Robin Hood: megvannak a kazetták és az egyik tolvaj

2006.09.09. 11:50
Augusztus végén lopták el a fóti filmstúdióból a BBC1 készülő sorozatának mesterszalagjait, alig egy héttel a bűncselekmény elkövetése után megkerültek az ellopott felvételek. Egyelőre csak az egyik tolvajt sikerült elfogni. Az iraki áthallásokkal dúsított filmsorozatot a tervek szerinti időpontban bemutatja az angol közszolgálati csatorna.

A korábbi hírekkel ellentétben a Robin Hood film kazettáinak két tolvaja közül csak az egyiket fogták el, társát még keresik - közölte szombaton Szabó Jenő ezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK)bűnügyi igazgatója. A kazetták hiánytalanul megkerültek, eszmei értékük meghaladja a 2 milliárd forintot.

Kazetták a bokrok között

Előző nap az egyik tettes ügyvédje, Baji Éva azt mondta a távirati irodának, hogy mindkét férfit elfogták, akik kihallgatásuk után megmutatták a rendőröknek a kazetták rejtekhelyeit Pest megyében, egy bokros részen. A rejtekhelyen a kazetták mellett ellopott laptopokat és monitorokat is találtak.

A még csütörtök éjjel elfogott fóti férfi és körözés alatt álló budapesti bűntársa azért lopta el a kópiákat, hogy pénzt követeljen a Tiger Aspect filmgyártó cég produkciójában a BBC-nek készülő filmsorozat kazettáiért - mondta a bűnügyi igazgató.

Már a lopás után, augusztus 7-én felhívták a filmgyár egyik munkatársát azzal, "hogy egy bizonyos összegét" visszaszolgáltatják a kópiákat. A jogi képviselő a távirati irodának azt mondta: a két férfi nem volt tudatában annak, hogy a számítástechnikai eszközök mellett mit lopott el. Arról, hogy a kazetták ilyen értékesek, a sajtóból értesültek.

A rendőrség a 22 éves fóti férfi előzetes letartóztatását nem kezdeményezi, a filmgyárban dolgozó 39 éves budapesti férfi ellen országos elfogatóparancsot adtak ki.

Nem kell újraforgatni

A BBC munkatársai most azt vizsgálják, nem sérültek-e meg a kazetták. A sorozat producere szerint úgy néz ki, nem kell újraforgatni a kazettákon lévő jeleneteket.

A tolvajok középkori fejedelmének kalandjait feldolgozó sorozathoz a Tiger Aspects produkciós cég Magyarországon "építette fel" a sherwoodi erdőt, ám a 8 millió fontos (3,3 milliárd forint) költséggel készült filmsorozat forgatása után több kazetta eltűnt a magyar stúdióból. A cég 40 ezer fontot (több mint 16 millió forintot) ajánlott fel a nyomravezetőknek.

Korábban a gyártó vállalat illetékese az MTI-nek elmondta, hogy a hiányzó részeket rohammunkában újraforgatja stáb a magyarországi helyszíneken. Nem hivatalos brit sajtóértesülések szerint a stáb a lopás miatt az 5-iktől az 13-ikig terjedő epizódok hiányzó részeit forgatta volna újra. Egyébként a sorozat kezdő részét már be is mutatták a sajtónak az elegáns londoni Mayfair negyedben, egy premiermoziban.

A bemutató után a Tiger Aspects szóvivője pénteken Londonban az MTI-nek azt mondta: a sorozat az eredeti terveknek megfelelően, szeptember 23-án elindul a BBC tévé egyes csatornáján.

A sorozatot műsorra tűző BBC One intendánsa a londoni bemutató után a BBC-nek nyilatkozva cáfolta azokat az feltételezéseket, hogy a kazettalopás megrendezett színjáték lett volna, a nagyobb érdeklődés felkeltése végett.

Iraki áthallások

Peter Fincham az új Robin Hoodról azt mondta: van a sorozatban "valami furcsán modern" elem. "Robin egy ellentmondásos közel-keleti háborúból tér vissza hazájába, ahol a népszerűtlen kormány éppen adókat emel, és távolodik a néptől" - adott rövid összefoglalót az intendáns.

A The Times pénteki kritikája szerint Dominic Minghella forgatókönyvíró párbeszédeinek áthallásossága helyenként kissé túl nyilvánvalóra sikeredett, de ez nem zavarja a mű élénk ritmusát, és a filmre jellemző szellemesség ezt ellensúlyozza is.

A főszerepet egy viszonylag ismeretlen ír színészre, a 25 éves Jonas Armstrongra bízták. Armstrongnak Robin Hood olyan korábbi megszemélyesítőivel kell felvennie a versenyt, mint Kevin Costner (1991), vagy Errol Flynn (1938).