Egyszer volt Budán kutya és vásár

2008.05.25. 16:23
A Mammut vezetősége három napra beengedte a kutyákat a bevásárlóközpontba, hogy megnézzék, mit szólnak a kezdeményezéshez a vásárlók. Nyugat-Európában szinte minden bolt szívesen látja a kutyákat, nálunk viszont még ezt a három napot is szabotálta jó néhány bolt. Befér-e egy bernáthegyi a próbafülkébe, és egyébként tényleg halálos kórt terjesztenek az ölebek?

Van, aki szerint büdösek, nyáladzanak és fertőzéseket terjesztenek. Mások szerint viszont inkább az a száz kilós, szőrös férfi büdös a mozgólépcsőn, nem az ő Fifikéjük, aki otthon ágyban alszik. A Mammut Bevásárlóközpont ezen a héten beengedte a kutyákat, hogy megnézzék, többen költenek-e a kutyatartók, ha kedvencük ott trappol velük a plázában, meg egyébként is mit szól a többi vásárló ahhoz, ha a négylábúak is bemehetnek a konfekció ruhák, parfümök és plazmatévék közé.

A kísérlet a szervezők szerint jól sikerült, legalábbis, ha azt nézzük, hogy naponta ötven-hatvan kutya is megfordult a plázában, mégsem szarták össze a járólapot, és senkit nem marcangoltak szét a Mexx és a Saturn közt félúton. Persze ilyesmitől csak azok a bolttulajdonosok tartottak, akik hónapok óta igyekeztek megakadályozni az akciót, mondván a kutyák a parkba valók, vagy még inkább a kert végébe, egy fél méteres láncra kötve. Pedig Nyugat-Európában a legtöbb bolt szívesen látja a kutyákat, sőt vízzel és némi rágcsálnivalóval is várja a kedvenceket, hogy a gazdák közben nyugodtan költhessenek. Lehetőleg minél többet.

De a Mammutban még ezt a három napot sem bírta ki minden bolttulajdonos, például a Springfield, ami Bécsben szereti a kutyákat, a Mammutban az akció ellenére kitiltotta azokat a boltból. Ugyanígy kizárta az ebeket a Marks & Spencer, a Libri, a DM, a Sony Ericsson és egy sor kisebb butik. Hogy miért? A legtöbb eladó és biztonsági őr szerint csak, mert a főnök ezt mondta, és egyébként is mit érdekel, de volt olyan ruhaüzlet is, ahol a törzsvásárlókra hivatkoztak, akik állítólag a kutyás hétvége előtt petícióban tiltakoztak az állatok ellen.

A vásárlók egy része szerint tényleg nem jó ötlet kutyával plázázni, mert sokan allergiásak a kutyaszőrre, mások azt mondták, hogy felesleges ilyesmivel próbálkozni, amíg a gazdák nagy része még arra sem képes, hogy felszedje a kutyák után az ürüléket a parkban. A leghangosabbak meg ugye a fertőzésveszélyt emlegették.

Pedig a kutyákat még az ANTSZ is beengedné a bevásárlóközpontokba, hiszen az állatokat csak a szabadon tárolt élelmiszerektől kell a törvények szerint távol tartani. Vagyis élelmiszerboltba nem mehetünk be ölebünkkel, de ruhaüzletbe vagy könyvesboltba elvileg igen, már ha a bolt tulajdonosa azt megengedi. Sőt az ANTSZ még az éttermekből sem tiltaná ki a háziállatokat, persze a konyhába nem mehetnek be, de hát oda amúgy is csak a személyzetnek szabad belépnie.

Tehát csak a boltok tulajdonosain és az üzletvezetőkön múlik, hogy beléphetünk-e kutyával, ők viszont a legtöbb esetben egyszerűen félnek, hogy a kutyák körbevizelik az árut, meg egyébként is, amíg a vásárlók egy része hangosan tiltakozik az állatok ellen, addig inkább a két láb jó, négy lát rossz elvét követik. Főleg, hogy a kutyatartók vásárlóerejéről eddig nem készültek felmérések.

A kis boltokban ugyan néha elég egy mosoly, meg egy barátságos lihegés (ez utóbbit jobb, ha a kutyára bízzuk), de a plázákban belső utasítások vannak, meg házirend, így hiába látja szívesen a kutyákat egy üzlet, az odafelé vezető úton még ki kéne cseleznünk pár biztonsági őrt, meg ipari kamerát. A Mammut ugyan most tett egy kísérletet, de a három napos akció inkább csak arra volt jó, hogy a kutyatartók egy kicsit Bécsben érezhessék magukat, hiszen egy ing vagy egy cipő vásárlását senki nem halasztja el csak azért, hogy kutyával mehessen.

Ha most valaki kihagyta, valószínűleg még hónapokat kell várnia arra, hogy kipróbálja, tényleg befér-e egy bernáthegyi a próbafülkébe, addig pedig a szomorú szemű kutyák maradnak ott, ahol eddig. A bolt előtt kikötve.