Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Újra szól a női sikoly

2002.03.19. 19:48
Columbo és Isaura magyar verziója, a fapapucsos karate-sztár és szuperhekus Linda erre a röpke hétre feltámadt, hogy új részekkel szórakoztassa azokat, akik esténként a királyi tévét választják. A nagysikerű krimisorozat új részeiről beszélgettem a főszereplő Görbe Nórával.
Miben különbözik a Linda öt új epizódja a nyolcvanas években forgatott, jól ismert krimisorozattól?

Ezek az epizódok összefüggőek, egy nyomozást mesélnek el, ellentétben a régi részekkel. Emellett az egész történet kicsit komolyabbá vált, ahogy Linda is, aki már nem izgága lány, hanem érett, nyugodt, a keleti filozófiák iránt érdeklődő nő. Mindez a harcművészeti stílusán is meglátszik, míg a régebbi részekben taek-wandozott, most aikidozik, ami egy sokkal meditatívabb stílus, rúgások helyett inkább táncszerű, köríves, szép kézmozdulatokat használ. Az új sorozat véresebb és kegyetlenebb lett, mint a régi krimi, de ezzel csak a változó világot követi.

Miért kellett várni több mint tíz évet a folytatásra?

Görbe Nóra
Amikor befejeztük az előző sorozat forgatását, akkor úgy döntöttük, hogy nem lesz több folytatása a Lindának, de később az olvasói levelek hatására mégis meggondoltuk magunkat. Nem akartuk azonban ugyanúgy folytatni, ugyanazokat a kliséket ismételni, mert az már nem lett volna elég a hosszú távú sikerhez. Az új koncepció kialakítása, Linda történetének, fejlődésének kitalálása nem kis írói munka volt, ezért elég sok időt vett igénybe. Ennek ellenére már öt évvel ezelőtt elkezdhettük volna a forgatást, de a közszolgálati televízión belüli gyakori vezetőváltások hátráltatták a munkát. Háromszor fordult elő, hogy a már elfogadott forgatókönyvet újból engedélyeztetnünk kellett, mert időközben új vezető került a társaság élére. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a forgatás gyakran azért állt, mert elfogyott a pénz, például sokáig nem tudtuk fedezni a vágási munkálatok, vagy az utószinkron költségeit. A sorozat így is elkészült tavaly őszre, de pénzügyi gondok miatt csak most tűzte műsorra a Magyar Televízió.-

Mennyire fogja érdekelni a nézőket ez a felmelegített történet, méltó ellenfele lesz-e a hasonló stílusú külföldi produkcióknak?

Amikor a sorozat első részeit bemutattuk, még csak másfél televízió csatorna létezett Magyarországon, ezért tulajdonképpen nem volt konkurenciánk. Emiatt egyáltalán nem meglepő, hogy akkor esténként hatmillió embert vonzott a készülékek elé. A mostani körülmények között ezek az új részek sajnos már nem tudnak versenyezni a nagy költségvetésű amerikai filmekkel, legfeljebb azért, mert a Linda magyar készítésű, így talán a nézők is sajátjuknak érzik majd. Az anyagi lehetőségeink miatt sokszor nem valósíthattuk meg az elképzeléseinket, de nem tudom, hogy ez mennyire fog feltűnni a nézőknek. A történet viszont versenyképes, szövevényes izgalmas, bár nehezebben követhetők nyomon az egymással összefüggő részek, főleg, hogy a televízió egy hét alatt darálja le az összes epizódot.

Megváltoztatta az életed a sorozat sikere? Mennyire azonosítottak a nézők Lindával, illetve mennyire azonosultál te a szereppel?

A sorozatnak nagyon nagy sikere volt a nyolcvanas években, és a hatás sem maradt el: tömegek kezdtek el érdeklődni a távol-keleti harcművészetek iránt, és nagyon sok lány jelentkezett rendőrnek. Ezzel párhuzamosan engem is elkezdtek azonosítani a szereppel, például nagyon sok levelet kaptam, amiben lányok a Rendőrtiszti Főiskola felvételiéről érdeklődtek. Sok néző azt hitte, hogy én tényleg rendőr vagyok, most, az új részek forgatásakor például a főiskola diákújságjának készítői megkérdezték tőlem, hogy mennyit változott az oktatás amióta végeztem. Ennek tulajdonképpen nagyon örülök, hiszen azt jelenti, hogy jól játszottam a szerepem. De én nem vagyok azonos Lindával, bár a forgatás alatt vegetáriánus voltam, mint ő, és a film kedvéért sokat gyakoroltam a harcművészeteket, de ez akkor is csak egy szerep.

Mit csináltál, hol voltál a Linda sorozat legutolsó része óta eltelt tizenhárom évben?

A Linda forgatása alatt nagyon sok egyéb munkám volt, de amikor bemutatták a sorozatot, elhatalmasodott a szerep az életemen, és egyre kevesebb színházi és tévés felkérést kaptam. A nyolcvanas évek végén a Linda mellett volt egy mesesorozatom, ezenkívül lemezeket adtam ki és koncerteztem is. Később a Bojtorján zenekarral készítettem pár gyermek country lemezt, velük még most is fellépek néha. Ezenkívül több színházi szerepem is volt, főleg a Vidám Színpadon, és különböző kabarékban is szerepeltem. Most éppen Vámos Miklóssal tárgyalok egy előadásról, ami a Buda Stage-n mutatnánk be..

Lesz még több folytatása a sorozatnak a már elkészült epizódokon kívül? Minden a mostani részek sikerétől függ. A televízió vezetése azt ígérte, hogy nyáron megismétlik az összes Linda epizódot, ezzel felelevenítik az előzményeket, hogy felkészítsék a nézőket egy esetleges folytatásra. De persze semmi nem biztos, hiszen már az is váratlanul ért minket, hogy ezt az öt részt még a választások előtt műsorra tűzi az MTV.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.