Az MTVA szerint máris óriási siker az eurovíziótalanított A Dal 2020

DMOHA20190223032
2019.12.05. 11:19

"A magyar könnyűzene letette a voksát, minden eddiginél több, 559 nevezés érkezett A Dal 2020 pályázati felhívására.

A hatalmas érdeklődés és a jelentkezők száma is azt mutatja, hogy a műsor készítői jó döntést hoztak azzal, hogy jövőre az Eurovíziós indulás helyett közvetlenül a magyar dalokat, tehetségeket, értékteremtő produkciókat támogatják.

A Dal című műsor pedig továbbra is fontos katalizátora a magyar könnyűzenei életnek" - közölte az MTVA. 

A köztévé beszámolója szerint az eurovíziótalanított műsorba ismert és pályájuk elején álló zenészek egyaránt nagy számban jelentkeztek. "A szakmai zsűri feladata nem lesz egyszerű: a beérkezett 559 dalból kell kiválasztaniuk a legjobb 30-at, amelyek bekerülnek a Duna Televízió képernyőjén jövőre látható dalválasztó show-ba. A 2020 elején induló élő műsorban a nézők és a zsűri közösen dönti el, melyik lesz 2020 legjobb magyar slágere, amelynek előadója a legnagyobb hazai fesztiválok színpadjára léphet, kiemelt médiatámogatásban részesül és zenei pályájára fordítható támogatást is kap".

November közepén lett hivatalos, hogy Magyarország nem indul a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon, miután október végén az MTVA bejelentette, hogy A Dal 2020 című műsoruk már csak az év magyar slágeréről és nem az Eurovízió magyar indulójáról fog dönteni. (A korábbi években mindig ebben a műsorban dőlt el, hogy ki képviseli Magyarországot az Eurovízión.)

A köztévé felháborítónak tartotta, és határozottan visszautasította a hazai és nemzetközi sajtóban megjelent állításokat, melyek szerint Magyarország azért nem képviselteti magát az Eurovízión, mert a műsor szerintük túl nagy terepet ad a meleg előadóknak. (Az Index ebben a cikkben írt hosszabban a témáról.)

(Borítókép: A Dal 2019 televíziós show-műsor döntőjének résztvevői a színpadon a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2019. február 23-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)