Farkasházy reggelente támadja a Magyar Rádiót

2007.06.28. 16:13
Farkasházy napok óta a médiát járja reggelente, hogy az elbocsátásáról beszéljen, és a rádió vezetését támadja. Gellért Kis Gábor, a Magyar Rádió Közalapítvány elnöke végre válaszolt, és egyes kérdésekben elismerte, hogy hibázott a rádió vezetése.

Az utóbbi napokban Farkasházy Tivadar több reggeli műsorban, így a Tv2-n a Mokkában, az MTV-n a Napkeltében és a Klub Rádió Reggeli gyors című műsorában is nyilatkozott elbocsátásról. A vele készült interjúkban többször hangsúlyozta, hogy Gellért Kis Gábor, a Magyar Rádió Közalapítvány MSZP által delegált elnöke a fideszes Szadai Károly kuratóriumi taggal egyetértésben támogatta a rádióban végrehajtott csoportos létszámleépítést, aminek Farkasházy is áldozatául esett. Farkasházy szerint gyanús, hogy a Fidesz és az MSZP kizárólag a rádió átszervezésében ért egyet, sőt, amikor a Napkeltében Bakáts Tibor felvetette, hogy a kuratórium elnökét Szadai Károly, a titkosszolgálati miniszter egykori tanácsadója esetleg zsarolhatja, Farkasházy csupán annyit mondott, hogy nem bocsátkozik találgatásokba. De azért "különös".

Farkasházy emellett kifogásolta, hogy a Magyar Rádió új vezetése által felvett, majd három hónap után az intézménytől távozott Kakuk György tízmillió forintos végkielégítést kapott, illetve, hogy a Magyar Rádió és a kabarét száműző Petőfi új vezetői nem dolgoztak soha rádióban. Vádak, amikre a Magyar Rádiót működtető, így a felügyeletet is ellátó közalapítvány eddig nem válaszolt.

Komolytalan

Illetve Gellért Kis és Farkasházy ma reggel a Mokkában összecsaptak, de Farkasházy összes felvetésére negyed óra alatt sem tudott válaszolni a rádiót felügyelő kuratórium elnöke.

Gellért Kis a műsorban említette, és kérdésünkre nekünk is megerősítette, hogy Farkasházy az elbocsátása előtti napokban telefonon megfenyegette, hogy botrányt csinál a médiában, illetve MSZP-s ismerősei segítségét kéri, ha a csoportos létszámleépítésbe őt is beleveszik. Gellért Kis szerint a humorista mostani médiakörútja része ennek a tervnek.

Gellért kis a Bakáts Tibor által felvetett vádakra nem akart érdemben reagálni, mivel véleménye szerint komolytalan rögtön összeesküvés-elméleteket gyártani.

„Fontos hangsúlyozni, hogy az MSZP és a Fidesz nem a csoportos létszámleépítésben ért csak egyet, hanem Such György rádióelnöki pályázatát támogattuk teljes egyetértésben még tavaly. A pályázat része volt a gazdaságos működés feltételeinek megteremtése, így a csoportos létszámleépítést sem kifogásolhatja a rádiót felügyelő kuratórium” – hangsúlyozta Gellért Kis.

Hibáztak

Gellért Kis ugyan a ma reggeli Mokkában többször is megkérte a műsorvezető Jakupcsek Gabriellát, hogy hagyják Kakuk György végkielégítésének ügyét, nekünk mégis hajlandó volt beszélni az esetről, sőt elismerte: lehet, hogy hibázott a rádió vezetése.

„Kakuk György fizetését nem ismerem, de azzal tisztában vagyok, hogy mennyi pénzt kapott végkielégítésként. Úgy gondolom, hogy lehetséges, hogy hibázott ebben az esetben a Magyar Rádió vezetése, de nekem, mint a működést felügyelő kuratórium elnökének nem ebből az egy esetből kell megítélnem a rádió jelenlegi vezetőinek teljesítményét. Such György elnöksége alatt egy régebbi, fél milliárd forintos adósságot a tárgyalások után sikerült 150 millió forintra lealkudnia az intézmény gazdasági menedzsmentjének, vagyis 10 millió hiba és közel 350 milliós teljesítmény áll egymással szemben. És ez csak egy példa volt” – válaszolta kérdésünkre Gellért Kis, aki szerint végre szakmai kérdésekről és nem személyes sérelmekről kéne beszélni a rádió átalakítása kapcsán.

Merthogy nem igaz az, hogy a Magyar Rádió átalakítását végző vezetőknek nincs rádiós múltjuk, hiszen a Petőfi Rádió új irányvonalát meghatározó Csillag János például az EstFm egykori főszerkesztője, illetve a Rádió C kereskedelmi vezetője volt, míg Such György, a Magyar Rádió elnöke az Inforádió programigazgatója volt két éven át.

Létszámleépítés volt

Farkasházy június 15-én vehette kézbe a munkaviszony felmondásáról szóló előzetes értesítést. A Rádiókabaré vezető szerkesztőjét a csoportos létszámleépítés keretében küldik el a közszolgálati rádiótól, ahol a kabaré készítése mellett a Kabarécsütörtök archív felvételeinek kiválogatásában vett részt. Farkasházy, a többi, a leépítésben érintett dolgozóhoz hasonlóan harminc napon belül kapja meg a felmondólevelét.

Úgy tudjuk, az elbocsátott dolgozók átlagosan tíz havi bérüknek megfelelő végkielégítéssel távozhatnak.