Krizsó és Baló megúszhatja a kirúgást

2011.11.15. 12:33 Módosítva: 2011.11.15. 16:05
Az Index úgy értesült, hogy Krizsó Szilviát és Baló Györgyöt nem akarják elküldeni a köztévéből, a két műsorvezető kirúgása okozta botránytól ugyanis szeretné megóvni magát az MTVA.

A hétfőn indult második körös leépítési hullámban 360-404 embertől válhat meg az MTVA. Az Index úgy tudja, hogy a listán 15 televíziós és rádiós műsorvezető is szerepel.

Még legalább kilenc műsorvezetőnek felmondanak

Hétfőn a műsorvezetők közül már elküldték az m1-nek dolgozó Bombera Krisztinát és a vallási műsorokat vezető T. Katona Ágnest, a Duna TV októberben indult Éjjeli őrjáratának egyik műsorvezetőjét, Teszári Nórát, a kulturális műsornak riportokat készítő Kembe Sorel-Arthurt, és Károlyi Gabriellát, aki meteorológusként és a Kívánságkosár műsorvezetőjeként is dolgozott.

Hogy a leépítési listán M. Kiss Csabát műsorvezetőként vagy felelős szerkesztőként szerepeltették-e, nem tudni, az viszont biztos, hogy ez alapján még 9-10 rádiós és tévés műsorvezetőnek adhatják át a napokban a felmondásról szóló előzetes értesítést.

kb

Miután a nyári leépítéskor már elküldték a közszolgálatban dolgozó, ismert műsorvezetők jelentős részét, így többek között Mészáros Antóniát, Winkler Nórát, Galambos Pétert, Rózsa Pétert, Benda Lászlót, Siklós Andrást és Gmoser Zoltánt, sokak szerint a mostani elbocsátásoknak az a legfontosabb kérdése, hogy a kevés megmarad húzóember közül Krizsó Szilviának és Baló Györgynek felmondanak-e.

Félnek a botránytól

Az Index megbízható forrásból úgy értesült, hogy a két műsorvezető nem szerepel az elbocsátási listákon, annak ellenére, hogy egyikük sincs képernyőn.

Krizsó Szilviát szeptember végén küldték el a Ma Reggeltől, a műsorvezető akkor az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy "Böröcz István, az MTVA vezérigazgatójának engedélyével annyit mondhatok, hogy egy olyan új műsor tervein dolgozom, ami a tudományos, gazdasági és kulturális élet szereplőit mutatná be nem szokványos módon".

Úgy tudjuk, hogy ennek a műsornak az előkészületei már zajlanak, amennyiben igent mondanak rá, akkor legkorábban jövő év elején kerülhet képernyőre. De az is lehet, hogy Krizsó más szerepben is feltűnhet az m1-en, mivel dokumentumfilmes ötleteket is benyújtott az alapnak.

Baló György esete már nem ennyire egyszerű, a műsorvezető ugyanis tavaly júniusban volt utoljára képernyőn a Kassza című műsorával, viszont azóta is állományban van és felveszi kiemeltnek számító fizetését. Az Index úgy tudja, hogy a közmédia vezetősége azóta többször is tárgyalt Balóval, ám a műsorvezető nem fogadta el egyik ajánlatukat sem.

A hírek szerint az egyik megbízás, amit Balónak felkínáltak, az a közmédia brüsszeli tudósítójának posztja volt, amit Baló joggal utasított vissza, mivel így adott esetben akár volt feleségéről, Morvai Krisztina, jobbikos EP-képviselőről is tudósítania kellett volna. A pletykák szerint viszont Baló közéleti, politikai műsor vezetésére tett ajánlatra is nemet mondott, amit az alapnál zokon vettek.

Az Index úgy tudja, hogy bár Krizsó Szilvia és Baló György esetleges kirúgása okozta botránytól fél az MTVA vezetősége, az viszont felmerült, hogy Krizsót és tudományos műsorát kevésbé nézett délutáni vagy késő esti műsorsávba rakják, és amennyiben Balóval nem sikerül megegyezniük, akkor a nyugdíjazását kérik. A kérdés már csak, hogy ez miért nem történt még meg, mivel a Wikipedia szerint a műsorvezető már elmúlt 64 éves.

Az Indexnek egyelőre nem sikerült sem Krizsó Szilviával, sem pedig Baló Györggyel beszélnie, hogy megerősítsék a róluk szóló információkat.