A KDNP feljelentette a Cool Tv-t

2005.11.08. 15:35
A kereszténydemokraták szerint aljas indulatokat vált ki, és templomrongálásokhoz vezet, hogy a csatorna rajzfilmjében közösülnek Szűz Máriával.

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett kedden a Cool TV egyik műsora miatt a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke és szóvivője a Fővárosi Főügyészségen - olvasható a KDNP által az MTI-hez kedden eljuttatott beadványban.

A Hungarikum című produkcióval - amely "obszcén jeleneteket közöl, így például Széchenyi István lóval közösül, Adyt majomketrecbe zárja, vagy Szűz Máriát pornószínésznőként ábrázolja - álláspontjuk szerint "nemcsak a jó ízlést sértik, hanem a véleménynyilvánítás szabadságával élnek vissza".

Utalva arra, hogy az Alkotmánybíróság korábban már rámutatott, "a gyűlöletkeltés visszaélés a vélemény-nyilvánítás szabadságával". Beadványuk szerint a sorozattal az alkotók és a tévécsatorna illetékesei megsértik mások lelkiismereti és vallásszabadságát, kegyeletsértést és izgatást követnek el, mivel "a film a vallási közösség elleni gyűlöletre uszít".

"A rajzfilm egyszerre több jogtárgyat is sért, alkalmas aljas indulatok kiváltására, következménye lehet a temető és templomrongálások, Szűz Mária szobrainak meggyalázása" - áll a Semjén Zsolt pártelnök és Lukács Tamás szóvivő által tett feljelentésben.

"A magyar jog ismeri a nemzeti örökség fogalmát" - áll a közleményben, amely szerint aláírói Széchenyi életműve és Ady Endre szellemi örökösének tekintik magukat, kiemelve, "Szűz Máriát Krisztus a keresztfán mindannyiunk édesanyjává rendelte. Szent István jóvoltából a Magyarok Nagyasszonya, így lelki örököseinek valljuk magunkat".

Nem a Panaszbizottság hatásköre

Tegnap írtunk arról, hogy feljelentés érkezett az ORTT Panaszbizottságához a Cool TV-n sugárzott Hungarikum című magyar rajzfilmsorozat egyik epizódja miatt, amelyben Szűz Mária pornófilmben svájci gárdistákkal közösül.

A magánszemélyek által benyújtott panaszt az ORTT Panaszbizottsága kedd délben tárgyalta, de úgy találta, hogy az ORTT hatályos szabályozása értelmében a médiatörvény harmadik paragrafusába ütköző szabálysértéseket, így például a faji,- vallási- vagy etnikai kisebbségek jogait sértő műsorszámok ügyét csak az ORTT testülete vizsgálhatja ki, így a beadványt felutalták az ORTT-hez.