Garas Farkasházy miatt nem kér a rádió díjából

2007.06.20. 11:26
Garas Dezső nem vette át a Magyar Rádió által alapított Karinthy-gyűrűt, mivel így akar tiltakozni az évtizedek óta a Rádiókabarét készítő Farkasházy elbocsátása ellen. A díj 32 éves történetében először maradt el az átadóünnepség. Emellett nyilatkozatban tiltakozott többek közt Fábry, Sas József és Maksa Zoltán is.

A Magyar Rádió Karinthy-gyűrűjének alapítása, vagyis 1975 óta most történik meg először, hogy elmarad a rangos kitüntetés évente szokásos átadása - írja keddi számában a Népszabadság.

Az idei Karinthy-gyűrű kitüntetettje, Garas Dezső ugyanis bejelentette, hogy nem kívánja átvenni az elismerést, mivel a színész így kíván tiltakozni az ellen, hogy elbocsátották Farkasházy Tivadart, a Rádiókabaré szerkesztőjét - olvasható a lapban.

Garas szerint éppen Farkasházy segítette hozzá, hogy olyan előadói teljesítményt nyújtson a Rádiókabaréban, ami miatt kiérdemelte az elismerést. Garas hangsúlyozta, hogy nagyra tartja a volt szerkesztő dramaturgiai érzékét és árnyalt instrukcióit.

Farkasházy Tivadar éppen külföldön tartózkodik, ezért a Népszabadság nem tudta megszólaltatni. Sinkó Péter, a kabarészerkesztőség vezetője viszont elmondta, hogy Farkasházyt külsősként ezután is szívesen alkalmazná a Rádiókabaré, ezzel mintegy kiállt kollégája mellett, aki egyébként még közel harminc napig a Magyar Rádió alkalmazásában áll.

Fábry és Sas József is

Emellett több, a Karinthy-gyűrűt az utóbbi években-évtizedekben elnyerő művész tiltakozott egy az MTI-hez eljuttatott közleményben Farkasházy elbocsátása ellen.

"Azért a műhelyért emelünk szót, amely a magyar kabaré egyik utolsó műhelye, s amely a régi klasszikusok közvetítésétől az új tehetségek felfedezéséig és gondozásáig számos, más által a magyar humorban nem vállalt feladatot látott el" - áll a közleményben, amely szerint a rádiókabaré munkatársait "több évtizedes munkaviszonyuk után nem köszönetnyilvánítással, hanem minősíthetetlen, megalázó módon bocsátották el".

A nyilatkozat aláírói, Éles István, Fábry Sándor, Kern András, Majláth-Mikes László, Maksa Zoltán, Markos György, Megyesi Gusztáv, Nagy-Bandó András, Nádas György, Litkai Gergely, Sas József és Tóth Tibor éppen ezért kérik, hogy a rádió vezetői "vizsgálják felül korábbi álláspontjukat, és valóban az ésszerűség alapján hozzák meg döntésüket".

Létszámleépítés volt

Farkasházy egyébként pénteken vehette kézbe a munkaviszony felmondásáról szóló előzetes értesítést. A Rádiókabaré vezető szerkesztőjét a csoportos létszámleépítés keretében küldik el a közszolgálati rádiótól, ahol a kabaré készítése mellett a Kabarécsütörtök archív felvételeinek kiválogatásában vett részt. Farkasházy, a többi, a leépítésben érintett dolgozóhoz hasonlóan harminc napon belül kapja meg a felmondólevelét.

Úgy tudjuk, az elbocsátott dolgozók átlagosan tíz havi bérüknek megfelelő végkielégítéssel távozhatnak.