Ambrus
-7 °C
3 °C

Nyolcvan embert rúgnak ki a Duna Tv-től

2006.10.05. 13:13
Dolgozóinak hetedét-nyolcadát elbocsátja a Duna Televízió az áfaemelés és a színlelt szerződések felszámolásának kötelezettsége miatt. A közszolgálati csatornának évente több százmilliós pluszkiadást jelentenek ezek a kiadások.

A közszolgálati médium vezetéséhez közel álló forrás szerint a gazdasági egyensúlyára évek óta kínosan vigyázó intézményben az átszervezésekkel - például a szeptemberben elindult, információs műsorokat összefogó Hírórával - számos párhuzamosságot sikerül kiküszöbölniük, de a menedzsment a szervezet egyszerűsítését is tervezi.

Rövid a takaró

Eddig nyereségesek voltak
Mintegy 300 milliós többlettel zárta az idei esztendő első hat hónapját a Duna Televízió - közölte Szekeres László gazdasági alelnök augusztusban, megjegyezve, az év végére a tavalyi évhez hasonlóan egyensúlyi állapotra számítanak. "A menedzsment egységes abban, hogy mindenáron meg kívánja őrizni a gazdálkodás egyensúlyát" - nyilatkozta az idén kilencmilliárd forintból gazdálkodó közszolgálati médium alelnöke, megjegyezve, azzal számolnak, hogy pályázatokból és támogatásokból a következő időszakban kevesebb forrásra tudnak szert tenni, mint eddig.

"Eddig nyújtózkodhatunk, eddig ér a takaró" - jelentette ki az MTI-nek az egyik forrás, azt közölve, az üzemi tanáccsal és a szakszervezetekkel egyezséget fognak kötni a karcsúsítás menetéről, melynek során az 570 munkavállaló hetedétől-nyolcadától válik meg a cég.

Cselényi László elnök másfél évvel ezelőtti hivatalba lépése után mintegy ötszázan, a tavalyi elbocsátási hullám után pedig mintegy százzal kevesebben dolgoztak a társaságnál, amelynél a létszám a színlelt szerződések idei, kötelező megszüntetése miatt körülbelül 170-nel emelkedett.

"Míg a másik közszolgálati adó újabb és újabb összegeket kér az államtól, mi beláttuk, hogy ennyi van, ebből kell gazdálkodnunk" - mondta el kérdésünkre Dr. Szekeres László, a Duna Televízió gazdasági ügyekért felelős alelnöke, aki hangsúlyozta, hogy a szakszervezettekkel egyeztetve hajtják végre a létszámleépítést, és jövőre már nem várhatóak további elbocsátások.

Félmilliárdos hiány

Szekeres László, a Duna Televízió gazdasági alelnöke még augusztusban arról beszélt, hogy ebben az évben az áremelkedések, a forint árfolyamának romlása, valamint a színlelt szerződések átalakítása és a többi megszorító intézkedés 150 milliós pluszkiadást jelent, a várt támogatások egy részének kiesése miatt pedig "mintegy félmilliárdos nem várt terhük van a második félévre".

A közszolgálati rádió és a közszolgálati televíziók kiadásait összesen egy-másfél milliárd forinttal növeli az általános forgalmi adó emelése és a színlelt szerződések felszámolása. A Magyar Televízióban évi 800 millió és egymilliárd forint közötti összeggel, a Magyar Rádióban 220-250 millióval emeli meg éves szinten a kiadásokat a két tétel.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.