Marihuánát reklámozott az MTV

2005.01.03. 23:58
Az ORTT Panaszbizottságának véleménye szerint a THC tartalmú élelmiszerekről szóló riport burkoltan reklámozta a vadkender kivonatot tartalmazó termékeket.
"Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságának negyedik számú eljáró tanácsa állampolgári bejelentésre megvizsgálta a Magyar Televízió 2004. november 24-én sugárzott "Az Este" című műsorában a THC tartalmú élelmiszerekkel kapcsolatos riportját és azt az egyhangú véleményt fogalmazta meg, hogy a panasz részben megalapozott" - áll az ORTT Panaszbizottsága által az MTI-nek eljutatott közleményben.

Az eljáró tanács szerint a panaszosnak nem volt igaza, amikor sérelmezte, hogy a riportban a magyar hatóságokat, többek közt a rendőrséget becsmérlő kijelentésekkel illették, a panaszt a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény alapján nem tekintette megalapozottnak, ezért az abban foglaltakat elutasította.

"Mindezekkel együtt az eljáró tanács többségi véleménye szerint a műsorszámban riportként bemutatott tájékoztatás burkolt reklám, mert - bár szándékát tekintve negatív kontextusban, de - jól behatárolt módon (zöld kenderlevél) mutatta be a szóban forgó termékeket" - szerepel a közleményben.

Ezért az eljáró tanács felhívja a műsorszolgáltató figyelmét, hogy a jövőben a műsorszerkesztési gyakorlat során úgy járjon el, hogy a meghívott vendégek ténylegesen egymás vitapartnerei lehessenek.

Az ORTT Panaszbizottságának határozata semmilyen jogi következménnyel nem jár, a felszólítás a televíziós csatornát nem kötelezi semmire.