Halványulnak a korhatárkarikák

2003.06.20. 15:09
Sikerként könyveli el az ORTT által bevezetett színes korhatárjelző karikák ellen küzdő Körhatár Civil kezdeményezés, hogy a médiahatóság új határozatában átlátszóbbá tette a képernyő sarkában megjelenő piktogramokat.
Károsodást okozhat, beleéghet a képcsőbe a képernyő bal alsó sarkán folyamatosan látható korhatárkarika - írták az Index fórumából kinőtt Körhatár Civil Kezdeményezés tagjai az ORTT-hez intézett panaszukban. Mint Fazekas Éva, a társaság egyik alapítója elmondta, az ORTT "hosszas győzködés után" napirendre tűzte a kérdést, majd módosította az eredeti határozatot.

40 % engedmény

A médiahatóság 2002. októberében hozott 1494-es határozatába - az eredeti klasszifikációs rendszer megtartása mellett - bekerült, hogy a karika és a számok átlátszósága 60 %-os; az így áttetszőbbé vált jelzés már kevésbé veszélyes a televíziókészülékekre.

A Körhatár Civil Kezdeményezés először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bejelentést tett az ORTT Panaszbizottságánál, amelyben részletesen kifejti, hogy az Egri Csillagok című játékfilm a hatályos szabályozás szerint egyáltalán nem tűzhető képernyőre. A beadványt a Panaszbizottság elutasította.

A társaság a médiahatóság mostani határozatát úgy értékeli, csatát nyertek az ORTT ellen. A Körhatár azonban leszögezi: "ez csak tüneti kezelés, szervezetünk tovább fog dolgozni, mindaddig, amíg egy hatékonyabb, európai színvonalú és EU-konform médiatörvény és ORTT-határozat születik."