozat miatt nemcsak a kommunikációs igazgatóval, hanem az alap vezetőségével is konfliktusba kerültek a szakszervezeti vezetők, mint egy forrásunk fogalmazott "ettől a levéltől mindenki kiborult".

Böröcz István vezérigazgató a hírek szerint nehezményezte, hogy ha a szakszervezetek által a Központi Üzemi Tanácsba beválasztott tagokkal megállapodást kötött, akkor a többiek miért fordulnak ellene. A vitában egyelőre úgy tűnik, hogy nem sikerült meggyőzniük a szakszervezeteknek az alap vezetőit arról, hogy a KÜT és a szakszervezetek feladata nem ugyanaz.

"Megsértették a kollektív szerződéseket"

A hat szakszervezet által aláírt nyilatkozatban többek között azt panaszolják az érdekvédők, hogy az alap több esetben a kollektív szerződéseket megsértve, felmondási védelem alatt állókat – így három- négy gyerekes családfenntartó anyákat és édesapákat, nyugdíj előtti védett korúak – tett utcára. „Embertelennek, megalázónak és jogsértőnek tekintjük, hogy az előzetes értesítést követően azonnal elveszik a belépőket az érintettektől, holott a valódi felmondás még legalább 30 napig nem történhet meg”.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben sok területen nincs elég műsorkészítő, megint a legnagyobb arányban őket érinti a leépítés. Úgy látják, hogy ahogy nyáron, úgy most is előkészítetlenül zajlik a csoportos létszámleépítés, mivel hiába kértek hatásvizsgálatokat, új műsorstruktúrát, azok továbbra sem nyilvánosak, „ahogyan az sem, hogy milyen arányban készülnek a műsorok belső gyártásban és mennyi pénz kerül ki az MTVA-tól külső produceri cégeken keresztül versenytárgyalások nélkül".

„A nyári leépítés eredményeként több mint 500 emberrel kevesebb munkatárs dolgozik ma a közmédiában. Több helyen egyszerűen kiosztották a maradókra a munkát, a rádióban már a műsorok színvonalát és az adásbiztonságot veszélyeztető helyzet alakult ki. A munkatársak jelenleg is túlterheltek, sokan a szabadságukat sem tudják kivenni”.

Mint nyilatkozatukban írják, „az ami jelenleg a közmédiában zajlik, veszélyezteti a műsor és adásbiztonságot, az ország lakóinak objektív és sokoldalú tájékoztatásához való jogát”.

Az Index információi szerint a múlt hétfőn elkezdődött kirúgások még mindig tartanak. Péntekig a 367 főből a 49, önként nyugdíjba vonulóval együtt 268 embert értesítettek ki.