Újra szól a női sikoly

2002.03.19. 19:48
Columbo és Isaura magyar verziója, a fapapucsos karate-sztár és szuperhekus Linda erre a röpke hétre feltámadt, hogy új részekkel szórakoztassa azokat, akik esténként a királyi tévét választják. A nagysikerű krimisorozat új részeiről beszélgettem a főszereplő Görbe Nórával.
Miben különbözik a Linda öt új epizódja a nyolcvanas években forgatott, jól ismert krimisorozattól?

Ezek az epizódok összefüggőek, egy nyomozást mesélnek el, ellentétben a régi részekkel. Emellett az egész történet kicsit komolyabbá vált, ahogy Linda is, aki már nem izgága lány, hanem érett, nyugodt, a keleti filozófiák iránt érdeklődő nő. Mindez a harcművészeti stílusán is meglátszik, míg a régebbi részekben taek-wandozott, most aikidozik, ami egy sokkal meditatívabb stílus, rúgások helyett inkább táncszerű, köríves, szép kézmozdulatokat használ. Az új sorozat véresebb és kegyetlenebb lett, mint a régi krimi, de ezzel csak a változó világot követi.

Miért kellett várni több mint tíz évet a folytatásra?

Görbe Nóra
Amikor befejeztük az előző sorozat forgatását, akkor úgy döntöttük, hogy nem lesz több folytatása a Lindának, de később az olvasói levelek hatására mégis meggondoltuk magunkat. Nem akartuk azonban ugyanúgy folytatni, ugyanazokat a kliséket ismételni, mert az már nem lett volna elég a hosszú távú sikerhez. Az új koncepció kialakítása, Linda történetének, fejlődésének kitalálása nem kis írói munka volt, ezért elég sok időt vett igénybe. Ennek ellenére már öt évvel ezelőtt elkezdhettük volna a forgatást, de a közszolgálati televízión belüli gyakori vezetőváltások hátráltatták a munkát. Háromszor fordult elő, hogy a már elfogadott forgatókönyvet újból engedélyeztetnünk kellett, mert időközben új vezető került a társaság élére. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a forgatás gyakran azért állt, mert elfogyott a pénz, például sokáig nem tudtuk fedezni a vágási munkálatok, vagy az utószinkron költségeit. A sorozat így is elkészült tavaly őszre, de pénzügyi gondok miatt csak most tűzte műsorra a Magyar Televízió.-

Mennyire fogja érdekelni a nézőket ez a felmelegített történet, méltó ellenfele lesz-e a hasonló stílusú külföldi produkcióknak?

Amikor a sorozat első részeit bemutattuk, még csak másfél televízió csatorna létezett Magyarországon, ezért tulajdonképpen nem volt konkurenciánk. Emiatt egyáltalán nem meglepő, hogy akkor esténként hatmillió embert vonzott a készülékek elé. A mostani körülmények között ezek az új részek sajnos már nem tudnak versenyezni a nagy költségvetésű amerikai filmekkel, legfeljebb azért, mert a Linda magyar készítésű, így talán a nézők is sajátjuknak érzik majd. Az anyagi lehetőségeink miatt sokszor nem valósíthattuk meg az elképzeléseinket, de nem tudom, hogy ez mennyire fog feltűnni a nézőknek. A történet viszont versenyképes, szövevényes izgalmas, bár nehezebben követhetők nyomon az egymással összefüggő részek, főleg, hogy a televízió egy hét alatt darálja le az összes epizódot.

Megváltoztatta az életed a sorozat sikere? Mennyire azonosítottak a nézők Lindával, illetve mennyire azonosultál te a szereppel?

A sorozatnak nagyon nagy sikere volt a nyolcvanas években, és a hatás sem maradt el: tömegek kezdtek el érdeklődni a távol-keleti harcművészetek iránt, és nagyon sok lány jelentkezett rendőrnek. Ezzel párhuzamosan engem is elkezdtek azonosítani a szereppel, például nagyon sok levelet kaptam, amiben lányok a Rendőrtiszti Főiskola felvételiéről érdeklődtek. Sok néző azt hitte, hogy én tényleg rendőr vagyok, most, az új részek forgatásakor például a főiskola diákújságjának készítői megkérdezték tőlem, hogy mennyit változott az oktatás amióta végeztem. Ennek tulajdonképpen nagyon örülök, hiszen azt jelenti, hogy jól játszottam a szerepem. De én nem vagyok azonos Lindával, bár a forgatás alatt vegetáriánus voltam, mint ő, és a film kedvéért sokat gyakoroltam a harcművészeteket, de ez akkor is csak egy szerep.

Mit csináltál, hol voltál a Linda sorozat legutolsó része óta eltelt tizenhárom évben?

A Linda forgatása alatt nagyon sok egyéb munkám volt, de amikor bemutatták a sorozatot, elhatalmasodott a szerep az életemen, és egyre kevesebb színházi és tévés felkérést kaptam. A nyolcvanas évek végén a Linda mellett volt egy mesesorozatom, ezenkívül lemezeket adtam ki és koncerteztem is. Később a Bojtorján zenekarral készítettem pár gyermek country lemezt, velük még most is fellépek néha. Ezenkívül több színházi szerepem is volt, főleg a Vidám Színpadon, és különböző kabarékban is szerepeltem. Most éppen Vámos Miklóssal tárgyalok egy előadásról, ami a Buda Stage-n mutatnánk be..

Lesz még több folytatása a sorozatnak a már elkészült epizódokon kívül? Minden a mostani részek sikerétől függ. A televízió vezetése azt ígérte, hogy nyáron megismétlik az összes Linda epizódot, ezzel felelevenítik az előzményeket, hogy felkészítsék a nézőket egy esetleges folytatásra. De persze semmi nem biztos, hiszen már az is váratlanul ért minket, hogy ezt az öt részt még a választások előtt műsorra tűzi az MTV.