Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

A Big Brother nem ad ki adatokat

2003.04.14. 12:55
A BB készítői nem hajlandóak együttműködni az adatvédelmi ombudsmannal. Péterfalvi a valóságshow-k magánszférát és a személyes adatok védelmét érintő kérdéseit vizsgálná. Betekintés csak ügyfélfogadási időben.
A Big Brothert készítő Interaktív Kft. megtagadta az együttműködést a valóságshow-kba jelentkezők személyes adatai kezeléséről indított ombudsmani vizsgálatban. Erről Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t, utalva arra, hogy eddigi gyakorlatában ilyenre még nem volt példa.

Ismertetése szerint ez év január 17-én állampolgári bejelentés alapján indította meg vizsgálatát a Big Brother és a Való Világ című televíziós produkciókba jelentkezők személyes adatainak kezeléséről. Indoklása szerint a magyar televíziózásban új keletű "valóságshow-k" számos, a magánszférát és a személyes adatok védelméhez fűződő jogot érintő kérdést vetettek és vetnek fel, újabb megvilágításba helye ezen jog érvényesülését, illetve érvényesíthetőségét.

- A magánszférát és az adatvédelmet érintő új kihívásokra csak megalapozott vizsgálódás után lehet megalapozott választ adni - írja Péterfalvi Attila, aki törvényben biztosított lehetőségeivel élve kérte az információkat a valóságshow-kat készítő, illetve sugárzó társaságoktól.

Vizsgálódás csak hivatali időben

Hozzáteszi: az Interaktív kft. álláspontja szerint az adatvédelmi biztos nem kérheti gazdasági társaságtól az adatkezeléssel összefüggő iratok megküldését, azokba a társaság helyiségeiben "a hivatali órák alatt, előzetes értesítés mellett" tekinthet csak be. Péterfalvi Attila közleményében felszólítja Feledy András gyártási igazgatót, az Interaktív Kft. vezetőjét, hogy a többször kért iratokat haladéktalanul bocsássa rendelkezésre.

Az ombudsman indoklása szerint ugyanis "az adatvédelmi biztos a vizsgált szervek (az adatkezelők) tekintetében gyakorolhatja mindazon jogokat, amelyeket a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló" 1992. évi, és az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi törvény biztosít számára.

- Az említett törvények arra pedig nem jogosítják fel az adatkezelőt, hogy feltételeket szabjon a vizsgálat lefolytatásához - fogalmaz az adatvédelmi biztos.

Az Interaktív meglepődött

A Big Brothert készítő Interaktív Kft. az Indexhez eljuttatott közleményében meglepetését fejezi ki az adatvédelmi biztos nyilatkozatával kapcsolatban. Mint írják: az Interaktív a jogszabályok által megkívánt teljes mértékben együttműködött dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztossal és munkatársaival.

Kijelentik: Péterfalvi olyan, üzleti titkot képező iratok másolatát is kérte az Interaktívtól, melynek kiadására a hatályos jogszabályok az adatkezelőt nem kötelezik. Az Interaktív az e körbe tartozó dokumentumokba is betekintést engedett - áll a Juhász András cégvezető és Feledy András gyártási igazgató által jegyzett közleményben.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.