Ezt egyétek meg, de kézzel!

2008.03.04. 10:48
Ugyanaz a műsor, ugyanakkor a Tv2-n és az RTL Klubon. Az egyikben Gesztesi Károly főzött, a másikban Gáspár Bea, jól szórakozni viszont egyiken sem lehetett. És még csak nem is a sztárok tehettek erről.

Vacsoracsata az RTL Klubon vagy Hal a tortán a Tv2-n, vendéglátóreality b-listás sztárokkal vagy főzőműsor magyar hírességekkel? Mintha azt kérdeznénk, hogy akkor most termékbemutatóval egybekötött buszkirándulás Miskolctapolcára, vagy ingyenes prosztatavizsgálat a Tisztelet Társasága majálisán?

A választást ráadásul ebben az esetben az is megnehezíti, hogy a két műsor megtévesztésig hasonlít egymásra. Öt sztár, öt nap, öt vacsora, meg a verseny, hogy ki főz jobban. Mondjuk a Tv2-n egytől ötig pontoznak, az RTL-en meg rögtön tízig, de ennek úgysincs jelentősége. Megemlíthetjük még, hogy amíg az RTL Klub egymás után vágva meséli el a sztorit, a Tv2 inkább osztott képbe rakosgatja az eseményeket. De persze ez utóbbi sem sokat dob a dolgon, csak folyton az az érzésünk, hogy mindjárt jön Jack Bauer, és készít egy omlettet.

Vacsoracsata

Jó, az RTL Klubnak plusz pont jár, amiért a műsorban elkészített ételek receptjeit felpakolták a csatorna honlapjára, végül is ez egy főzőműsor, és lehet, hogy élnek köztünk olyanok, akik Bea asszony csókra csábító levesét akarják feltálalni ebédre. Sőt akkor már a Tv2-nek is megszavazhatunk még egy pontot, amiért beszerkesztettek a műsorba egy félprofi étteremtulajdonost, aki néha helyrerakja a sztárok hülyeségeit. De ne felejtsük el, hogy azért a III. Tesco szabadfogású zsákban futás megyei selejtezőjén pontozunk.

Persze ezen a nyomvonalon lépdelve, a jó ízlést, a nevelést meg a gyerekszobát emlegetve hamar eljuthatnánk a bunkó sztárokig. Hogy kávéscsészéből isszák a pálinkát, meg a vendégségben is kézzel esznek. De inkább ne engedjük ennek a kispolgári csábításnak! Mert nem azért rossz a Hal a tortán, mert Gesztesi Károly néha elfelejt evőeszközt adni, és nem azért nézhetetlen a Vacsoracsata, mert Gáspár Bea azt hiszi, hogy semmitmondó fantázianevektől lesz jobb egy étel. És még csak nem is Növényi Norbert iszonytató humora vagy Soma önértékelési zavarai tehetnek róla, bár ez utóbbi kitölti az egész műsoridőt, és már-már zavaróbb, mint az irtózatos hajzuhatag az önértékelési zavarok fölött. De nem ők, hanem egyedül a két narrátor felel mindenért. Mert megakadályozzák, hogy jót röhögjünk ezen az egészen.

Hal a tortán

Mert Győzike se használja gyakran a halkést, mégsem csak azok képesek végignézni a műsorát, akik elhiszik, hogy ő egy menő rapsztár. Győzike ugyanis maga a balkáni abszurd, ilyet még Emir Kusturica is csak egy kocsmai verekedésbe torkoló pálinkázás másnapján merne álmodni.

A Hal a tortánban és a Vacsoracsatában is ott van ez az abszurd, de ki tudna jóízűen röhögni a hatalmas terepjáróval közlekedő, a piacon mégis alkudozni próbáló Gesztesin, amikor a narrátor rögtön elveszi a kedvünket azzal, hogy tanító bácsis hanghordozással megjegyzi: „A jelek szerint Karcsi gyerekkora óta a piacon a kapitalizmus farkastörvényei uralkodnak". Vagy kinek lenne kedve nevetni Soma és Bea asszony majdnem hajtépésig fajuló veszekedésén, amikor a narrátor itt meg olyanokat mond, hogy „Öreg tábornokok meg hadtörténészek még sokáig vitatkoznak majd azon, hogy ezt az ütközetet ki nyerte".

Mintha a rosszemlékű Favorit édeskés celebhíreit hallanánk, senki nem kacsint ránk, hogy hahó, értjük mi, hogy ezek teljesen hülyék, és higgyétek el, mi is sokat röhögtünk a forgatás alatt. És ezen már az sem segít, ha közben odaég az étel.